Φυσικοχημεία Τροφίμων

N

Member

ΘΕΩΡΙΑ

1.    Ιοντοανταλλακτικες ρητινες ΟΡΙΣΜΟΣ

Οι σύνθετες ρητίνες που καλούνται ιοντοανταλλακτικές ρητίνες, είναι πολυμερείς οργανικές ενώσεις αδιάλυτες στο νερό και στους περισσότερους οργανικούς διαλύτες. Έχουν σχήμα μικρών σφαιριδίων και φέρουν ομάδες που μπορούν να ιονιστούν (δηλαδή κατιόντα και ανιόντα).

2.    Δευτερος ορισμος: πολυμορφισμος

Ο πολυμορφισμός είναι ένα φαινόμενο κατά το οποίο ο τύπος και η σταθερά του κρυσταλλικού πλέγματος μεταβάλλονται με ην θερμοκρασία ή γενικότερα με τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Συνοπτικά, το αποτέλεσμα είναι τα στοιχεία ή χημικές ενώσεις να κρυσταλλώνονται σε περισσότερες από μια κρυσταλλικές μορφές.

3.     Ωριμανση κατα Ostwald των γαλακτωματων

Τα μεγαλύτερα σταγονίδια ενός γαλακτώματος μεγαλώνουν σε βάρος των μικρότερων.

4.    Κανονας του Bancroft οσον αφορα τα γαλακτωματα & γαλακτωματοποιητες

Η φάση στην οποία ο γαλακτωματοποιητής είναι πιο διαλυτός, είναι η εξωτερική φάση.

5.    Ορισμος κρισιμης συγκεντρωσης μυκκηλιων

Η συγκέντρωση της τασενεργής ουσίας σε ένα υδατικό διάλυμά της για την οποία αρχίζει η δημιουργία μυκκηλίων λέγεται κρίσιμη συγκέντρωση μυκκηλίων (cmc, ΚΣΜ).

Μεσεπιφάνεια/Τασενεργές ουσίες: Όταν δύο μη μιγνυόμενα υγρά έρθουν σε επαφή τότε θα σχηματιστεί μια μεσεπιφάνεια και η προκύπτουσα μεσεπιφανειακή τάση θα έχει τιμή ενδιάμεση των επιφανειακών τάσεων των δύο υγρών. Η μεσεπιφάνεια είναι πάρα πολύ λεπτή αφού μια απότομη αλλαγή στην πυκνότητα του κάθε ενός υγρού του συστήματος εμφανίζεται σε μια απόσταση όχι μεγαλύτερη από ~1nm. Τα υλικά που μπορούν να προσροφηθούν στη μεσεπιφάνεια και να ελαττώσουν τη διεπιφανειακή τάση σε μικρές συγκεντρώσεις λέγονται τασενεργές ουσίες (surfactants).

6.     Σωστό / Λάθος

®   Η προσροφηση είναι το ίδιο με την απορρόφηση. ΛΑΘΟΣ

®   Η επιφάνεια και το μέγεθος των πόρων επηρεάζει την προσροφηση. ΣΩΣΤΟ

®   Η προσροφηση μπορεί να είναι μηχανική και ηλεκτροστατικη. ΛΑΘΟΣ

®   Όταν έχουν όλα τα σωματίδια την ίδια διάμετρο έχουμε μονοδιασπορά. ΣΩΣΤΟ

®   Όλα τα βιοπολυμερή έχουν την ίδια θερμοκρασία πήξης. ΛΑΘΟΣ

®   Αν βάλεις υδατοδιαλυτο χρώμα σε γαλάκτωμα λαδιού σε νερό θα βαφτεί ομοιόμορφα. ΣΩΣΤΟ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

 

7.    Εχεις 4 διαφορετικες συγκεντρωσεις ηλεκτρολυτων, τις βαζεις στο διαλυμα και σου λεει ποια ειναι η τιμη της κροκιδωσης

Η τιμή κροκίδωσης του ηλεκτρολύτη θα είναι η ελάχιστη συγκέντρωση ηλεκτρολύτη που απαιτείται για κροκίδωση.

8.    Ένας χυμός εξουδετερώνεται πλήρως σε 4μλ ΝαΟΗ. Σε 100γρ απο τον ιδιο χυμο προσθέτουμε 1μλ ζωανθρακα το αφήνουμε μια ώρα και στην συνέχεια το διηθούμε και το ογκομετρούμε. Πόσα μλ ΝαΟΗ χρειαστηκε; 3,κατι , 4, ή 4,5. Στο χυμο χωρις να βαλεις ζωανθρακα ελεγε οτι χρειαστηκαν 4 μλ.

3,κάτι επειδή μέρος του οξέος του χυμού προσροφήθηκε απο τον ζωάνθρακα οπότε θα χρειαστεί λιγότερο ΝαΟΗ για να εξουδετερώσει τον χυμό.

9.    Σωστό / Λάθος

®   το σχετ. Ιξωδες ειναι αδιαστατο μεγεθος. ΣΩΣΤΟ

®   πως επηρεαζει η αιθανολη την πηκτινη (αποτ. Του πειραματος π καναμε στο εργαστηριο). Παρατηρήθηκε κροκίδωση

®   το δειγμα ειναι θολο αν αυτο ειναι θερμοδυναμική ασυμβατοτητα. (μίξη 2 κολλοειδών) ΣΩΣΤΟ

®   πως επηρεαζεται η επιφανειακη ταση αν αυξησεις την συγκ. ενός δ/τος. Ανάλογα τι διάλυμα είναι αυτό.

Ι: σάκχαρο ή ισχυρός ηλεκτρολύτης

ΙΙ: ασθενείς ηλεκτρολύτες ή μη διισταμένες ουσίες

ΙΙΙ: τασενεργές ουσίες (η δ.ο. συγκεντρώνεται στην επιφάνεια του δ/τος)

®   


πως επηρεαζεται η επιφανειακη ταση αν αυξησεις την θερμοκρασια

 

®   νευτωνια υγρα σε σχεση με μια παραμετρο πως ειναι (το λεει στις σημ. Του εργαστηριου)

Τα αραιά διαλύματα παρουσιάζουν νευτώνια συμπεριφορά. (το ιξώδες δεν μεταβάλλεται με τον ρυθμό διάτμησης). Όσο αυξάνεται η συγκέντρωση, τα μόρια του δ/τος παύουν να κινούνται ελεύθερα και τελικά αγγίζουν, επικαλύπτονται και διαπερνούν το ένα το άλλο με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα περιπλεγμένο δίκτυο. Η συγκέντρωση για την οποία οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των μορίων γίνονται σημαντικές, καλείται κρίσιμη συγκέντρωση C*. Αυτή καθορίζει την συγκέντρωση στην οποία το διάλυμα από συμπεριφορά αραιού διαλύματος μεταπηδά σε αυτή του ημι-αραιού διαλύματος. Άρα, C<C* είναι αραιά δ/τα και C>C* είναι πυκνά.

®   ενα Ζ δυναμικο οσο αυξανεται τι γινεται στα γαλακτωματα.


Τόσο πιο σταθερό είναι το κολλοειδές λύμα

Ζ-δυναμικό: Ένα διάλυμα γίνεται ηλεκτρικά ουδέτερο όταν τα ιόντα βρεθούν σε ισοδύναμες αποστάσεις. Η κατανομή των ιόντων κοντά σε μία φορτισμένη επιφάνεια καλείται ηλεκτρικά διπλή στοιβάδα. Η διαφορά δυναμικού σταθερής στοιβάδας – ηλεκτρικά ουδέτερη περιοχή μέσα από τη διάχυτη στοιβάδα καλείται ζ-δυναμικό ή ηλεκτροκίνητο. Είναι η διαφορά ανάμεσα στο οποίο το υγρό αρχίζει να κινείται σε σχέση με το στερεό και τον κύριο όγκο του υγρού. Όσο αυξάνεται το ζ τόσο πιο σταθερό είναι το κολλοειδές. Ζ = 4πηu/ε

1.    Γαλάκτωμα o/w θα έχει αγωγιμότητα 1 ή 0 mS;

Τα γαλακτώματα o/w έχουν αγωγιμότητα 1 mS. Τα γαλακτώματα o/w έχουν μεγαλύτερη αγωγιμότητα από τα w/o. Στα o/w η συνεχής φάση είναι το νερό που βρίσκεται σε μεγαλύτερη αναλογία.

2.    Το θόλωμα κατά την ανάμιξη 2 διαλυμάτων βιοπολυμερών είναι ένδειξη θερμοδυναμικής συμβατότητας. Λ

3.    Η ιοντοανταλλακτική ικανότητα μιας ρητίνης επηρεάζεται από το είδος του υποστρώματος και το μέγεθος των πόρων. Σ

4.    Το παραχωρικό ενός υγρού εξαρτάται από τον συντακτικό του τύπο. Σ

5.    Η αιθανόλη προκάλεσε κροκίδωση στο διάλυμα πηκτίνης. Σ

6.    Τα δισθενή ιόντα είναι πιο αποτελεσματικά στην πρόκληση κροκίδωσης από τα μονοσθενή. Σ

7.    Το σχετικό ιξώδες είναι μέγεθος αδιάστατο. Σ

8.    Παρουσία γαλακτωματοποιητών σε ένα διάλυμα παραμένει σταθερό για πάντα. Λ

9.    Υπάρχει μία κρίσιμη συγκέντρωση πήξης χαρακτηριστική για κάθε βιοπολυμερές. Σ

10. Ποια η διαφορά κροκίδωσης / συσσωμάτωσης ;

Κατά την κροκίδωση τα σωματίδια στον κολλοειδές διάλυμα καθιζάνουν επειδή εξουδετερώνεται στο φορτίο τους. Κατά την συσσωμάτωση δεν υφίσταται καθίζηση και τα κροκιδωμένα σωματίδια αιωρούνται.

11. Σε ένα γαλάκτωμα ελαίου 50% - νερού 50% , χρησιμοποιώ γαλακτοματοποιητή HLB 16. Τι τύπος γαλακτώματος θα προκύψει;

HLB 4-6 σταθεροποιούν γαλακτώματα w/o. HLB 8-18 σταθεροποιούν γαλακτώματα o/w. HLB περίπου ίσο 7 δεν παρουσιάζουν προτίμηση. Το ισοζύγιο υδροφιλίας-λιποφιλίας είναι 16 σημαίνει ότι έχει μεγαλύτερη αναλογία υδρόφιλων απ’ ότι λιπόφιλων ομάδων και συνεπώς είναι o/w (έλαιο σε νερό).

 

 


June 25, 2023 5:47 PM