Γαλακτοκομία Εργαστήριο

N

Member

Γαλακτοκομία Εργαστήριο

 

1.    Η δοκιμή του βρασμού αποτελεί έναν έμμεσο τρόπο ελέγχου της υψηλής οξύτητας του γάλακτος. Λ

2.    Κατά τη δοκιμή μέτρησης σωματικών κυττάρων στο γάλα με τη μέθοδο Καλιφόρνιας, ο βαθμός δημιουργίας συσσωμάτων στο γάλα είναι ανάλογος με τον αριθμό των σωματικών κυττάρων σε αυτό. Σ

3.    Για την ανίχνευση των κολοβακτηριοειδών με τη μέθοδο των τρυβλίων, γίνεται χρήση επιλεκτικών θρεπτικών υποστρωμάτων για την καλή ανάπτυξη των κατά GRAM + μικροοργανισμών. Λ

4.    Για τη σωστή εκτίμηση του ΣΠ του γάλακτος, γίνεται ταυτόχρονα και ο προσδιορισμός της περιεκτικότητας σε λακτόζη. Σ

5.    Οι μικροβιολογικές μέθοδοι προσδιορισμού αντιβιοτικών στο γάλα στηρίζονται: (Πολλαπλή απάντηση)

Α) Σε μικροοργανισμούς δείκτες

Β) Σε δείκτες pH (αλλαγή χρωματισμού)

Γ) Σε χρωματογραφικές αναλύσεις

6.    Το διχρωμικό Κάλιο: (Πολλαπλή απάντηση)

Α) Χρησιμοποιείται κατά το 1ο στάδιο της μεθόδου Kejeldahl

Β) Χρησιμοποιείται για τη συντήρηση δειγμάτων γάλακτος

Γ) Επιδρά στο ΣΠ του γάλακτος

7.    Η αφαίρεση λίπους επηρεάζει

Α) Το ειδικό βάρος του γάλακτος

Β) Την οξύτητα του γάλακτος

Γ) Το στερεό υπόλειμμα του γάλακτος

8.    Η παρουσία κολοβακτηριοειδών στο γάλα αποτελεί: (Πολλαπλές απαντήσεις)

Α) Δείκτη ανθυγιεινών συνθηκών παραγωγής

Β) Δείκτη ανεπαρκούς παστερίωσης

Γ) Επιμόλυνση κοπρανώδους προέλευσης

 

9.    Κατά τον προσδιορισμό του λίπους σε ποσοτική μέθοδο Rose Gottlieb, για τη διάσπαση της μεμβράνης των λιποσφαιρίων προστίθεται:

Α) πετρελαϊκός αιθέρας

Β) αμμωνία

Γ) θειικό οξύ

10. Η μέθοδος του πιο πιθανού αριθμού (MPN) για τη μέτρηση των κολοβακτηριδίων, στηρίζεται στον σχηματισμό αερίου και οξέος στο υγρό θρεπτικό υπόστρωμα ανίχνευσης Σ

11. Χαμηλή περιεκτικότητα του γάλακτος σε χλώριο, είναι ένδειξη μαστίτιδας. Λ

12. Στα τελικά προϊόντα της μεθόδου Kjeldahl περιλαμβάνεται και το βορικό οξύ. Σ

13. Για να χαρακτηριστεί το αγελαδινό γάλα ως μαστιτικό, πρέπει ο αριθμός Koestler να είναι : (Μοναδική απάντηση)

Α) μικρότερος του 1,2

Β) μεγαλύτερος του 3

Γ) μικρότερος του 2 

 

 

 

14. Στην έμμεση μέθοδο μέτρησης του μικροβιακού φορτίου στο γάλα χρησιμοποιούνται: (Μοναδική απάντηση)

Α) οξειδοαναγωγικοί δείκτες

Β) δείκτες pH

Γ) καταλύτες

15. Κατά την μέτρηση της ολικής μικροβιακής χλωρίδας με τη μέθοδο των τρυβλίων απαιτείται από ένα 24ωρο τουλάχιστον για να έχουν αποτέλεσμα. Λ

16. Το στερεό υπόλειμμα ή ξηρή ουσία του γάλακτος, προσδιορίζεται μετά την καύση του δείγματος στους 550 οC για 5,5 ώρες. Λ

17. Στην επιφάνεια δείγματος του γάλακτος που δεν έχει αναδευθεί ο αριθμός των μικροοργανισμών είναι αυξημένος.

18. Όταν έχει συμβεί διπλή νοθεία του γάλακτος: (Πολλαπλή απάντηση)

Α) μειώνεται η οξύτητα

Β) αυξάνεται το ΣΠ

Γ) μειώνεται το ΣΠ

 

 

 








June 25, 2023 5:30 PM