Ποιοτικός

N

Member

1.    Το επίπεδο της ποιότητας ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας καθορίζεται από

Α. Προμηθευτή ?         Β. Πελάτη        Γ. Α και Β

 

2.    Ο κύκλος του Deming δεν έχει τέλος. Αυτό δείχνει ότι η μεθοδολογία:

Α. Είναι ατελής            Β. Δεν έχει συγκεκριμένο στόχο       Γ. Στοχεύει στη διαρκή βελτίωση της ποιότητας

 

3.    Το κόστος ποιότητας αποτελείται από

Α. Κόστος συμμόρφωσης         Β. Κόστος μη συμμόρφωσης     Γ. Α και Β

 

4.    Αντιστοιχίστε τα παρακάτω εργαλεία βελτίωσης ποιότητας (δεξία στήλη) με το τι εξυπηρετεί το καθένα (αριστερή στήλη)

 

Ιεράρχηση προβλημάτων  γ.                                       α. FMECA

Αλληλουχία σταδίων παραγωγικής διαδικασίας        β. Πολυμεταβλητά διαγράμματα

Αναγνώριση αιτιών                                                     γ. Διάγραμμα Pareto

Σχέση μεταξύ δύο μεταβλητών                                  δ. Διάγραμμα ροής

Σχέση μεταξύ δύο ή περισσότερων μεταβλητών β.      ε. Διάγραμμα διασποράς

Προσδιορισμός επίδρασης πιθανών αστοχιών      στ. Διάγραμμα αιτίας αποτελέσματος

5.    Σε ποιες από τις παρακάτω περιπτώσεις θα χρησιμοποιούσατε διαγράμματα ελέγχου για μεταβλητές (control charts for variables) και σε ποιες διαγράμματα ελέγχου για ιδιότητες (control charts for attributes)

A.   Χρόνος αναμονής διεκπεραίωσης παραγγελιών πελατών εταιρίας τροφίμων metavlites

B.   Αριθμός γιαουρτιών με εμφάνιση μούχλας στην επιφάνεια metavlites

C.   Αριθμός μικροοργανισμών δεικτών (πχ εντεροβακτήρια) για προσδιορισμό του επιπέδου υγιεινής σφάγιων  metavlites

D.   Ποσοστό προϊόντων με μη αποδεκτό επίπεδο υγιεινής (πχ. έτοιμα προς κατανάλωση αλλαντικά με παρουσία του παθογόνου Listeria monocytogenes) idiotites

6.    Ο υπεύθυνος ποιότητας σε μια επιχείρηση που παρασκευάζει έτοιμες προς κατανάλωση σαλάτες θέλει να δημιουργήσει ένα διάγραμμα ελέγχου για την παρακολούθηση της υγιεινής (παρουσία του παθογόνου μικροοργανισμού E. Coli O157:H7) των προϊόντων (ποσοστό ελαττωματικών προϊόντων). Τι διάγραμμα ελέγχου θα χρησιμοποιήσει

Α. p-chart               B. np-chart                C. c-chart

 

7.    Αντιστοιχίστε τη δεξιά στήλη με την αριστερή

 

Σφάλμα τύπου Ι                                                          Διάγραμμα ελέγχου για μεταβλητές

Παρακολούθηση θερμοκρασίας ψυκτικού θαλάμου   Διάγραμμα εντός ελέγχου ενώ είναι εκτός

Καταστροφική μέθοδο δειγματολειψίας                    Διάγραμμα ελέγχου για ιδιότητες

Σφάλμα τύπου ΙΙ                                                        Διάγραμμα ελέγχου μεμονωμένων τιμών

Συνολική ποσότητα προϊόντος                                    Διάγραμμα εκτός ελέγχου ενώ είναι εντός

8.    Σε πόσες αρχές βασίζεται το πρόγραμμα βελτιώσης ποιότητας του Crosby

A.   10                            B. 12                         C. 14

 

9.    Για να λάβουμε αντιπροσωπευτικό δείγμα κατά τη διάρκεια της δειγματολειψίας αυτή θα πρέπει να είναι

Α. Εστιασμένη           Β. Τυχαία                     Γ. Τίποτα από τα δύο

 

10. Σε μια γαλακτοβιομηχανία που υπερ-παστεριώνει γάλα (χρόνος ζωής υπό ψύξη > 30 days) και το συσκευάζει με ασηπτική μηχανή, έχει ανεκτό ποσοστό αστοχιών 2%, δηλαδή φουσκωμένων συσκευασιών μέσα σε 10 days στους 7oC. Αν σε μια μέρα που συσκευάζονται 10.000 κουτιά διαπιστωθεί ότι φούσκωσαν 400 αυτό οφείλεται σε

Α. Κανονική διακύμανση     Β. Ειδική διακύμανση   

Γ. Δεν γνωρίζουμε και πρέπει να κατασκευάσουμε διαγράμματα ελέγχου np 

Δ. Δεν γνωρίζουμε και πρέπει να κατασκευάσουμε διαγράμματα paret

 

11. Ποια δύο δεν αληθεύουν για κοινή διακύμανση (πολλαπλών)

Α. Χαρακτηρίζει η μεταβλητότητα μιας διαδικασίας με σταθερό μο και σταθερή τυπική απόκλιση

Β. Χαρακτηρίζει μεταβλητότητα με σταθερό μο αλλά μεταβαλλόμενη τυπική απόκλιση

Γ. Αποτυπώνει το συστηματικό σφάλμα και δεν μπορεί να αλλάξει με τροποποίηση διαδικασίας

Δ. Αποτυπώνει το τυχαίο σφάλμα και αλλάζει μόνο με αλλαγή της διεργασίας

 

12. Ποιο από τα παρακάτω δεν αποτελεί παράδειγμα κόστους εξωτερικών αστοχιών

Α. Επιστροφές χρημάτων     Β. Διαχείριση παραπάνω πελατών

Γ. Επαναξιολόγηση –επανέλεγχος των ελαττωματικών προϊόντων που έχουν ανακατεργαστεί

Δ. Ανάκληση προϊόντων

 

13. Ένα σχέδιο δειγματοληψίας με 10 δειγματοληπτικές μονάδες και μηδενική ανοχή σε θετικά (c=0) έχει 95% πιθανότητα να αποδεχθεί μια παρτίδα που περιέχει 1 cfu salmonella στα 1515γρ. Αν η παρτίδα περιέχει 1 cfu salmonella στα 714 γρ. τότε η πιθανότητα αποδοχής εξαρφαλίζεται με (πολλαπλών)

Α. Ίδιο αριθμό δειγμάτων

Β. Μεγαλύτερο αριθμό δειγμάτων (60)

Γ. Μικρότερο αριθμό δειγμάτων (5)

Δ. Αύξανοντας ανοχή σε θετικά (c>0)

 

14. Στην πολιτική διαχείρισης παραπόνων πελατών εμπίπτει

Α. Επισκευασιμότητα – συντηρησιμότητα

Β. Συμμόρφωση με τα πρότυπα

Γ. Αισθητική

Δ. Διάρκεια ζωής

 

15. Ποιο εργαλείο/ τεχνική είναι ΜΗ ποσοτικό

Α. Ιστόγραμμα

Β. Κατανομές πιθανότητας

Γ. pareto charts

Δ. Παρατηρήσεις διεργασίας

 

16. Ο αριθμός ελαττωματικών προϊόντων με περιορισμένο αριθμό εξεταζόμενων προϊόντων και όχι τυχαία κατανεμημένων ελαττωμάτων αποτυπώνεται

Α. Στα διαγράμματα ελέγχου u

Β. Στα διαγράμματα ελέγχου np

Γ. Στα διαγράμματα ελέγχου p

Δ. σε κανένα

 

17. Ποιο από τα παρακάτω περιγράφει καλύτερα μια κατανομή συχνότητας ή πιθανότητας

Α. Ένα γράφημα που παρουσιάζει επίπεδο μιας μεταβλητής κατά μήκος μιας κλίμακας αναφοράς (με κλάσεις) και το πόσο συχνά εμφανίζεται κλάση ?

Β. Ένα γράφημα με χρονική μεταβολή υπό-ομάδων μέσω τιμών και ορίων ελέγχου

Γ. Ένα γράφημα που αποτυπώνει τη διαφορά μεταξύ μιας πραγματικής και μιας προβλεπόμενης τιμής

Δ. Ένα γράφημα πιθανότητας αποδοχής μιας ψευδούς υπόθεσης

 

18. Το διάγραμμα αιτίου-αποτελέσματος C.E. περιλαμβάνει τους παρακάτω τύπους εκτός από

Α. Ανάλυση διεργασίας

Β. Απαρίθμηση αιτιών

Γ. Ταξινόμηση διεργασίας παραγωγής

Δ. Ανάλυσης καταιγισμού ιδεών

 

19. Το ολικό κόστος ποιότητας είναι το άθροισμα του Ι. κόστους πρόληψης ΙΙ. Κόστους εκτίμησης ΙΙΙ Εσωτερικών αστοχιών ΙV. Εξωτερικών αστοχιών

Α. Ι, ΙΙ, ΙΙΙ

Β. Ι, ΙΙ, ΙΙΙ, IV

Γ. ΙΙ, ΙΙΙ, IV

Δ. Ι, ΙΙ, IV

 

20. Ποιο ΔΕΝ είναι παράδειγμα κόστους πρόληψης

Α. Αξιολόγηση ικανότητας διεργασιών

Β. Βαθμονόμηση οργάνων και συσκευών

Γ. Σχεδιασμός προϊόντων

Δ. Εκπαίδευση προσωπικού

 

21. Η διασφάλιση ποιότητας είναι

Α. Το σύνολο σχεδιασμένων και συστηματικών δραστηριοτήτων που υλοποιούνται μέσα σε ένα σύστημα ποιότητας και παρέχουν τη βεβαιότητα ότι το προϊόν ή υπηρεσία θα πληροί προϋποθέσεις για την ποιότητα

Β. Το σύνολο … μέσα σε μία επιχείρηση τροφίμων και παρέχουν …

Γ. Το … συστηματικών ελέγχων … για την ποιότητα

Δ. Το … συστηματικών δραστηριοτήτων … και παρέχουν την ασφάλεια ότι το προϊόν ή η υπηρεσία θα πληροί τις προϋποθέσεις για την ποιότητα

 

22. Ένα διάγραμμα ελέγχου χρησιμοποιείται για

Α. Να προσδιορίσουμε αν παράγονται ελαττωματικά προϊόντα

Β. Να μετρήσουμε δυνατότητα μιας διεργασίας

Γ. Να προσδιορίσουμε την αιτία της μεταβλητότητας μιας διεργασίας

Δ. Να προσδιορίσουμε την αιτία της ειδικής διακύμανσης μιας διεργασίας ?

 

23. Ποιο ΔΕΝ ανήκει στις διαστάσεις ποιότητας

Α. Αξιοπιστία

Β. Διάρκεια ζωής

Γ. Κόστος

Δ. Ασφάλεια

 

24. Για την κατασκευή των διαγραμμάτων pareto

Α. Καθορίζονται οι κατηγορίες των ελαττωμάτων

Β. Ιεραρχούνται οι κατηγορίες ανάλογα με το σύνολο των μη συμμορφώσεων χωρίς να αποδίδονται παράμετροι κόστους

Γ. Η συχνή εμφάνιση αστοχιών σε μια κατηγορία ΜΗ υποδηλώνει υψηλό κόστος

Δ. Καταγράφεται η γραμμή του αθροιστικού ποσοστού

25.  Ποιο ΔΕΝ είναι σωστό

Α. Τα c και n διαγράμματα χαρακτηρίζουν ιδιότητες/ ελαττώματα προϊόντων που κατανέμονται με κατανομή Poisson

Β. Ένα διάγραμμα R (R-chart) σχετίζεται με το εναλλακτικό γράφημα «s» ή αλλιώς διάγραμμα τυπικής απόκλισης

Γ. Η μέση τιμή των μη συμμορφώσεων αποτυπώνεται στα διαγράμματα p

Δ. Ο αριθμός των μη συμμορφώσεων αποτυπώνεται στα διαγράμματα c

 

26. Ποιο ΔΕΝ χρήζει για διαχείριση ποιότητας

Α. Διάγραμμα Δένδρου

Β. Διάγραμμα pareto

Γ. Διάγραμμα συνάφειας

Δ. Διάγραμμα συσχέτισης ή αλληλεξάρτησης

 

27. Ένα σχέδιο δειγματοληψίας με n=10, c=3, m=10, M=100 είναι

Α. 3ης τάξης

Β. 2ης τάξης

Γ. Ανέφικτο

Δ. Τίποτα από τα παραπάνω

 

28. Ποιο δεν χρήζει για επίλυση προβλημάτων στα πλαίσια διαχείρισης ολικής ποιότητας

Α. Καταιγισμός ιδεών

Β. Ανάλυση γενεσιουργών αιτιών

Γ. Τεχνική πολλαπλής ψήφου

Δ. Διάγραμμα συνάφειας

 

29. Για την ορθή εφαρμογή διαγραμμάτων ελέγχου CE ισχύουν τα παρακάτω εκτός

Α. Δεν πρέπει να αποκλείονται τα αίτια που σχετίζονται με την διοίκηση

Β. Τα αίτια κατατάσσονται ως σποραδικά

Γ. Τα κοινά αποδεκτά στοιχεία πρέπει να εφαρμόζονται και να υλοποιούνται άμεσα

Δ. Ένα αίτιο μπορεί να επηρεάσει περισσότερα από ένα χαρακτηριστικό

 

30. Σύμφωνα με τον επίσημο ορισμό για την ποιότητα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τυποποίησης ως ποιότητα ορίζεται

Α. Το σύνολο των στοιχείων και χαρακτηριστικών ενός προϊόντος που σχετίζονται με την ικανότητα του να ικανοποιεί ανάγκες που δηλώνονται ή εννοούνται

Β. Ποιότητα είναι η ικανότητα ενός προϊόντος ή υπηρεσίας να ικανοποιεί ανάγκες που δηλώνονται ή εννοούνται

Γ. Το σύνολο των χαρακτηριστικών ενός προϊόντος που σχετίζονται με την ικανότητα του να ικανοποιεί ανάγκες που δηλώνονται ή εννοούνται

Δ. Ποιότητα είναι η ικανότητα ενός προϊόντος ή υπηρεσίας να ικανοποιεί ανάγκες που δηλώνονται

 

31. Οι διαδικασίες του σχεδιασμού, του ελέγχου και της βελτίωσης της ποιότητας αποτυπώνουν τις απόψεις του

Α. Pareto

B. Deming

C. Juran

D. Crosby

 

32. Μια γραμμή παραγωγής γάλακτος με λίγα λιπαρά (2%) έχει ως ανώτατο και κατώτατο όριο προδιαγραφών 2,5% και 1,2% αντίστοιχα. Αν κατά τον δειγματοληπτικό έλεγχο συσκευασιών γάλακτος κατά τη διάρκεια μιας ημέρας η μέση λιποπεριεκτικότητα ήταν 2,09% και η τυπική απόκλιση σ= 0,18%, τότε με βάση τα κριτήρια επίδοσης και κεντραρίσματος η διαδικασία χαρακτηρίζεται ως προς τη διασπορά της

Α. Κεντραρισμένη/ επαρκής

Β. Μη κεντραρισμένη/ επαρκής

Γ. Κεντραρισμένη/ μη επαρκής

Δ. Μη κεντραρισμένη/ μη επαρκής

 

33. Η χαρακτηριστική καμπύλη λειτουργίας ενός σχεδίου δειγματοληψίας απεικονίζει

Α. Τη μεταβολή του ποσοστού των ελαττωματικών δειγμάτων ως προς το χρόνο

Β. Την ειδική διακύμανση μιας διαδικασίας

Γ. Την πιθανότητα αποδοχής ή απόρριψης μιας παρτίδας ανάλογα με τον αριθμό των αναλυθέντων δειγμάτων και το ποσοστό των ελαττωματικών προϊόντων της παρτίδας

Δ. Όλα

 

34. Ποιο ΔΕΝ αποτελεί παράδειγμα κόστους εκτίμησης;

Α. Επιθεωρήσεις

Β. Τελικοί έλεγχοι και δοκιμασίες έτοιμων προς διάθεση προϊόντων

Γ. Αξιολόγηση πρώτων υλών

Δ. Αξιολόγηση προμηθευτών

 

35. Ποιο δεν ισχύει για διάγραμμα ελέγχου

Α. Με τα διαγράμματα ελέγχου μπορεί να μηδενιστεί η μεταβλητότητα (διακύμανση) των εργασιών

Β. Τα διαγράμματα έχουν την ικανότητα να διαχωρίζουν την ενδογενή και εξωγενή μεταβλητότητα

Γ. Ο σχεδιασμό των διαγραμμάτων ελέγχου έχει οικονομική διάσταση

Δ. Κατά την κατασκευή των διαγραμμάτων ελέγχου λαμβάνεται μια σειρά μετρήσεων στη ροή του χρόνου

 

36. Μια ανάλυση αιτίας – αποτελέσματος μπορεί να περιγραφεί ως διεργασία για

Α. Αξιολόγηση διορθωτικών ενεργειών

Β. Προσδιορισμό βασικής αιτίας μιας ανεπιθύμητης απόκλισης

Γ. Αναγνώριση συμπτωμάτων ανεπιθύμητης απόκλισης

Δ. Διαφοροποίηση μεταξύ δύο ύψιστης ή ήσσονος σημασίας προβλημάτων

 

37. Ένα σχέδιο δειγματοληψίας για την εκτίμηση της αποδοχής μιας παρτίδας μπισκότων προβλέπει την εξέταση 20 δειγμάτων (n) ως προς την υγρασία τους, με τιμή στόχο ελάχιστο όριο το 15% (m), μέγιστο το 18% (M) και αριθμό οριακά αποδεκτών δειγμάτων c=4. Με ποιες από τις παρακάτω αλλαγές καθιστά ανώτερο σχέδιο ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΟ

Α. Αν μειωθεί ο αριθμός των οριακά αποδεκτών δειγμάτων

Β. Αν μειωθεί ο αριθμός δειγμάτων προς εξέταση κρατώντας τα υπόλοιπα σταθερά

Γ. Αν αυξηθεί Μ κρατώντας τα υπόλοιπα σταθερά ?

Δ. Αν μειωθεί Μ κρατώντας τα υπόλοιπα σταθερά

 

38. Ποιο δεν αποτελεί εργαλείο μετρήσεων στα πλαίσια της διαχείρισης ολικής ποιότητας

Α. Ερωτηματολόγια

Β. Κόστος ποιότητας

Γ. Διάγραμμα Ελέγχου

Δ. Επιθεώρηση

 

39. Τέσσερις προμηθευτές Α, Β, Γ και Δ συμμετέχουν σε διαγωνισμό για προμήθεια υλικών από μια εταιρία με κόστος ανά μονάδα υλικού 15, 16, 18, 19 αντίστοιχα. Ο Α δεν εφαρμόζει σύστημα διαχείρισης ποιότητας, οι Β, Γ και Δ εφαρμόζουν και το ποσοστό ελαττωματικών είναι 8, 6 και 2% αντίστοιχα. Ποιο προμηθευτεί θα επιλέγατε;

Α. Α

Β. Β

Γ. Γ

Δ. Δ

 

40. Αν Στόχος Ασφάλειας Τροφίμων για τη Listeria monocytogenes είναι 3 log cfu/g και η αρχική συνολική αύξηση 6 log cfu/g, πόση μείωση πρέπει να επιτευχθεί κατά την εφοδιαστική αλυσίδα για να τηρείται η σχετική εξίσωση

Α. 3,5 log cfu/g

Β. 1 log cfu/g

Γ. 2,5 log cfu/g

Δ. 4,5 log cfu/g

 

41. Ποιο δεν ισχύει για σχεδιασμό των διαγραμμάτων ελέγχου; (σχετίζεται με το κόστος)

Α. Δειγματοληψίας και έλεγχου

Β. Διορθωτικών ενεργειών για την άρση των συστηματικών αιτιών

Γ. Διερεύνηση των εκτός ελέγχου καταστάσεων

Δ. Πρόληψης

44. Ποιο από τα παρακάτω δεν είναι σωστο:

Α. Τα c και u διαγράμματα απεικονίζουν ιδιότητες/ελαττώματα προιόντων που κατανέμονται με κατανομή Poisson.

Β. Ένα διάγραμμα R (R-chart) σχετίζεται με το εναλλακτικό διάγραμμα “s chart” ή αλλιώς διάγραμμα τυπικής απόκλισης.

Γ. Ο αριθμός των ελαττωματικών προιόντων αποτυπώνεται στα διαγράμματα np.

Δ. Ο αριθμός (αντί του ποσοστού) των μη συμμορφώσεων αποτυπώνεται στα διαγράμματα u.

45. Επιλέξτε 2 ορθές κατανομές αστοχιών για τις εξής διεργασίες (α) ασηπτική συσκευασία με κατά μέσο όρο 2 αστοχίες ανά 100.000 φιάλες, (β) παστεριωμένου χυμού πορτοκαλιού ως τελικού προϊόντος για παρουσία υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών ουσιών:

Α. α – Poisson

Β. α – διωνυμική

Γ. β – Poisson

Δ. β – διωνυμική

46. Ποια από τα παρακάτω εργαλεία δεν χρησιμοποιείται για την επίλυση προβλημάτων στα πλαίσια Ολικής Ποιότητας:

Α. Καταιγισμός Ιδεών

Β. Ανάλυση Γενεσιουργών Αιτιών

Γ. Τεχνική Πολλαπλής Ψήφου

Δ. Διαγράμματα Συνάφειας

47. Ποια από τα παρακάτω εργαλεία δεν χρησιμοποιείται για την Διαχείριση Ποιότητας:

Α. Διάγραμμα Δένδρου

Β. Διαγράμματα Pareto ?

Γ. Διάγραμμα Συνάφειας

Δ. Διάγραμμα Συσχέτισης ή αλληλοεξάρτησης

48. Ποια από τα παρακάτω δεν αποτελεί εργαλείο μετρήσεων στα πλαίσια Διαχείρισης Ολικής Ποιότητας:

Α. Ερωτηματολόγια

Β. Κόστος Ποιότητας

Γ. Διαγράμματα Ελέγχου

Δ. Επιθεώρηση

49. Ποια από τα παρακάτω δεν ανήκει στις διαστάσεις ποιότητας

Α. Αξιοπιστία

Β. Διάρκεια Ζωής

Γ. Κόστος

Δ. Ασφάλεια

50. H θεώρηση για την ποιότητα ως «η συμμόρφωση με τις προδιαγραφές που βασίζεται σε μετρήσεις» υποστηρίζεται από τους παρακάτω μελετητές της ποιότητας εκτός από τον:

α. Shewart

Β. Crosby

Γ. Juran

Δ. Deming

51. Αντιστοιχίστε τις παρακάτω παραμέτρους ποιότητας με τα αντίστοιχα τρόφιμα:

1. TBARS

 

Ε

Α. Μπαχαρικά

2. TVBN

Γ

B.   Ψωμί

3. Αλβεογράφημα

Δ

Γ. Ψάρια και λοιπά προϊόντα ζωικής προέλευσης σε αερόβιες συνθήκες

4. Brix

Ζ

Δ. αλεύρι

5. Αναλυτής Υφής

(G’, G”)

Β

Ε. Λιπαρά τρόφιμα (πχ. Κρουασάν , μπέικον)

6. Ολική Μικροβιακή

Χλωρίδα

ΣΤ

ΣΤ. ΌΛΑ

7. Σποριογόνα

βακτήρια

Α

Ζ. Συμπυκνωμένοι χυμοί φρούτων

 

52. Τα Διαγράμματα αιτίου – αποτελέσματος C.E. περιλαμβάνει τους παρακάτω τύπους εκτός από:

Α. ανάλυση της διεργασίας

Β. Απαρίθμησης αιτίων

Γ. Ταξινόμησης της διεργασίας παραγωγής

Δ. Ανάλυσης καταιγισμού ιδεών.


June 25, 2023 5:38 PM