Γενική Αμπελουργία Θεωρία

N

Member

Vitis vinifera: η άμπελος ή οινοφόρος (ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ)

Αγωγός ρίζα: αποτελεί το σκελετό του ριζικού συστήματος και πάνω σε αυτή βρίσκονται οι μόνιμες ρίζες (ΣΕΛ 59)

Ακρότονη τάση: αναφέρεται στην προτεραιότητα εκβλάστησης των λ.ο. του ακραίου τμήματος των κληματίδων με σκοπό την ταχύτερη αύξηση, επιμήκυνση, αναρρίχηση (επί δέντρων ή άλλων υποστηριγμάτων) και έκθεση του φυλλώματος στην ηλιακή ακτινοβολία (ΣΕΛ 138)

Αναμπέλωση: η εκρίζωση των πρέμνων, ο καθαρισμός του εδάφους από τα υλικά υποστύλωσης, η απομάκρυνση των ριζών, η απολύμανση τους εδάφους ή η αμειψισπορά, κατά περίπτωση και η φύτευση (ΣΕΛ 460)

Αναπαραγωγή: Σχηματισμός ανθικών καταβολών εντός των λανθάνοντων οφθαλμών του βλαστού και την επόμενη βλαστική περίοδο με έκπτυξη των λανθάνοντων οφθαλμών εμφανίζονται ταξιανθίες στους βλαστούς, οπότε και ολοκληρώνεται η ανάπτυξη και ακολουθεί η άνθιση, γονιμοποίηση, ανάπτυξη και ωρίμανση του φορτίου

Ανθόρροια: είναι η απόπτωση των ανθέων πριν και κατά την διάρκεια της άνθισης καθώς και η απόπτωση των πράσινων ωοθηκών (καρπόρροια) μετά την καρπόδεση (ΣΕΛ 205)

Αποθησαυρισμός: Αρχίζει από τον χρόνο εκδήλωσης επίσχεσης της κατά μήκος αύξησης των βλαστών (διαφοροποίηση, ξυλοποίηση) την μετατροπή του βλαστού σε κληματίδα και τελειώνει με την έναρξη της φυλλόπτωσης.

Γεωτροπική γωνία: σχηματίζεται από την κατεύθυνση των κύριων (σκελετικών) ριζών και την κατακόρυφο. Εκφράζει την ικανότητα των ριζών να διεισδύουν σε βάθος εντός του εδάφους (ΣΕΛ 68)

Γίγαρτο: μετά την φυσιολογική γονιμοποίηση, οι σπερματικές βλάστες μετατρέπονται σε γίγαρτα. Συνήθως υπάρχουν 2-3 γίγαρτα, σπανιότερα 1 ή 4 (ΣΕΛ 121)

Γονιμότητα οφθαλμών: ο αριθμός των ταξιανθιών που φέρονται στον κύριο βλαστικό άξονα των οφθαλμών

Δακρύρροια: είναι το φαινόμενο της εκροής του ανιόντος χυμού λόγω πρόσφατων τομών που κατά κύριο λόγο προκαλούνται από το χ.κ.κ. (ΣΕΛ 128)

Διάφραγμα: διαχωρίζει την εντεριώνη και βρίσκεται στους κόμβους των φύλλων (ΣΕΛ 80)

Έλικας: αποτελεί όργανο αναρρήχισης και υποστήριξης των βλαστών των πρέμνων και στην πλειονότητα των περιπτώσεων εμφανίζεται στους κόμβους των βλαστών απέναντι από φύλλα (ΣΕΛ 101)

Επάκριος οφθαλμός: αποτελεί το ακραίο (κορυφαίο) μερίστωμα, βρίσκεται στο άκρο της αυξανόμενης κορυφής και εξασφαλίζει την επιμήκυνση του βλαστού (ΣΕΛ 87)

Επιδερμικός κηρός (κέρινη ανθηρότητα): αποτελεί το εξωτερικό στρώμα της ράγας και αποτελείται από μια στοιβάδα κηρωδών λεπίων πάχους 0,1 μm. Ο κύριος ρόλος του είναι ο έλεγχος της διαπνοής, επίσης ενισχύει την αντοχή στις προσβολές από έντομα και μύκητες, στα εγκαύματα που προκαλούν οι ηλιακές ακτίνες κλπ. (ΣΕΛ 119)

Ευρωστία: ορίζεται ως η ικανότητα των πρέμνων μιας ποικιλίας αμπέλου για συνολική βλάστηση και παραγωγή σε συγκεκριμένες εδαφοκλιματικές συνθήκες και αμπελοκομικές επεμβάσεις (ΣΕΛ 152)

Ζωηρότητα: ορίζεται η φυσιολογική κατάσταση τμήματος ή και ολόκληρου του πρέμνου, που εκφράζεται με την ταχύτητα ή τον ρυθμό αύξησης της βλάστησης (ΣΕΛ 152)

Θεωρητικό φορτίο: αριθμός των λ.ο. που παραμένουν στην παραγωγική μονάδα μετά το χ.κ.κ. και με βάσει τις ιδιότητες της καλλιεργούμενης ποικιλίας, καθορίζεται ο αναμενόμενος αριθμός ταξιανθιών ανά καρποφόρο βλαστό μετά την εκβλάστηση (ΣΕΛ 547)

Καλλιεργούμενη ποικιλία αμπέλου: η ποικιλία αμπέλου που ανήκει στο είδος vinifera και καλλιεργείται για την παραγωγή αμπελουργικών προϊόντων

Καλύπτρα: βρίσκεται στην άκρη του ριζιδίου, προστατεύει το κορυφαίο μερίστωμα της ρίζας και εξασφαλίζει την απρόσκοπτη διείσδυσή της στο έδαφος (ΣΕΛ 61)

Κανονικό φορτίο: το μέγιστο φορτίο που δύναται να φέρει ένα πρέμνο, χωρίς καθυστέρηση της ημερομηνίας ωριμάνσεώς του

Καρπόδεση: η μετατροπή της σπερματικής βλάστης σε γίγαρτο και της ωοθήκης σε ράγα (ΣΕΛ 201)

Καρποφόρο ξύλο: είναι το τμήμα της κληματίδας στο οποίο οι λ.ο. είναι γόνιμοι (ΣΕΛ 93)

Κλάδεμα καρποφορίας: η αφαίρεση των ζώντων τμημάτων του πρέμνου, όπως βραχίονες, κληματίδες βλαστοί, φύλλα, ταξιανθίες. Με κριτήριο την εποχή που γίνεται, χωρίζεται σε χειμερινό (κληματίδες, βραχίονες) και χλωρό (βλαστοί, φύλλα, ταξιανθίες) (ΣΕΛ 496)

Κληματίδα: ο ξυλοποιημένος βλαστός ηλικίας ενός έτους

Κυριαρχία κορυφής: μετά την εκβλάστηση των λ.ο. η μορφογένεση και ανάπτυξη των βλαστών ελέγχεται από το κορυφαίο μερίστωμα (επάκριο οφθαλμό), φαινόμενο γνωστό ως κυριαρχία κορυφής (ΣΕΛ 138)

Λανθάνων Οφθαλμός: βρίσκεται επί των κόμβων στην μασχάλη των φύλλων. Είναι κατά κανόνα φυλλοφόροι. Βλαστάνουν την επόμενη από την εμφάνισή τους περίοδο βλάστησης, δίνοντας τους κύριους βλαστούς (ΣΕΛ 89)

Μεσοκάρδιος: βλαστός που προκύπτει από την εκβλάστηση ταχυφυούς οφθαλμού. Μπορεί να είναι προσωρινός είτε μόνιμος (αν ξυλοποιηθεί) (ΣΕΛ 88)

Μηδέν βλάστησης: η συμβατική θερμοκρασία που αφαιρείται από την μέση ημερήσια θερμοκρασία για τον υπολογισμό του ΕΘΑ είναι 10℃ (ΣΕΛ 146)

Μυκόρριζα: είναι μύκητες αποκλειστικά συμβιωτικοί, ενισχύουν την αύξηση και ανάπτυξη του ριζικού συστήματος και ολόκληρου του πρέμνου, συμβάλλουν στην προστασία των φυτών σε ορισμένα παθογόνα και βελτιώνουν την υφή του εδάφους (ΣΕΛ 76)

Οίνος Π.Ο.Π.: οίνοι με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης ονομάζονται αυτοί που παράγονται στα όρια μιας περιοχής ή μιας συγκεκριμένης τοποθεσίας ή μιας χώρας, η ποιότητα και τα χαρακτηριστικά τους οφείλονται κυρίως ή αποκλειστικά στο ιδιαίτερο γεωγραφικό περιβάλλον το οποίο συμπεριλαμβάνει τους φυσικούς και ανθρώπινους παράγοντες, οι δε σταφυλές παράγονται στην συγκεκριμένη περιοχή και προέρχονται αποκλειστικά από ποικιλίες αμπέλου του είδους Vitis vinifera (ΣΕΛ 45)

Παραγωγική μονάδα: στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη των τυπικών σχημάτων μόρφωσης των πρέμνων κατά το χ.κ.κ. στους βραχίονες διατηρούνται τμήματα κληματίδων που ονομάζονται «παραγωγικές μονάδες» (ΣΕΛ 58)

Περκασμός: είναι η έναρξη ωρίμανσης των ραγών και διαρκεί 8-10 μέρες για το σύνολο των ραγών μιας ταξιανθίας (ΣΕΛ 211)

Πηλίδιο: πέντε συμφυή πέταλα που σχηματίζουν την στεφάνη, κατά την άνθιση το πηλίδιο πέφτει (ΣΕΛ 107)

Ποδίσκος: το τμήμα το βοστρύχου από το σημείο έκφυσης του στον κόμβο του βλαστού μέχρι την πρώτη διακλάση

Πραγματικό φορτίο: μετά τη εκβλάστηση των λ.ο. ο αριθμός των ταξιανθιών στους καρποφόρους βλαστούς αποτελεί ένδειξη του συνολικού φορτίου που θα ληφθεί κατά την ωρίμανση των σταφυλιών και τον τρυγητό (ΣΕΛ 547).

Αριθμός των σταφυλιών που φέρει το πρέμνο (ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ)

Ρυτίδωμα: εξαιτίας του σχηματισμού περιδέρματος, οι ιστοί που βρίσκονται εξωτερικά του φελλού νεκρώνονται και σχηματίζουν το ρυτίδωμα. Η κατά πάχος αύξηση του βλαστού προκαλεί ρήγματα και σχισμές στο ρυτίδωμα, το οποίο αποσπάται από τα ξυλοποιημένα όργανα του πρέμνου (ΣΕΛ 86)

Σταφίδα: ονομάζεται το προϊόν της ξήρανσης των σταφυλιών, στην κυριολεξία οι αποξηραμένες ράγες (ΣΕΛ 648)

Στομάτια: πόροι στην κάτω επιδερμίδα των φύλλων που με το άνοιγμα ή το κλείσιμό τους συμβάλλουν στις φυσιολογικές λειτουργίες του φύλλου (φωτοσύνθεση, διαπνοή) (ΣΕΛ 98)

Υποκείμενο αμπέλου: ανήκει στα ανθεκτικά στην ριζόβια φυλλοξήρα είδη του Vitis (αμερικάνικα είδη) και εμβολιάζεται από τις ποικιλίες vinifera Φυλλικός δείκτης: το ποσοστό της ολικής φυλλικής επιφάνειας προς το ποσοστό της φυλλικής επιφάνειας που δέχεται ηλιακή ακτινοβολία (ΣΕΛ 499)

Φυλλοξήρα: αφίδα με διπλό βιολογικό κύκλο (φυλλόβια και ριζόβια μορφή) (ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ) ή έντομο που προσβάλλει κυρίως το ριζικό σύστημα των πρέμνων, προκαλώντας την ολοσχερή ξήρανσή τους (ΣΕΛ 344)

Χειμερία Ανάπαυση: Από χρόνο ολοκλήρωσης φυλλόπτωσης μέχρι της έναρξη έκπτυξης των λανθανόντων οφθαλμών

 

 

2. Γονιμότητα των λανθανόντων και ταχυφυών οφθαλμών, τρόπος σχηματισμού τους και παράγοντες που τον επηρεάζουν. (ΣΕΛ 92 & 174)

Με τον όρο γονιμότητα των λ.ο. αποδίδεται ο αριθμός και ο βαθμός ανάπτυξης των καταβολών των ταξιανθιών που έχουν σχηματιστεί εντός του λ.ο. πριν εισέλθει σε λήθαργο. Την γονιμότητα των λ.ο. την επηρεάζουν το είδος και η ποικιλία της αμπέλου, η θέση τους στον βλαστό, οι συνθήκες θρέψης κατά την περίοδο διαφοροποίησής τους, οι κλιματικές συνθήκες κατά την βλαστητική περίοδο και οι καλλιεργητικές επεμβάσεις. Με τον όρο γονιμότητα των ταχυφυών οφθαλμών, εννοείται η δυνατότητα της αμπέλου να σχηματίζει ανθικές καταβολές που μετατρέπονται σε ταξιανθίες την ίδια περίοδο βλάστησης. Η γονιμότητα των ταχυφυών οφθαλμών εξαρτάται κυρίως από την ποικιλία, τους περιβαλλοντικούς παράγοντες και την καλλιεργητική τεχνική (πχ. Με την εφαρμογή κορυφολογήματος στον κύριο βλαστό, προκαλείται εξαιτίας της άρσης του φαινομένου της κυριαρχίας της κορυφής, εκβλάστηση των ταχυφυών και σχηματισμός ανθικών καταβολών στους μεσοκάρδιους βλαστούς).

3. Τι γνωρίζετε για την εκβλάστηση των λ.ο. της κληματίδας (ΣΕΛ 137)

Η εκβλάστηση των λ.ο. που διατηρήθηκαν στις κληματίδες κατά το χ.κ.κ. (παραγωγικές μονάδες) αποτελεί το πρώτο βλαστητικό φαινόμενο της φάσης της αύξησης του ετήσιου κύκλου των πρέμνων. Από την κατάσταση του ληθάργου μέχρι και την πλήρη εκβλάστησή του, ο λ.ο. διέρχεται από φυσιολογικά και φαινολογικά στάδια. Αρχικά παρατηρείται διόγκωση των λ.ο., ακολουθεί η απόπτωση των προστατευτικών λεπίων και η εμφάνιση του βλαστητικού κώνου (πράσινης κορυφής), που περιβάλλεται από πυκνό βαμβακώδες χνούδι. Σε μερικές ποικιλίες, οι οφθαλμοί παρότι φυσιολογικά βρίσκονται στο αναπτυξιακό στάδιο της εκβλάστησης, δεν εμφανίζουν την πράσινη κορυφή αλλά μετά την απόπτωση των λεπίων εξακολουθούν να καλύπτονται από πυκνό χνούδι. Η εκβλάστηση των οφθαλμών δεν γίνεται ταυτόχρονα ούτε σε ολόκληρο το πρέμνο, ούτε και στην κληματίδα. Έναρξη της εκβλάστησης θεωρείται το σημείο όπου 10-20% των λ.ο. έχουν εμφανίσει πράσινη κορυφή. Πλήρη εκβλάστηση έχουμε όταν το 50% των λ.ο. εμφανίσει πράσινη κορυφή. Το ποσοστό εκβλάστησης των λ.ο. που διατηρήθηκαν κατά το χ.κ.κ. παίζει σημαντικό ρόλο στην ετήσια παραγωγή των πρέμνων και ταυτόχρονα αποτελεί χρήσιμο δείκτη αξιολόγησης του χ.κ.κ. Ο χρόνος που απαιτείται για την εκβλάστηση των λ.ο. σε όλο το πρέμνο εξαρτάται από την ποικιλία, επηρεάζεται όμως έντονα από την θερμοκρασία κατά την χειμερινή ανάπαυση του πρέμνου, την κάλυψη δηλαδή των αναγκών σε ψύχος για την φυσική διακοπή του ληθάργου. Σε θερμές περιοχές, για την ταχύτερη και ομοιόμορφη εκβλάστηση των λ.ο. και την έγκαιρη και φυσιολογική αύξηση των βλαστών, απαιτείται η χρησιμοποίηση χημικών μέσων για την διακοπή του ληθάργου. Τέλος, στην κλιμάκωση της εκβλάστησης των λ.ο. σε μεμονωμένη κληματίδα πρέμνου, καθοριστικό ρόλο παίζει η ενδογενής ιδιότητα της αμπέλου που ονομάζεται ακρότονη τάση.

4. Τι γνωρίζετε για την αύξηση των βλαστών και τις ζώνες αύξησης από τον χρόνο εκβλάστησης εως την ξυλοποίησή τους. (ΣΕΛ 150)

Στον αναπτυσσόμενο βλαστό της αμπέλου, από τον χρόνο εκβλάστησης έως την ξυλοποίησή του, διακρίνονται τρεις επιμέρους ζώνες αύξησης. Η πρώτη περιλαμβάνει την αυξανόμενη κορυφή του βλαστού με τον επάκριο οφθαλμό και τα νεαρά φυλλάρια (τα 6 πρώτα από την κορυφή και αποτελεί την περιοχή έντονης αύξησης που εκφράζεται με την εμφάνιση νέων φύλλων κάθε 3-5 μέρες. Η επόμενη ζώνη (μέχρι περίπου τον 4ο - 5ο κόμβο από την βάση του βλαστού), αποτελείται από τα ανεπτυγμένα φύλλα που έχουν αποκτήσει περισσότερο από το μισό του τελικού μεγέθους τους. Αυτά παρουσιάζουν υψηλή ένταση φωτοσύνθεσης και εξάγουν τους μεταβολίτες τους στα άλλα όργανα του πρέμνου. Αρχικά στην αυξανόμενη κορυφή, στα νεαρά φύλλα, στα άνθη και στις ράγες ενώ όσο πλησιάζει το τέλος της περιόδου αύξησης, το ρεύμα των υδατανθράκων κατευθύνεται προς τα όργανα αποθησαυρισμού. Τέλος, το βασικό τμήμα του βλαστού αποτελεί την τρίτη ζώνη, που περιλαμβάνει τα παλαιά και μεγαλύτερης ηλικίας φύλλα, των οποίων η φωτοσυνθετική ικανότητα μειώνεται μεν αισθητά, αλλά εξακολουθούν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην θρέψη των πρέμνων, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις αυστηρού κορυφολογήματος. Κατά την διάρκεια της περιόδου βλάστησης, η αύξηση του μήκους του βλαστού ακολουθεί σε γενικές γραμμές σιγμοειδή καμπύλη. Αμέσως μετά την έναρξη βλάστησης, ο ρυθμός αύξησης του βλαστού επιταχύνεται σε συνδυασμό με την αύξηση της θερμοκρασίας του αέρα και λαμβάνει μέγιστη τιμή μετά από 6-8 βδομάδες, λίγο πριν την έναρξη άνθισης. Ακολούθως, παραμένει για μικρό χρονικό διάστημα στην μέγιστη τιμή, ενώ κατά την περίοδο της άνθισης μειώνεται, εξαιτίας του ανταγωνισμού ταξιανθιών. Τέλος, η επιμήκυνση του βλαστού συνεχίζεται με φθίνοντα – σε σχέση με τον αρχικό – ρυθμό έως την τελική επίσχεση, περίπου κατά την έναρξη ωρίμανσης των σταφυλών.

5. Τι γνωρίζετε για την εκβλάστηση των ταχυφυών οφθαλμών της κληματίδας; (ΣΕΛ 143)

Η εκβλάστηση των ταχυφυών οφθαλμών κατά την περίοδο εμφάνισής τους στον βλαστό εξαρτάται από την παρουσία της αυξανόμενης κορυφής, την θέση τους στο βλαστό, το στάδιο βλάστησης, τη ζωηρότητα και την ευρωστία των πρέμνων. Κατά τα πρώτα στάδια βλάστησης, μετά την εφαρμογή του κορυφολογήματος και την εξάλειψη της κυριαρχίας της κορυφής, παρατηρείται αύξηση της σύνθεσης των κυτοκινών στις ρίζες, που ακολούθως μεταφέρονται με τον ανιόντα χυμό στους ταχυφυείς οφθαλμούς. Η αύξηση της συγκέντρωσης των κυτοκινών προκαλεί την εκβλάστηση των ταχυφυών βλαστών και την αύξηση του μήκους των μεσοκαρδίων. Σε καταπονημένα ή μικρής ζωηρότητας πρέμνα, η συσχετισμένη παρεμπόδιση που ασκεί η αυξανόμενη κορυφή είναι απόλυτη, με συνέπεια να μην εκβλαστάνουν οι ταχυφυείς οφθαλμοί. Αντίθετα σε ζωηρά πρέμνα παρατηρείται εκβλάστηση ταχυφυών οφθαλμών συνήθως σε απόσταση 3-4 μεσογονατίων (20-30 cm) από την κορυφή του βλαστού, ενώ σε πολύ ζωηρά πρέμνα συχνά βλαστάνουν οι ταχυφυείς που βρίσκονται στο πρώτο μετά την αυξανόμενη κορυφή μεσογονάτιο, εξαιτίας πιθανόν της πολύ μεγάλης ταχύτητας του καθοδικού ρεύματος των αυξινών που παρατηρείται στα πρέμνα αυτά. Σε περιπτώσεις προσβολής των πρέμνων από ιούς, παρατηρείται έντονη εκβλάστηση των ταχυφυών κοντά στην κορυφή του βλαστού, παρά την παρουσία του επάκριου οφθαλμού. Το φαινόμενο οφείλεται στην σημαντική μείωση της συγκέντρωσης των αυξινών στην αυξανόμενη κορυφή των βλαστών των προσβεβλημένων από τον ιό του μολυσματικού εκφυλισμού.

6. Ρόλος ιδιότητες και σημασία της ρίζας στην μεταφυλλοξηρική αμπελουργία. (ΣΕΛ 344)

Στην αμπελοκομική πράξη ο εμβολιασμός αποτέλεσε τον μοναδικό και οικονομικά λυσιτελή τρόπο εγκατάστασης παραγωγικών αμπελώνων μετά την εισβολή της φυλλοξήρας στην Ευρώπη και την υποχρεωτική χρησιμοποίηση των ανθεκτικών στην ριζόβια μορφή της αμερικάνικων ειδών, κλώνων, και υβριδίων ως υποκειμένων επί των οποίων εμβολιάζονται οι επιθυμητές ποικιλίες της ευρωπαϊκής αμπέλου. Η μέθοδος βασίζεται στην ανθεκτικότητα του ριζικού συστήματος των αμερικάνικων ειδών στην ριζόβια μορφή της φυλλοξήρας και του υπέργειου τμήματος των ποικιλιών της ευρωπαϊκής αμπέλου στην φυλλόβια μορφή της. Έτσι, για την αντιμετώπιση της ριζόβιας φυλλοξήρας χρησιμοποιούνται μοσχεύματα των αμερικανικών ειδών και ποικιλιών που, μετά τη ριζοβόληση, αποτελούν το υπόγειο τμήμα του νέου φυτού και ονομάζονται υποκείμενα (αγενής πολλαπλασιασμός με μόσχευμα). Επ’ αυτών εμβολιάζονται οι επιθυμητές ποικιλίες της ευρωπαϊκής αμπέλου για τη δημιουργία των παραγωγικών αμπελώνων (αγενής πολλαπλασιασμός με εμβολιασμό). Πρόκειται στην κυριολεξία, για αναγκαστική και πλήρως εξαρτημένη συμβίωση μεταξύ υποκειμένου και εμβολίου. Το φυτό που προκύπτει από τον εμβολιασμό αποτελείται από τρία επιμέρους τμήματα: το εμβόλιο (Ε), το υποκείμενο (Υ) και την ζώνη ένωσης Ε-Υ.

7. Ιδιότητες ποικιλίας αμπέλου που επιδρούν στην επιλογή του συστήματος κλαδέματος. (ΣΕΛ 506)

Σε γενικές γραμμές, το μικρό ή μέτριο ύψος κορμού και η περιορισμένη ανάπτυξη των σκελετικών στοιχείων, ανεξαρτήτως σχήματος μόρφωσης, κατευθύνουν περισσότερο στην ποιότητα παρά στην ποσότητα των αμπελουργικών προϊόντων. Αντίθετα, πρέμνα μεγαλύτερων διαστάσεων (ψηλότερος κορμός, μεγαλύτερου μήκους τμήματα οριζόντιου κορμού, περισσότεροι βραχίονες, μεγάλη ανάπτυξη φυλλικής επιφάνειας) οδηγούν στην αυξημένη παραγωγή (χωρίς αυτό να σημαίνει αναγκαστικά και υποβάθμιση της ποιότητας). Για τις ποικιλίες επιτραπέζιας κατανάλωσης που χαρακτηρίζονται από μεγάλη ευρωστία και παραγωγικότητα ενδείκνυται μεγάλων διαστάσεων σχήματα μόρφωσης, κατά προτίμηση τα γραμμικά, τα οποία εξασφαλίζουν ευνοϊκότερες συνθήκες για την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων και υψηλής ποιότητας σταφυλών. Τα επί μέρους σκελετικά στοιχεία (ύψος κορμού, αριθμός βραχιόνων και παραγωγικών μονάδων) θα καθοριστούν και από τους ειδικούς χαρακτήρες των σταφυλών της ποικιλίας. Αντίθετα, στις ποικιλίες οινοποιίας, τα σχήματα μόρφωσης (κύπελλα και γραμμικά) χαρακτηρίζονται από το μάλλον μικρό ή μέτριο ύψος κατακόρυφου κορμού (30-60 cm), και γενικά από την σχετικά περιορισμένη ανάπτυξη των πρέμνων. Οι συνθήκες αυτές οδηγούν περισσότερο στην βελτίωση της ποιότητας των σταφυλών παρά στην αύξηση της παραγωγής. Ο χρόνος ωρίμανσης των σταφυλών, ιδιαίτερα των επιτραπέζιων ποικιλιών αμπέλου, επηρεάζει καθοριστικά την επιλογή σχήματος μόρφωσης αλλά και των επί μέρους σκελετικών στοιχείων. Για τις πρώιμες ποικιλίες συνιστώνται τα γραμμικά (διαιρούμενα και μη) σχήματα μόρφωσης. Οι εδαφοκλιματικές συνθήκες και η καλλιεργητική τεχνική θα συνεκτιμηθούν ώστε να καθοριστεί το ύψος του κορμού και η συνολική ανάπτυξη αυτών των ποικιλιών.

8. Κριτήρια επιλογής σχημάτων μόρφωσης. (ΣΕΛ 506)

Κριτήρια επιλογής σχημάτων μόρφωσης αποτελούν η ποικιλία, οι εδαφοκλιματικές συνθήκες και η καλλιεργητική τεχνική. Όσον αφορά την ποικιλία, σε γενικές γραμμές το μικρό ή μέτριο ύψος κορμού και η περιορισμένη ανάπτυξη των σκελετικών στοιχείων, ανεξαρτήτως σχήματος μόρφωσης, κατευθύνουν περισσότερο στην ποιότητα παρά στην ποσότητα των αμπελουργικών προϊόντων. Αντίθετα, πρέμνα μεγαλύτερων διαστάσεων (ψηλότερος κορμός, μεγαλύτερου μήκους τμήματα οριζόντιου κορμού, περισσότεροι βραχίονες, μεγάλη ανάπτυξη φυλλικής επιφάνειας) οδηγούν στην αυξημένη παραγωγή (χωρίς αυτό να σημαίνει αναγκαστικά και υποβάθμιση της ποιότητας). Για τις ποικιλίες επιτραπέζιας κατανάλωσης που χαρακτηρίζονται από μεγάλη ευρωστία και παραγωγικότητα ενδείκνυται μεγάλων διαστάσεων σχήματα μόρφωσης, κατά προτίμηση τα γραμμικά, τα οποία εξασφαλίζουν ευνοϊκότερες συνθήκες για την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων και υψηλής ποιότητας σταφυλών. Τα επί μέρους σκελετικά στοιχεία (ύψος κορμού, αριθμός βραχιόνων και παραγωγικών μονάδων) θα καθοριστούν και από τους ειδικούς χαρακτήρες των σταφυλών της ποικιλίας. Αντίθετα, στις ποικιλίες οινοποιίας, τα σχήματα μόρφωσης (κύπελλα και γραμμικά) χαρακτηρίζονται από το μάλλον μικρό ή μέτριο ύψος κατακόρυφου κορμού (30-60 cm), και γενικά από την σχετικά περιορισμένη ανάπτυξη των πρέμνων. Οι συνθήκες αυτές οδηγούν περισσότερο στην βελτίωση της ποιότητας των σταφυλών παρά στην αύξηση της παραγωγής. Όσον αφορά τις κλιματικές συνθήκες, στις μεσημβρινές, ξηρές και θερμές περιοχές της χώρας, περιοριστικός παράγοντας είναι συνήθως η έλλειψη υγρασίας. Επομένως στις περιπτώσεις αυτές, ειδικά αν δεν υπάρχει δυνατότητα άρδευσης, ανεξαρτήτως σχήματος μόρφωσης συνιστάται η περιορισμένη ανάπτυξη του κορμού και των λοιπών σκελετικών στοιχείων. Με αυτόν τον τρόπο το φύλλωμα διατάσσεται κοντά στο έδαφος συμβάλλοντας στην μείωση των απωλειών της εδαφικής υγρασίας, ενώ η ανάπτυξη των βλαστών, των φύλλων και των σταφυλών σε περιορισμένο χώρο αυξάνει τις συνθήκες σκίασης, μειώνει την ένταση του ανέμου, οπότε περιορίζονται οι απώλειες ύδατος από την διαπνοή. Στις περιοχές με ανοιξιάτικους παγετούς, το ύψος του κορμού ανεξαρτήτως σχήματος πρέπει να είναι μεγαλύτερο, με σκοπό την προστασία της βλάστησης και των σταφυλών. Οι υψηλές ηλιοθερμικές δυνατότητες των περιοχών καλλιέργειας επέβαλαν την μείωση του ανοίγματος της βλάστησης, ώστε να αποτραπεί η υπερβολική έκθεση των σταφυλών στην ηλιακή ακτινοβολία, η οποία προκαλεί υπερθέρμανση των ραγών με αποτέλεσμα την υποβάθμιση των ποιοτικών χαρακτήρων των σταφυλών (χρώμα, άρωμα, γεύση). Σχετικά με το έδαφος, τα γόνιμα, πεδινά, βαθιά εδάφη με μεγάλη υδατοϊκανότητα ευνοούν την βλάστηση και κατευθύνουν σε υψηλή παραγωγή, επομένως και σε συνδυασμό με την καλλιεργούμενη ποικιλία, ενδείκνυται σχήματα μεγάλων διαστάσεων. Αντίθετα, σε μέτριας ή χαμηλής γονιμότητας, ελαφρά, χαλικώδη εδάφη, με ικανοποιητική υδατοχωρητικότητα και καλή στράγγιση, που κατευθύνουν περισσότερο στην [ποιότητα παρά στην ποσότητα, συνιστώνται χαμηλά και περιορισμένης ανάπτυξης σχήματα μόρφωσης. Τέλος, στον σύγχρονο παραγωγικό αμπελώνα, η εφαρμοζόμενη καλλιεργητική τεχνική στοχεύει στην παραγωγή υψηλής ποιότητας αμπελουργικών προϊόντων, σε επιθυμητές ποσότητες, με όσο το δυνατό χαμηλότερο κόστος. Για τη μείωση του κόστους παραγωγής, η εκμηχάνιση των καλλιεργητικών επεμβάσεων είναι μια αποτελεσματική λύση που προϋποθέτει όμως αμπελώνα ικανής έκτασης και οικονομική ευρωστία του αμπελουργού ή συλλογική εκμετάλλευση (ομαδικοί αμπελώνες).

9. Πως επηρεάζουν οι εδαφοκλιματικές συνθήκες το σχήμα μόρφωσης και συγκεκριμένα το ύψος κορμού; (ΣΕΛ 508)

Στις μεσημβρινές, ξηρές και θερμές περιοχές της χώρας, περιοριστικός παράγοντας είναι συνήθως η έλλειψη υγρασίας. Επομένως στις περιπτώσεις αυτές, ειδικά αν δεν υπάρχει δυνατότητα άρδευσης, ανεξαρτήτως σχήματος μόρφωσης συνιστάται η περιορισμένη ανάπτυξη του κορμού και των λοιπών σκελετικών στοιχείων. Με αυτόν τον τρόπο το φύλλωμα διατάσσεται κοντά στο έδαφος συμβάλλοντας στην μείωση των απωλειών της εδαφικής υγρασίας, ενώ η ανάπτυξη των βλαστών, των φύλλων και των σταφυλών σε περιορισμένο χώρο αυξάνει τις συνθήκες σκίασης, μειώνει την ένταση του ανέμου, οπότε περιορίζονται οι απώλειες ύδατος από την διαπνοή. Αντίθετα, στις περιοχές με ανοιξιάτικους παγετούς, το ύψος του κορμού ανεξαρτήτως σχήματος πρέπει να είναι μεγαλύτερο, με σκοπό την προστασία της βλάστησης και των σταφυλών. ο συνδυασμός υψηλού σχετικά κορμού με όψιμο χ.κ.κ. μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση των ζημιών από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και ιδιαίτερα από ανοιξιάτικους παγετούς. Στις βορειότερες περιοχές ή στους αμπελώνες με μεγάλο υψόμετρο συνιστάται η μόρφωση των πρέμνων σε γραμμικά σχήματα με την αναγκαία τροποποίηση και προσαρμογή του σχήματος μόρφωσης στις τοπικές συνθήκες. Τα ανοιχτά σχήματα μόρφωσης που επιτρέπουν καλύτερο αερισμό και φωτισμό, συμβάλλουν σημαντικά στον περιορισμό της έντασης και της συχνότητας εκδήλωσης των μυκητολογικών ασθενειών, αφού μειώνουν δραστικά την υγρασία στο εσωτερικό του φυλλώματος αλλά και το χρόνο που τα φύλλα παραμένουν υγρά. Οι υψηλές ηλιοθερμικές δυνατότητες των περιοχών καλλιέργειας επέβαλαν την μείωση του ανοίγματος της βλάστησης, ώστε να αποτραπεί η υπερβολική έκθεση των σταφυλών στην ηλιακή ακτινοβολία, η οποία προκαλεί υπερθέρμανση των ραγών με αποτέλεσμα την υποβάθμιση των ποιοτικών χαρακτήρων των σταφυλών (χρώμα, άρωμα, γεύση). Γενικά, τα γόνιμα, πεδινά, βαθιά εδάφη με μεγάλη υδατοϊκανότητα ευνοούν την βλάστηση και κατευθύνουν σε υψηλή παραγωγή, επομένως και σε συνδυασμό με την καλλιεργούμενη ποικιλία, ενδείκνυται σχήματα μεγάλων διαστάσεων. Αντίθετα, σε μέτριας ή χαμηλής γονιμότητας, ελαφρά, χαλικώδη εδάφη, με ικανοποιητική υδατοχωρητικότητα και καλή στράγγιση, που κατευθύνουν περισσότερο στην [ποιότητα παρά στην ποσότητα, συνιστώνται χαμηλά και περιορισμένης ανάπτυξης σχήματα μόρφωσης.

10. Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το ύψος του κορμού ανεξάρτητα από το σχήμα μόρφωσης; (ΣΕΛ ?)

Το ύψος του πρέμνου είναι άμεσα συνυφασμένο με την ταχύτητα ανάπτυξης του βλαστού. Αυτή καθορίζεται από την ένταση των φυσιολογικών λειτουργιών της φωτοσύνθεσης (παραγωγή μεταβολιτών), της αναπνοής (για την εξασφάλιση της απαραίτητης ενέργειας για την σύνθεση των άλλων οργανικών ενώσεων, την κυτταροδιαίρεση, τη διακίνηση) και της διαπνοής (που ενισχύει την περιεκτικότητα του ανιόντος ρεύματος χυμού σε κυτοκυνίνες και θρεπτικά στοιχεία, την ανταλλαγή αερίων μέσω των στοματίων και τη ρύθμιση της θερμοκρασίας των ιστών). Οι παράγοντες που επηρεάζουν την αύξηση του βλαστού, είναι ενδογενείς και εξωγενείς,. Από τους ενδογενείς, σημαντικό ρόλο παίζουν οι γενετικοί χαρακτήρες, η ηλικία, η ζωηρότητα, η ευρωστία, η αλληλεπίδραση φυτορυθμιστικών ουσιών, η ένταση της φωτοσυνθετικής δραστηριότητας (τρέχουσας και προηγούμενης περιόδου), η τοποθεσία και η κατεύθυνση των βλαστών. Στους εξωγενείς παράγοντες ανήκουν η θερμοκρασία αέρα και εδάφους, η ένταση του φωτός, η φωτοπερίοδος, η υδατική καταπόνηση και οι καλλιεργητικές επεμβάσεις.

11. Επιδράσεις του χ.κ.κ. στην υδροστατική ισορροπία των πρέμνων και την εκβλάστηση των λ.ο. της κληματίδας. (ΣΕΛ 524)

Το χ.κ.κ. επιδρά θετικά και αρνητικά στην υδροστατική ισορροπία του πρέμνου και επομένως στην εκβλάστηση των λ.ο. Οι θετικές επιδράσεις του χ.κ.κ. αναφέρονται στην οικονομικότερη διαχείριση του θρεπτικού δυναμικού των πρέμνων και στην ορθολογικότερη κατανομή του, που επιτυγχάνεται με την αύξηση της διαμέτρου των αγγείων μέσω της μείωσης μήκους διαδρομής του ανιόντος χυμού, την μείωση των απωλειών λόγω τριβής και λοιπών παραγόντων (κόμβοι κληματίδας) και την συγκέντρωση – με τον τρόπο αυτό – της βλαστητικής ικμάδας του πρέμνου (μεγαλύτερη παροχή, λόγω αύξησης διαμέτρου των αγωγών) σε συγκεκριμένους λ.ο. Ως αρνητικές επιδράσεις του χ.κ.κ. αναφέρονται οι πληγές από τα κλαδευτικά ψαλίδια και η δημιουργία στις τομές, νεκρωτικών κώνων που εισέρχονται στα αγγεία με αποτέλεσμα την μείωση της παροχής χυμού στους οφθαλμούς, εξαιτίας της μείωσης του αριθμού των αγγείων αλλά και της ελαφράς αύξησης των προκαλούμενων παράπλευρων διαδρομών.

12. Να αναλύσετε την αμπελοκομική αρχή κατά την οποία η παραγωγικότητα των πρέμνων πέραν ορίων, είναι αντιστρόφως ανάλογη προς την ζωηρότητα των βλαστών που φέρουν. (ΣΕΛ 527)

Οι υπερβολικά ζωηροί βλαστοί κατά την περίοδο της άνθισης και διαφοροποίησης των λ.ο., εξαιτίας της αυξανόμενης κορυφής (κυριαρχία κορυφής), αποτελούν εξαιρετικά ισχυρό δέκτη απορρόφησης θρεπτικών στοιχείων. Το γεγονός αυτό οδηγεί σε πλημμελή θρέψη τόσο των ταξιανθιών (με αποτέλεσμα την εμφάνιση της παθολογικής ανθόρροιας και την μείωση έτσι της σοδειάς), όσο και των λ.ο. (με αποτέλεσμα την μείωση ποσοτικά και ποιοτικά των ανθικών καταβολών, επομένως τη μείωση της παραγωγής την επόμενη περίοδο).

13. Να αναλύσετε την αμπελοκομική αρχή κατά την οποία το κλάδεμα επιδρά αρνητικά στην ευρωστία του πρέμνου και γενικά η αφαίρεση τμημάτων της βλάστησης, ανεξαρτήτως χρόνου, μειώνει την συνολική ικανότητα των πρέμνων για βλάστηση και παραγωγή. (ΣΕΛ 524)

Τα πρέμνα κατά το μεγαλύτερο ποσοστό αποθηκεύουν τις θρεπτικές ουσίες στα ξυλώδη τμήματά τους, στον κορμό, στους βραχίονες και στις ρίζες. Συνήθως κατά το χ.κ.κ. αφαιρείται μεγάλος αριθμός λ.ο. και επομένως μειώνεται δραστικά ο εν δυνάμει αριθμός των βλαστών και των φύλλων της επόμενης περιόδου βλάστησης. Η συνολική ικανότητα του πρέμνου προς βλάστηση και παραγωγή καλής ποιότητας αμπελουργικών προϊόντων (ευρωστία) προϋποθέτει την ύπαρξη μεγάλης και υγιούς φυλλικής επιφάνειας, η οποία θα φωτοσυνθέτει ενεργά για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κατά την διάρκεια της ευνοϊκής περιόδου βλάστησης. Το μέγεθος της φυλλικής επιφάνειας αλλά και ο χρόνος κατά τον οποίο αυτή θα είναι φωτοσυνθετικά ενεργός καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από το χ.κ.κ. σε συνδιασμό με το σύστημα μόρφωσης και υποστύλωσης των πρέμνων, και συμπληρωματικά από τα χλωρά κλαδέματα.

14. Να αναλύσετε την αμπελοκομική αρχή κατά την οποία το φορτίο επιδρά αρνητικά στην ευρωστία του πρέμνου. (ΣΕΛ 526)

Είναι γνωστό ότι ο ανταγωνισμός για την εξασφάλιση θρεπτικών στοιχείων μεταξύ των διάφορων οργάνων του βλαστού, τόσο αυτών που προέρχονται από τα αποθησαυριστικά όργανα, όσο και εκείνων που παράγονται από την φωτοσυνθετική δραστηριότητα της νέας φυλλικής επιφάνειας, εντείνεται κατά την περίοδο της διαφοροποίησης των λ.ο. και το σχηματισμό ανθικών καταβολών. Εξαιτίας της ασθενέστερης βλάστησης, της μικρότερης επιφάνειας, της μειωμένης φωτοσυνθετικής δραστηριότητας και του έντονου ανταγωνισμού, παρατηρείται συχνά πλημμελής θρέψη των λ.ο. (άρα μείωση των ανθικών καταβολών) αλλά και των ταξιανθιών κατά την επόμενη περίοδο βλάστησης (προβλήματα στην καρπόδεση και την ανάπτυξη των σταφυλών), δηλαδή μείωση της συνολικής παραγωγικότητας των πρέμνων.

15. Να αναλύσετε την αμπελοκομική αρχή κατά την οποία η ζωηρότητα των βλαστών είναι αντιστρόφως ανάλογη του αριθμού τους και του φορτίου που φέρει το πρέμνο. (ΣΕΛ 527)

Ο μικρός αριθμός των βλαστών αμβλύνει τον μεταξύ τους ανταγωνισμό για την εξασφάλιση θρεπτικών στοιχείων. Όσο λιγότεροι είναι οι βλαστοί, και σχετικά μικρότερο το φορτίο του πρέμνου, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα αύξησής τους, επομένως τόσο πιο ζωηροί είναι οι βλαστοί. Η μεγάλη όμως ζωηρότητα των βλαστών αποβαίνει σε βάρος της θρέψης των ταξιανθιών (εμφάνιση ανθόρροιας) και των σταφυλών, με αποτέλεσμα τη μείωση του φορτίου και την ανατροπή της ισορροπίας μεταξύ βλάστησης και καρποφορίας, σε βάρος της δεύτερης.

16. Χρόνος εκτέλεσης χ.κ.κ. και επιπτώσεις στην παραγωγή. (ΣΕΛ 544)

Το κλάδεμα καρποφορίας διενεργείται κατά κανόνα στην διάρκεια της χειμερινής ανάπαυσης των πρέμνων, και μάλιστα στο χρονικό διάστημα από την ολοκλήρωση της φυλλόπτωσης μέχρι και λίγο πριν από την έναρξη της εκβλάστησης των λ.ο. Όταν το κλάδεμα γίνεται νωρίτερα ή αργότερα ονομάζεται πρώιμο ή όψιμο. Το πρώιμο κλάδεμα δρα αρνητικά στην διαδικασία αποθησαυρισμού και άρα στην ευρωστία των πρέμνων. Ο χρόνος εκτέλεσης του κλαδέματος μιας ποικιλίας που καλλιεργείται σε συγκεκριμένο περιβάλλον επηρεάζει τον χρόνο εκβλάστησης των λ.ο. της παραγωγικής μονάδας, την πορεία και το ρυθμό ανάπτυξης των βλαστών, επομένως και τις συνθήκες κλίματος που θα επικρατούν κατά το κρίσιμο στάδιο άνθισης και γονιμοποίησης. Το γεγονός αυτό καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το ύψος του φορτίου. Όσο πιο αργά εκτελείται το κλάδεμα, τόσο πιο όψιμη είναι η εκβλάστηση των λ.ο., ενώ η ζωηρότητα και η ευρωστία των πρέμνων είναι μεγαλύτερη όταν γίνεται μετά την πλήρη φυλλόπτωση συγκριτικά με το κλάδεμα που γίνεται πριν την φυλλόπτωση. Επίσης, το πρώιμο κλάδεμα προκαλεί πρώιμη εκβλάστηση των λ.ο. αλλά μάλλον ανομοιόμορφη ανάπτυξη των βλαστών, και σε συγκεκριμένες συνθήκες, μείωση της ηρτήμενης παραγωγής κατά 30% περίπου. Με όψιμο κλάδεμα συχνά επιτυγχάνεται βελτίωση της καρπόδεσης και επομένως αύξηση της παραγωγής, ειδικά σε αμπελουργικές περιοχές με ήπιες κλιματικές συνθήκες. Αντίθετα σε βορειότερες περιοχές, το όψιμο κλάδεμα είναι δυνατόν να καθυστερήσει την ωρίμανση με σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα των σταφυλιών. Σε γενικές γραμμές, ο ακριβής χρόνος εκτέλεσης του χ.κ.κ., δεν είναι καθοριστικής σημασίας στην αμπελουργική παραγωγή. Μεγαλύτερη προσοχή πρεπει να δοθεί στις καιρικές συνθήκες που επικρατούν κατά την εκτέλεση του κλαδέματος. Υψηλή υγρασία ή βροχή είναι αποτρεπτικές για το κλάδεμα, ιδιαίτερα το μηχανικό, εξαιτίας των προβλημάτων που παρουσιάζονται στην λειτουργία των κλαδευτικών μηχανών αλλά και του αυξημένου κινδύνου μετάδοσης μυκητολογικών ασθενειών. Επίσης θα πρέπει να αποφεύγονται και οι χαμηλές θερμοκρασίες, διότι κατά την εκτέλεση των τομών, η κληματίδα θρυμματίζεται. Τέλος, η γνώση της πορείας των μετεωρολογικών μεταβλητών σε βάθος χρόνου, βοηθά στον καθορισμό της εποχής εκτέλεσης του χ.κ.κ., εφόσον παρέχεται η δυνατότητα αποφυγής δυσμενών συνθηκών κατά την περίοδο της άνθισης και της καρπόδεσης.

17. Να αναλύσετε τις έννοιες θεωρητικό, κανονικό και πραγματικό φορτίο, και να διερευνήσετε την σχέση που έχουν μεταξύ τους καθώς και τους παράγοντες που επηρεάζουν αυτή την σχέση. (ΣΕΛ 547)

Το μέγιστο φορτίο που δύναται να φέρει ένα πρέμνο, χωρίς καθυστέρηση της ημερομηνίας ωριμάνσεώς του, αποτελεί δείκτη δυναμικότητας του πρέμνου προς καρποφορία και ονομάζεται κανονικό φορτίο. Με το χειμερινό κλάδεμα καρποφορίας καθορίζεται η θέση των παραγωγικών μονάδων στο πρέμνο και ο αριθμός των λ.ο. στην παραγωγική μονάδα. Επομένως, με βάση τις ιδιότητες της καλλιεργούμενης ποικιλίας, και ειδικά την γονιμότητα των λ.ο., καθορίζεται ο αναμενόμενος αριθμός ταξιανθιών ανά καρποφόρο βλαστό μετά την εκβλάστηση. Αυτό είναι το θεωρητικά αναμενόμενο φορτίο. Μετά από την εκβλάστηση των λ.ο., ο αριθμός των ταξιανθιών στους καρποφόρους βλαστούς αποτελεί ένδειξη του συνολικού φορτίου που θα ληφθεί κατά την ωρίμανση των σταφυλών και τον τρυγητό. Αυτό είναι το πραγματικό φορτίο. Ασφαλέστερη μέθοδος προφανώς είναι η καταμέτρηση και ζύγιση των σταφυλών κατά τον τρυγητό. Συνήθως το πραγματικό φορτίο είναι μεγαλύτερο από την τελική ποσότητα σταφυλών που θα αξιοποιηθούν εμπορικά. Η σχέση του αριθμού των λ.ο. των παραγωγικών μονάδων προς τον αριθμό των ταξιανθιών που εμφανίζονται στους βλαστούς αποτελεί έκφραση της παραγωγικότητας της ποικιλίας αλλά και παράμετρο της ορθής εκτίμησης της ευρωστίας και της ζωηρότητας των πρέμνων βάσει των οποίων εκτελείται το συγκεκριμένο χ.κ.κ. η σχέση αυτή διαφέρει και εντός της ποικιλίας από πρέμνο σε πρέμνο σε κάθε περίοδο βλάστησης. Ανάλογα με το κλάδεμα καρποφορίας, το πραγματικό φορτίο μπορεί να υπερέχει ή να υπολείπεται του θεωρητικού. Έτσι όταν εφαρμόζεται βραχύ κλάδεμα καρποφορίας, και η ποικιλία έχει γόνιμους τον τυφλό, τους φυλλίτες ή και τους οφθαλμούς του παλαιού ξύλου, τότε το πραγματικό φορτίο είναι μεγαλύτερο του θεωρητικού, εξαιτίας της εκβλάστησης και καρποφορίας των παραπάνω οφθαλμών. Αντίθετα, όταν εφαρμόζεται μακρό κλάδεμα καρποφορίας το πραγματικό φορτίο είναι μικρότερο από το θεωρητικό, επειδή δεν βλαστάνουν όλοι οι οφθαλμοί των αμολυντών. Το τελικό πραγματικό φορτίο επηρεάζεται όχι μόνο από τον αριθμό αλλά και από τους χαρακτήρες των σταφυλών (μέγεθος, αριθμός και βάρος ραγών) και από τον αντισταθμιστικό μηχανισμό που ενεργοποιείται. Έτσι, μικρότερος αριθμός σταφυλών στο πρέμνο οδηγεί σε καλύτερες συνθήκες θρέψης σε βαθμό που να επέρχεται αντιστάθμιση μεγαλύτερη του 30% του αρχικά υπολογισθέντος ύψους του φορτίου. Στην αμπελοκομική πράξη, όσο ο λόγος του θεωρητικού προς του πραγματικού φορτίου πλησιάζει τη μονάδα και η απόκλισή τους από το κανονικό φορτίο είναι μικρή, τόσο πιο επιτυχημένο είναι το κλάδεμα καρποφορίας, υπό την έννοια της διατήρησης της ισορροπίας της βλάστησης προς καρποφορία (διατήρηση ευρωστίας, πλήρης και έγκαιρη ωρίμανση σταφυλών, πλήρης διαφοροποίηση λ.ο., άριστη ξυλοποίηση βλαστών κ.α.).

18. Θεωρητικό υπόβαθρο, στόχοι και μεθοδολογία του ξεφυλλίσματος στον ελληνικό αμπελώνα. (ΣΕΛ 592)

Το ξεφύλισμα συνίσταται στην εξαίρεση ενός μεταβλητού αριθμού φύλλων, από την βάση των βλαστών κάτω από το πρώτο σταφύλι. Στόχοι του είναι οι ευνοϊκότερες συνθήκες φωτισμού και αερισμούστην σταφυλλική ζώνη που έχουν ως συνέπεια την αύξηση της περιεκτικότητας των ραγών σε σάκχαρα και την μείωση της οξύτητας. Επίσης το ξεφύλλισμα αποσκοπεί στη βελτίωση των χαρακτηριστικών ποιότητας των σταφυλών (κυρίως του χρώματος) και στην προστασία του φορτίου από προσβολές μυκήτων, εντόμων κλπ. Η θερμαντική ενέργεια του ήλιου ενισχύει το χρώμα, προκαλεί αύξηση των σακχάρων και μείωση της οξύτητας. Η μερική εξαίρεση του φυλλώματος προκαλέι μείωση της φωτοσυνθετικής φυλλικής επιφάνειας και μείωση των προϊόντων της φωτοσύνθεσης αλλά η μείωση αυτή είναι περιορισμένη γιατί τα φύλλα αυτά είναι γηρασμένα και με μειωμένη δραστηριότητα. Χρόνος εφαρμογής του ξεφυλλίσματος ορίζεται από την άνοιξη έως το φθινόπωρο και συνήθως κατά την ωρίμανση (με ξεφύλλισμα λίγο πριν από την ωρίμανση έχουμε τελειοποίηση του χρώματος). Το πρώιμο ξεφύλλισμα (γίνεται πριν το τέλος της περιόδου αύξησης των βλαστών) έχει αρνητική επίδραση στην ποιότητα και ποσότητα του φορτίου. Τα αφαιρούμενα φύλλα λείπουν από την γενική οικονομία του φυτού. Τα προϊόντα της χλωροφυλλικής αφομοίωσης ελαττώνονται κατ’αναλογία του ξεφυλλίσματος και οι ανθοταξίες διατρέφονται κακώς και ανθορρέουν. Στην ελληνική πράξη εφαρμόζεται σε ποικιλίες σταφιδοποιίας (Σουλτανίνα, Κορινθιακή σταφίδα) και σε ποικιλίες επιτραπέζιας χρήσης.

19. Θεωρητικό υπόβαθρο, στόχοι και μεθοδολογία του βλαστολογήματος στον ελληνικό αμπελώνα. (ΣΕΛ 586)

Ως βλαστολόγημα ορίζεται το χλωρό κλάδεμα κατά το οποίο αφαιρούνται οι εκβλαστάνοντες οφθαλμοί ή αναπτυσσόμενοι βλαστοί την περίοδο από την έναρξη της βλάστησης εως και την εμφάνηση των ταξιανθιών. Στόχοι του βλαστολογήματος είναι η διατήρηση ευνοϊκού μικροκλίματος αερισμού και φωτισμού στο εσωτερικό του πρέμνου για την βελτίωση των φυσιολογικών λειτουργιών των φυτών, η παρεμπόδιση της ανάπτυξης μυκητολογικών ασθενειών, η εξασφάληση επαρκούς ζωηρότητας στους βλαστούς που παραμένουν, η συμπλήρωση του χ.κ.κ. που προηγήθηκε αλλά και η προπαρασκευή του επόμενου, και τέλος η προστασία των βλαστών από τους ισχυρούς ανέμους. Το βλαστολόγημα ανάλογα με το βλαστητικό όργανο, τη θέση που βρίσκεται και το χρόνο εκτέλεσης, διακρίνεται σε οφθαλμολόγημα και βλαστολόγημα των λαίμαργων βλαστών και των βλαστών της κόμης. Η αφαίρεση των λαίμαργων βλαστών που συνήθως εκβλαστάνουν στον κορμό ή και τους βραχίονες του πρέμνου θα πρέπει να γίνεται αμέσως μετά την εμφάνισή τους, καθώς είναι πολύ ζωηροί, σε βαθμό που να επιφέρουν σημαντική εξασθένηση της βλάστησης του πρέμνου. Το ίδιο ισχύει και για τους βλαστούς που εκφύονται από το υποκείμενο, αν μιλάμε για εμβολιασμένα πρέμνα. Το βλαστολόγημα της κόμης αφορά την αφαίρεση των βλαστών που προήλθαν από λ.ο. της βάσης των παραγωγικών μονάδων (φυλλίτες, τυφλός) ή των βραχιόνων, εξαιτίας είτε ευνοϊκών συνθηκών θρέψης ή χαμηλών θερμοκρασιών, οι οποίες προκάλεσαν νέκρωση των λ.ο. των παραγωγικών μονάδων. Η εκβλάστηση λ.ο. που δεν είχαν υπολογιστεί κατά το χ.κ.κ. αυξάνει συχνά και σημαντικά την πυκνότητα του φυλλώματος και ανατρέπει την θεωρητικά υπολογισθείσα ισορροπία βλάστησης προς καρποφορία. Το βλαστολόγημα της κόμης επεκτείνεται και στους μεσοκάρδιους βλαστούς που αναπτύσσονται μετά και την εκτέλεση του κορυφολογήματος.

20. Θεωρητικό υπόβαθρο, στόχοι και μεθοδολογία του κορυφολογήματος στον ελληνικό αμπελώνα. (ΣΕΛ 589)

Το κορυφολόγημα αφορά την αφαίρεση της αυξανόμενης κορυφής του βλαστού και, ανάλογα με τον αριθμό των νεαρών φύλλων που απομακρύνονται διακρίνεται σε ελαφρό, κατά το οποίο αφαιρείται ο επάκριος οφθαλμός και η νεαρή κορυφή σε μήκος έως 8 εκ. (2-4 φύλλα) και σε αυστηρό κατά το οποίο αφαιρείται τμήμα του άκρου του βλαστού μεγαλύτερο από 15 εκ. Το ελαφρύ κορυφολόγημα γίνεται κατά κανόνα χειρωνακτικά, χωρίς την χρήση κοπτικών εργαλείων. Αντίθετα, το αυστηρό κορυφολόγημα απαιτεί την χρήση μαχαιριδίου ή κλαδευτικής ψαλίδας και βέβαια, όπου υπάρχει δυνατότητα, μηχανικού κορυφολογητή. Με το κορυφολόγημα επιδιώκεται η αύξηση της παραγωγής με την βελτίωση του ποσοστού καρπόδεσης, η καλύτερη θρέψη των σταφυλών στις ανθορροϊκές ποικιλίες αμπέλου, η απόληψη συμπληρωματικού φορτίου στις ποικιλίες που έχουν καρποφόρους τους μεσοκάρδιους βλαστούς, η ομοιόμορφη ανάπτυξη των βλαστών με τον περιορισμό της κυριαρχίας της κορυφής και η προστασία της βλάστησης από φυσικά αίτια (άνεμος) ή μηχανικά. Με την αφαίρεση της αυξανόμενης κορυφής, η οποία καθορίζει την μορφογένεση του βλαστού και τις συνθήκες θρέψης των οργάνων, που περιλαμβάνει αριθμό φύλλων τα οποία δεν είναι φωτοσυνθετικά ενεργά, αμβλύνεται ο ανταγωνισμός και υπάρχει ισόρροπη κατανομή των θρεπτικών στοιχείων μεταξύ των λοιπών οργάνων, που μέχρι τότε ήταν ασθενείς πόλοι άντλησης τροφών. Γενικά μετά την εκτέλεση του κορυφολογήματος, η επιμήκυνση του βλαστού αναστέλλεται για χρονικό διάστημα περίπου 10 ημερών, μέχρις ότου δηλαδή εκδηλώσουν βλαστητική δραστηριότητα οι ταχυφυείς οφθαλμοι. Επομένως, ανάλογα με την πορεία των κλιματικών συνθηκών, το κορυφολόγημα θα πρέπει να γίνει λίγες μέρες πριν την άνθιση ή στην διάρκειά της ώστε να μην έχουν εκβλαστήσει οι ταχυφυείς οφθαλμοί. Ανάλογα με την ποικιλία και την αμπελουργική περιοχή, κατάλληλος χρόνος εκτέλεσης του κορυφολογήματος, είναι από την έναρξη έως και την πλήρη άνθιση και την καρπόδεση. Η αύξηση του μεγέθους των ραγών απαιτεί κορυφολόγημα κατά το στάδιο της ταχείας ανάπτυξης των ραγών, το οποίο έχει θετική επίδραση και στην καλύτερη ανάπτυξη καταβολών ταξιανθιών στους λ.ο. Στις αμπελουργικές περιοχές που πλήττονται από ισχυρούς ανέμους κατά την περίοδο της ταχείας αύξησης των βλαστών και άρα υφίστανται σημαντικές φθορές, ιδιαίτερα όταν τα πρέμνα μορφώνονται σε κυπελλοειδή σχήματα, το πρώιμο εντός ορίου κορυφολόγημα δρα προστατευτικά και παράλληλα εξασφαλίζει την ομοιομορφία βλάστησης με την εξουδετέρωση της κυριαρχίας της κορυφής.

21. Θεωρητική υποδομή, αιτιολογία και μεθοδολογία εφαρμογής της χαραγής στην κορινθιακή σταφίδα. (ΣΕΛ 595)

Η χαραγή είναι ένα χλωρό κλάδεμα το οποίο συνίσταται στην εξαίρεση από τον κορμό, τους βραχίονες, την παραγωγική μονάδα ή και τον καρποφόρο βλαστό δακτυλίου πλάτους 2-4 mm, ο οποίος περιλαμβάνει φλοιό και ηθμό. Στόχοι της χαραγής είναι η βελτίωση της καρπόδεσης, η αύξηση του μεγέθους των ραγών – κατά κύριο λόγο των αγγίγαρτων ποικιλιών –, η επιτάχυνση της ωρίμανσης και η βελτίωση του χρώματος των ραγών των έγχρωμων ποικιλιών. Με την αφαίρεση του δακτυλίου που περιλαμβάνει φλοιό και ηθμό από τον κορμό του πρέμνου, για παράδειγμα, διακόπτεται – ίσως όχι εντελώς – το κατιόν ρεύμα χυμού, ενώ το τμήμα του πρέμνου που βρίσκεται πάνω από την χαραγή, εξακολουθεί να δέχεται τον ανιόντα χυμό. Αυτό συνεπάγεται την σημαντικά μεγαλύτερη συγκέντρωση των υδατανθράκων, και μέσω αυτής, την αύξηση της συγκέντρωσης των ενδογενών αυξητικών ουσιών. Ο χρόνος εκτέλεσης της χαραγής και τα όργανα στα οποία θα εφαρμοστεί εξαρτώνται από τον επιδιωκόμενο σκοπό και την ποικιλία. Στις ποικιλίες που έχουν γόνιμους τους οφθαλμούς της βάσης της κληματίδας αλλά και του παλαιού ξύλου όπως η Κορινθιακή Σταφίδα, η χαραγή γίνεται κατά κανόνα στον κορμό. Στις λοιπές ποικιλίες η χαραγή γίνεται συνήθως στην βάση της παραγωγικής μονάδας ή ακόμα και στη βάση του καρποφόρου βλαστού. Όταν ο στόχος της χαραγής είναι η βελτίωση της καρπόδεσης τότε εκτελείται κατά την άνθιση και αφορά κυρίως τις αγγίγαρτες, παρθενοκαρπικές ποικιλίες, αλλά εξίσου καλά αντιδρούν και οι στενοσπερμοκαρπικές. Η επέμβαση αυτή μειώνει την ανθόρροια και παράλληλα αυξάνει το μέγεθος των ραγών. Όταν ο στόχος είναι η αύξηση του μεγέθους των ραγών των σταφυλών που προορίζονται για επιτραπέζια κατανάλωση, η χαραγή εκτελείται συνήθως κατά την πρώτη περίοδο ταχείας ανάπτυξης των ραγών, περίπου 10-12 μέρες μετά την πλήρη άνθιση. Πολύ θετικά αποτελέσματα της χαραγής στην βελτίωση του χρώματος των έγχρωμων σταφυλών των εγγίγαρτων ποικιλιών επιτραπέζιας κατανάλωσης, εφόσον αυτή πραγματοποιηθεί την περίοδο του γυαλίσματος των ραγών. Η χαραγή πρέπει να γίνεται από έμπειρο αμπελουργό, σε ευνοϊκές συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας, ώστε να αφαιρείται εύκολα ο δακτύλιος. Για την εκτέλεση της χαραγής χρησιμοποιούνται ειδικά μαχαιρίδια, ανάλογα με το όργανο που θα δεχτεί την επέμβαση. Στην Κορινθιακή Σταφίδα, η χαραγή γίνεται στον κορμό στο χαμηλότερο τμήμα, και κάθε χρόνο η νέα τομή γίνεται λίγο πιο ψηλά από την προηγούμενη, ποτέ στο ίδιο μέρος. Χρειάζεται προσοχή ώστε το βάθος του δακτυλίου να φτάνει μέχρι τον ηθμό και να μην τραυματίζει τα αγγεία του ξύλου, ενώ η αφαίρεση της λωρίδας θα πρέπει να είναι καθολική και η πληγή να διατηρείται καθαρή, τουλάχιστον όσο διαρκεί η χαραγή. Όταν τα πρέμνα είναι πολύ ζωηρά. Αντί της αφαίρεσης δακτυλίου, η χαραγή περιορίζεται σε απλή χάραξη του κορμού στο ίδιο περίπου βάθος. Οι επιπτώσεις της χαραγής στην ευρωστία των πρέμνων είναι παροδικές και όχι ιδιαίτερα σημαντικές. Μετά την χαραγή το κάμβιο αναπτύσσει δραστηριότητα ανάλογη με εκείνη κατά την εκτέλεση εμβολιασμού, ο άφθονος παρεγχυματικός ιστός (κάλος) γεμίζει την πληγή και μετά την διαφοροποίηση, αποκαθιστά την συνέχεια των αγγείων. Η ταχύτητα με την οποία επουλώνεται η πληγή εξαρτάται από την ευρωστία των πρέμνων, τον χρόνο εκτέλεσης της χαραγής, το όργανο του πρέμνου που την δέχεται και τις συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας. Ο χρόνος επούλωσης κυμαίνεται ανάμεσα στις 2-4 βδομάδες και είναι τόσο μικρότερος όσο νωρίτερα γίνει η χαραγή (από την άνθιση έως το στάδιο ανάπτυξης των ραγών), όσο μικρότερης ηλικίας είναι το τμήμα του φυτού που χαράσσεται, όσο οι συνθήκες υγρασίας είναι ικανοποιητικές ώστε να μην αφυδατωθεί η πληγή και όσο η πορεία της θερμοκρασίας είναι ομαλή. Υψηλές θερμοκρασίες και ξηρασία όχι μόνο παρατείνουν τον χρόνο επούλωσης αλλά ενδέχεται να μην επιτρέψουν να επουλωθεί. Το υψηλό κόστος και οι δυσκολίες στην εκτέλεση της χαραγής συνέτειναν, παρά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, στην προοδευτική αντικατάστασή της από τις φυτορυθμιστικές ουσίες.

22. Εφαρμογή φυτορυθμιστικών ουσιών. Θεωρητικό υπόβαθρο, καλλιεργητικές τεχνικές, μεθοδολογία. (ΣΕΛ 600)

Στην αμπελοκομική πράξη, οι φυτορυθμιστικές ουσίες (αυξίνες, κυτοκυνίνες, γιββερελλικό οξύ, επιβραδυντές αύξησης, αιθυλένιο, ΑΒΑ)χρησιμοποιούνται σε όλα τα στάδια της βλάστησης των πρέμνων για συγκεκριμένους σε κάθε περίπτωση στόχους, όπως για την βελτίωση των ποσοστών καρπόδεσης, της επιτάχυνση της ωρίμανσης, την διακοπή του ληθάργου κ.α. Στην αμπελοκομική πράξη της χώρας, ανάλογα με την ποικιλία (Σουλτανίνα και Κορινθιακή Σταφίδα) το γιββερελλικό οξύ χρησιμοποιείται για την επιμήκυνση του βοστρύχου της ταξιανθίας, την μείωση της καρπόδεσης και το αραίωμα της ταξιανθίας, την αύξηση της καρπόδεσης, την αύξηση του μεγέθους της σταφυλής και των ραγών κ.α. ανάλογα με τον επιδιωκόμενο στόχο, την αμπελουργική περιοχή, την ποικιλία, τον χρόνο και την συχνότητα εφαρμογής, καθορίζεται η συγκέντρωση του γιββερελλικού οξέος στο διάλυμα. Ο ψεκασμός των ταξιανθιών με διάλυμα αυξίνης γίνεται κατά την πλήρη άνθιση ή 3-4 μέρες μετά, αυξάνει σημαντικά το ποσοστό καρπόδεσης, ενώ παράλληλα συμβάλλει και στην αύξηση του μεγέθους των ραγών. Συχνά η αύξηση του ποσοστού καρπόδεσης είναι πολύ μεγάλη και οι σταφυλές είναι πυκνόρραγες, αποβαίνοντας σε βάρος της ποιότητας των σταφίδων. Παράλληλα αν ο ψεκασμός εκτελεστεί νωρίτερα, αυξάνει το ποσοστό των εγγίγαρτων ραγών, ενώ αυξιμένη δόση προκαλεί φυτοτοξικότητα στους βλαστούς. Η εφαρμογή του Ethephon στην αμπελοκομική πράξη αποσκοπεί στην βελτίωση του χρώματος των σταφυλών των έγχρωμων ποικιλιών αμπέλου, στην πρωίμιση της ωρίμανσης και του τρυγητού, στις πρώιμες επιτραπέζιες ποικιλίες, και σε ορισμένες περιπτώσεις στην αύξηση της παραγωγής που συλλέγεται στο «πρώτο χέρι», καθώς και στη μείωση των διαδοχικών τρυγητών. Ο μηχανισμός δράσης του Ethephon θεωρείται ότι σχετίζεται με την έκλυση του αιθυλενίου. Καταλληλότερος χρόνος επέμβασης θεωρείται λίγο πριν ή κατά την έναρξη της ωρίμανσης, ενώ στις όψιμες ποικιλίες η επέμβαση συνίσταται λίγο αργότερα. Όσο αργότερα γίνει η επέμβαση τόσο οψιμότερα θα γίνει ο τρυγητός. Από τις συνθετικές κυτοκυνίνες με φυσιολογική δράση, η CPPU χρησιμοποιείται για την αύξηση της καρπόδεσης σε εγγίγαρτες και αγγίγαρτες ποικιλίες αμπέλου, με ψεκασμό του φυλλώματος πριν από την άνθιση, ενώ εφαρμογή αμέσως μετά την καρπόδεση ενισχύει την διαίρεση και την επιμήκυνση των κυττάρων, αυξάνοντας σημαντικά το μέγεθος των ραγών. Συγχρόνως όμως, καθυστερεί την ωρίμανση και μειώνει τον αριθμό συσσώρευσης των σακχάρων και την βιοσύνθεση των ανθοκυανών. Τέλος, το CCC είναι επιβραδυντής της αύξησης που χρησιμοποιείται για την βελτίωση της καρπόδεσης, είτε με ψεκασμό στο φύλλωμα, είτε με καλή διαβροχή των ταξιανθιών και μπορεί να προκαλέσει σε μεγάλο αριθμό ποικιλιών αύξηση του αριθμού των ραγών μέχρι και 100%.

23. Κριτήρια ωριμότητας σταφυλών για την χρήση τους στην οινοπαραγωγή και προϋποθέσεις μηχανικού τρυγητού. (ΣΕΛ 640 & 646)

Για την εκτίμηση του βαθμού ωριμότητας χρησιμοποιούνται οργανοληπτικά και χημικά κριτήρια. Στις ποικιλίες οινοποιίας ο βαθμός ωριμότητας των σταφυλιών προσδιορίζεται με την μέτρηση των σακχάρων του γλεύκους, την οξύτητα και το pH καθώς και την αναλογία σακχάρων προς οξέα. Η περιεκτικότητα του γλεύκους σε σάκχαρα εκφράζεται σε Brix ή Baume. Για κάθε ποικιλία αμπέλου και τύπο οίνου που μπορεί να παραχθεί, η ωριμότητα των ραγών με κριτήριο την περιεκτικότητα σε σάκχαρα διαφέρει. Η οξύτητα και το pH παίζουν σημαντικό ρόλο στην αλκοολική ζύμωση και συμμετέχουν στην διαμόρφωση της ισορροπίας των οίνων. Η εκτίμηση της πορείας της οξύτητας και του pH συμβάλλουν στον προσδιορισμό του άριστου χρόνου έναρξης του τρυγητού, γιατί επιδρούν σημαντικά στην ποιότητα των οίνων που θα παραχθούν. Η ογκομετρούμενη οξύτητα εκφράζεται σε g τρυγικού οξέος ανά L και κυμαίνεται από 5,5-9 ανάλογα με την περιοχή, την ποικιλία και το βαθμό ωριμότητας των σταφυλιών. Ο δείκτης ωριμότητας (ΔΩ) είναι ο λόγος των σακχάρων προς την ογκομετρούμενη οξύτητα. Οι τιμές που λαμβάνει ο δείκτης συνήθως κυμαίνονται από 20-40 για τις συνθήκες του ελληνικού αμπελώνα. Απαιτούνται συνεχείς μετρήσεις κατά την διάρκεια της ωρίμανσης, ώστε ο τρυγητός να γίνεται στην επιθυμητή τιμή του δείκτη. Οι χαρακτήρες της ποικιλίας επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την λειτουργία και την απόδοση του μηχανικού τρυγητή. Επομένως, δεν είναι όλες οι ποικιλίες αμπέλου δεκτικές μηχανικού τρυγητού. Ιδανικές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι ποικιλίες που έχουν ράγες με ανθεκτικό φλοιό και σάρκα, χαμηλή ως μέτρια δύναμη πρόσφυσης του ποδίσκου στην ράγα, και έχουν την τάση ο ποδίσκος της ράγας να αποχωρίζεται από την κολύρα και όχι μαζί με τον χρωστήρα, δημιουργείται οπή στην ράγα και εκροή χυμού, που προκαλεί σημαντικά προβλήματα στην λειτουργία του τρυγητή και κυρίως στην ποιότητα των οίνων. Συχνά ο χυμός συσσωρεύεται στην επιφάνεια των φύλλων, που προσκολλώνται στις πλαστικές λωρίδες και τους ιμάντες και απαιτείται αύξηση της ισχύος των απορροφητήρων για την απομάκρυνσή τους. Όταν οι ράγες έχουν μαλακό φλοιό και υδαρή σάρκα κατά τον απορραγισμό δημιουργούνται σχισμές και τραυματισμοί, που συνεπάγονται απώλεια χυμού και ανάπτυξη οξειδωτικών φαινομένων. Την απόδοση του μηχανικού τρυγητή επηρεάζει και ο βαθμός ωριμότητας των σταφυλών. Όταν οι σταφυλές τρυγηθούν νωρίς για να χρησιμοποιηθεί το γλεύκος στην παραγωγή αφρώδους οίνου, οι ράγες συγκρατούνται ισχυρά στον ποδίσκο, οπότε ο απορραγισμός απαιτεί μεγαλύτερη δύναμη, που συχνά προκαλεί ζημιές στους οφθαλμούς και προβλήματα στην εκβλάστησή τους την επόμενη άνοιξη. Αντίθετα, όταν οι σταφυλές είναι υπερώριμες, ζημιές προκαλούνται από τραυματισμούς λόγω της μαλακής υφής του φλοιού και της σάρκας, αυξάνει δε σημαντικά και ο πρόωρος απορραγισμός με σημαντικές απώλειες και ποιοτική υποβάθμιση. Σε ποικιλίες που έχουν την τάση να σταφιδοποιούνται, απαιτείται μεγαλύτερη δύναμη του συστήματος δόνησης για την συλλογή των ραγών. Από τις καλλιεργητικές φροντίδες, η φυτοπροστασία επιδρά σημαντικά στην εφαρμογή του μηχανικού τρυγητού. Η προσβολή κυρίως από τον βοτρύτη μειώνει την δύναμη συγκράτησης των ραγών και των βοτρυδίων, με αποτέλεσμα να απορραγίζονται οι σταφυλές με την πρώτη δόνηση του μηχανικού τρυγητή, πριν οι μονάδες συλλογής περιβάλλουν το πρέμνο. Στην ίδια λογική προστασίας το φύλλωμα πρέπει να είναι υγιές, καθαρό και πράσινο, ώστε να περιορίζεται κατά το δυνατό η αποφύλλωση, που δυσχεραίνει την λειτουργία των τρυγητικών μηχανών. Τέλος, για πιο οικονομική και αποτελεσματική λειτουργία του μηχανικού τρυγητή, η ελάχιστη έκταση αμπελώνα προσδιορίζεται σε 40 και πλέον στρέμματα με την επισήμανση ότι όσο μεγαλύτερη η έκταση του αμπελώνα και κατάλληλα σχεδιασμένη η δομή του (αποστάσεις φύτευσης, πλάτος διαδρόμων, ευχέρεια πρόσβασης, κατάλληλη ποικιλία και κατάλληλο σχήμα μόρφωσης και κλαδέματος καρποφορίας, καλύτερη διάταξη του φυλλώματος, πλήρης φυτοπροστασία) τόσο μειώνεται το κόστος του τρυγητού.


June 25, 2023 5:24 PM
F

Administrator

Όλα τα θέματα Γεν.Αμπελουργιας απαντημενα

Ότι υπάρχει στο Ιντερνετ μέχρι τον Ιουνιο του 17

 

Ορισμοι (2 μοναδες για 47 )

Ακρότονη τάση = Η γενετικη ιδιοτητα που χαρακτηριζει την αγρια αμπελο και αναφέρεται στην προτεραιοτητα εκβλαστησης των λανθανοντων οφθαλμων του ακραιου τμηματος των κληματιδων με σκοπο την ταχυτερη αυξηση και εκθεση του φυλλωματος στην ηλιακη ακτινοβολια.

Αναμπελωση = Το συνολο των μεθοδων και των τεχνικων που χρησιμοποιουνται για την αντικατασταση γηρασμενων η συνηθεστερα προσβεβλημενων από τη φυλλοξηρα αμπελωνων.

Ανθορροια = πάθηση των φυτών που εκδηλώνεται με πτώση των άνθεων αμέσως μετά την γονιμοποίηση τους.

Αμολυτη = τεχνικη της κυρτωσης της παραγωγικης μοναδας (αμολυτη).

Αφρωδης Οινος = Οινοι καμπανιας (Champagne) που περιεχουν ποσοστητα CO2 , το οποιο εκλυεται κατά την αλκοολικη ζυμωση και προσδιδει ευχαριστη και αναψυκτικη γευση. Χωριζονται σε φυσικους αφρωδεις οινους (περιεκτηκοτητα 10,5 – 14 vol και ογκομετρουμενη οξυτητα 6-8%) και τεχνητους αφρωδεις οινους.

Βότρυς = Είναι η εξελιξη της ταξιανθιας μετα την καρποδεση και αποτελείται από το ποδισκο, τον βοστρυχο και τις ραγες.

Βραχιονας = κλιματίδα μεγαλύτερη του ενός έτους, πάνω στην οποία βρίσκονται οι παραγωγικές μονάδες.

Γιγαρτο σ.119 = Πριν ήταν οι σπερματικες βλαστες της ραγας

Γεωτροπική γωνία σ.68 = Ειναι η γωνια που οριζει η νοητη κατακορυφος και η κατευθυνση των σκελετικων ριζων όταν αναπτυσσονται σε θρεπτικο διαλυμα. Θεωρηθηκε ότι αποτελει ενδεικτικο χαρακτηρα της προσαρμογης των αμπελων σε ξηρα εδαφη.

Γλευκος = Το υγρο προιον που λαμβανεται από νωπες σταφυλες με φυσικες επεξεργασιες

Δακρυρροια = εκροη ανιοντος χυμου της έναρξη της κυκλοφορίας των χυμών μετά την χειμερία αναπαυση. Λογω προσφατων τομων βλέπουμε να τρεχει υγρο.

Διαφραγμα σ.81 εικονα = Βρισκεται στους κομβους των βλαστων στα ειδη και ποικιλιες Euvitis. Κυτταρα διαφορετικης δομης που σχηματιζουν το διαφραγμα που διακοπτουν τη δομη των εντεριωνιων ακτινων. Καθως ξυλοποιειται ο βλαστος σκληραινουν και αποκτουν το χαρακτηριστικο χρωμα της ποικιλιας.

Ελικα σ.101 = Αποτελουν οργανα αναρριχησης των βλαστων των πρεμνων και εμφανιζονται στους κομβους του βλαστου απεναντι στα φυλλα.

Ενεργο θερμικο αθροισμα =

Ευρωστια = Αποδιδεται η συνολικη ικανοτητα του πρεμνου προς βλαστηση και παραγωγη. Στοιχεια εκτιμησης της ευρωστιας του πρεμνου αποτελουν το βαρος των κληματιδων που εξαιρειται κατά το χειμερινο κλαδεμα καρποφοριας καθώς και η ποσοστητα αμπελουργικων προιοντων.

Επακριος οφθαλμος = ο οφθαλμός που βρίσκεται εις το ακραίο σημείο της αυξανόμενης κορυφής, ο οποίος μετά την περίοδο βλάστησης νεκρώνεται.

Ζωηρότητα = Εκφραζει την ιδιοτητα του πρεμνου η ενός τμηματος του, ως ταχυτητα αυξησης της βλαστησης (αυξηση του μηκους του βλαστου ανα μοναδα χρόνου)

Καλυπτρα σ.61 = Η καλυπτρα βρισκεται στην ακρη του ριζιδιου, αποτελείται από 5-6 στοιβαδες παρεγχυματικων κυτταρων πλουσιων σε αμυλο, προστατευει το κορυφαιο μεριστωμα της ριζας κατά την διαδικασια της διεισδυσης στο εδαφος.

Καρποδεση = το σύνολο των διαδικασιών από την γονιμοποίηση ως την ανάπτυξη των καρπών.

Καρποφορο ξυλο σ.93 = Ονομαζεται το τμημα της κληματιδας στο οποιο οι λ.ο. είναι γονιμοι

Θεωρητικο φορτιο = Ο αριθμος των λ.ο. που παραμενουν στις παραγωγικες μοναδες κατά το χειμερινο κλαδεμα καρποφοριας.

Κανονικο φορτιο = Το μεγιστο δυνατο φορτιο που μπορει να θρεψει το πρεμνο χωρίς να καθηστερησει η ωριμανση του.

Κληματιδα σ.81 = Είναι ο ξυλοποιημενος βλαστος, που ειναι σκληρος έχει αποθησαυριστικες ουσιες και έχει αποκτησει το χαρακτηριστικο χρωμα της ποικιλιας.

Κερινη ανθηροτητα = (επιδερμικος κηρος στο φλοιο)

Κονιακ = οινοπνευματώδες ποτό που παρασκευάζεται από το απόσταγμα του οίνου.

Κυριαρχία κορυφής = Το κορυφαιο μεριστωμα (επακριος οφθαλμος) να «τραβουν» όλα τα θρεπτικα συστατικα και να ασκουν με αυτό τον τροπο περιοριστικο ελεγχο στην εκβλαστηση των πλευρικων οφθαλμων

Λανθανον οφθαλμος σ.87 = Ο δευτερος οφθαλμος μολις πεσουν τα μεμβρανωδη λεπια που βρισκεται στην κοιλιακη πλευρα του βλαστου (Ν+2)

Μεσοκαρδιος = ο βλαστός που προκύπτει από την ανάπτυξη του ταχυφυούς οφθαλμού.

Μηδεν βλαστηση = Το φαινόμενο της εκβλάστησης των λανθανόντων οφθαλμών αρχίζει όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος σταθεροποιηθεί στους δέκα βαθμούς Κελσίου, η θερμοκρασία αυτή ονομάζεται μηδέν βλάστησης.

Παραγωγικη μοναδα = είναι η 2 ετων κληματιδα που βρισκεται πάνω σε βραχιονα ( > 3 ετων)

Πραγματικό φορτίο = Ο αριθμος των σταφυλων που φερει το πρεμνο

Πιλιδιο = Στην καταβολη του ανθους υπάρχει ο καλυκας και από πάνω του, το πιλιδιο οπού από εκει θα αναπτυχθουν τα 5 σεπαλα και αφού αναπτυχθει και εμφανιστει και η ταξιανθια, θα σχηματιστουν η στεφανη,πεταλα,στημονες και ανθηρες.

Ρυτιδωμα = Το φθινοπωρο το φελλογονο αναστελλει τη δραστηριοτητα του και το περιδερμα απομονωνει τους εξωτερικους ιστους από κάθε διαδικασια θρεψης. Οι ιστοι αυτοι νεκρωνονται και αποτελουν το ρυτιδωμα.

Σταφιδα = Τα προιον της αποξηρανσης με φυσικα μέσα των σταφυλων των ποικιλιων της Κορινθιακης σταφιδας,Σουλτανινα και Μοσχατο

Στοματια = σχηματισμοί στην επιφάνεια των φύλλων, μέσω των οποίων πραγματοποιούνται οι διαδικασίες της αναπνοής και της διαπνοής.

Σκελετικα χαρακτηριστικα = το ύψος του κορμού, ο αριθμός, το μήκος και διάταξη των βραχιόνων αποτελούν τα σκελετικά του χαρακτηριστικά.

Ταχυφυης οφθαλμος = ο οφθαλμος που βρισκεται στην νωτιαια πλευρα του βλαστου, αφού έχουν φυγει τα μεμβρανωδη λεπια ονομαζεται ταχυφυης (Ν+1). Συνηθως την εποχη που ο βλαστος είναι 40-50 cm είναι ο πιο ογκωδης σε αυτό το σταδιο της βλαστησης.

Υποκειμενο = ειναι το τμημα του εμβολιασμου που ειναι αμερικανικου ειδους και διαθετει ριζικο συστημα

Οίνος Π.Ο.Π = ονομαζονται αυτοι που παραγονται στα ορια μιας περιοχης η συγκεκριμενης τοποθεσιας και τα ποιοτικα χαρακτηριστικα τους οφειλονται κυρίως στο γεωγραφικο περιβαλλον.

Φυλλικος δεικτης = Η εκθεση του φυλλωματος στην ηλιακη ακτινοβολια. Οταν ο φυλλικος δεικτης = 1 τοτε το σχημα μορφωσης είναι στην καλυτερη δυνατή θέση.

Φυλλοξηρα = Αφιδα με διπλο βιολογικο κυκλο που προσβαλλει τις ριζες(ριζοβια μορφή) και τα φυλλα (φυλλοβια μορφή) των ειδων και των ποικιλιων της αμπελου.

Φυσιολογικη Ωριμανση = Το σταδιο της ωριμανσης κατά το οποιο τα γιγαρτα εντος των ραγων είναι ωριμα για βλαστηση (για το αμπελι και όχι για τον ανθρωπο)

Εμπορικη Ωριμανση = Το σταδιο της ωριμανσης κατά το οποιο οι σταφυλες παρουσιαζουν το μεγιστο της περιεκτικοτητας σε σακχαρα.

Χλωρο κλαδεμα = Οποιαδήποτε επεμβαση στα πρασινα τμηματα των πρεμνων κατά το χρονικο διάστημα από την εναρξη της βλαστησης μέχρι την ωριμανση του φορτιου.Αυτα είναι το κορυφολογημα, το βλαστολογημα, το ξεφυλλισμα, η χαραγη και το αραιωμα φορτιου.

Vitis vinifera L. = ποικιλία της αμπέλου, βορειαομερικάνικης προέλευσης που χρησιμοποιείται για την παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων

Royat = είναι ένα γραμμικο μορφωσης μονοπλευρο η αμφιπλευρο, βραχυ κλαδεμα καρποφοριας, ο κατακορυφος κορμος έχει υψος 50 cm και οριζοντιος 1,50 – 2,00m, 5-8 βραχιονες, αποστασεων 20-30 cm, 3 συρματα 50cm, 90cm, 150 cm

Guoyt = Μορφωνεται ως κυπελλοειδες τα 2 πρωτα. Απλο η διπλο γιατι δεν έχει μονιμο οριζοντιο κορμο. Κάθε χρόνο αφαιρουμε την αμολυτη και κραταμε μια καινουργια. Μικτο κλαδεμα καρποφοριας 3 συρματα 50cm, 90cm, 150 cm

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ( 6 ΜΟΝΑΔΕΣ ΓΙΑ 27 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ)

Φεβρουάριος 2017(για τους παλιούς)

(επιλέγαμε 5 από τα 6 ανάλογα με την ύλη που είχαμε στην χρονιά μας)

1) Θεωρητικό υποβαθρο,στόχοι,μεθοδολογία του ξεφυλλίσματος στον ελληνικό αμπελώνα. σ.592 (φεβρ 17, ιανουαριος 16,ιουν 14)

Ορισμος (θεωρητικο υποβαθρο) :

Με τον ορο ξεφυλλισμα νοειται η αφαιρεση των φυλλων από την ζωνη καρποφοριας των βλαστων,

(ΠΟΤΕ ΓΙΝΕΤΑΙ) που γινεται από την περίοδο ολοκληρωσης της καρποδεσης εως την εναρξη ωριμανσης των ραγων,

με σκοπο την δημιουργια ευνοικου κλιματος για την αναπτυξη και βελτίωση των ποιοτικων χαρακτηρων των σταφυλων, ιδιαίτερα των επιτραπεζιων και των ποικιλιων οινοποιιας.

Στοχοι:

1)    Προστασία των επιτραπεζιων σταφυλων από μηχανικες βλαβες λογω γηρανσης – ξηρανσης βασικων φυλλων

2)    Προστασία σταφυλων από παθογονα (ωιδιο,βοτρυτης,ευδεμιδα)

3)    Αυξηση της αποτελεσματικοτητας των μέτρων φυτοπροστασιας

4)    Διευκολυνση του τρυγητου

Μεθολογια του ξεφυλλισματος:

Πριν Ανθιση: Πολύ Πρωιμο

Κατά Ανθιση: Πρωιμο

Πριν Γυαλισμα + Κατά Γυαλισμα: Οψιμο

Ελαφρο Ξεφυλλισμα: Όταν διατηρουνται 1-2 φυλλα κατω από την πρωτη σταφυλη

Αυστηρο Ξεφυλλισμα: Όταν αφαιρουνται όλα τα φυλλα κατω και 1-2 πάνω από τη σταφυλη.

Το ξεφυλλισμα ειναι πολυ σημαντικο από τα χλωρα κλαδεματα, γιατι επιδρα αμεσα και εμμεσα στην φωτοσυνθετικη ικανοτητα του πρεμνου και την αναλογια ενεργων φωτοσυνθετικα φυλλων με νεαρα φυλλα.Αναλογως με την χρήση των ραγων και αλλους παραγοντες (εδαφοκλιματικες – καλλιεργητικες συνθήκες) το ξεφυλλισμα επηρεαζει σε μεγαλο βαθμο την φετινη παραγωγη και την επομενη.


 

2) Τι ρολο παιζουν Φυτορυθμιστικές ουσίες σ.153 (φεβρ 17)

Έχουν διατυπωθει διαφορες υποθεσεις για τους πιθανους μηχανισμους αυξησης των βλαστων της αμπελου.Κατα μια εκδοχη, ο μηχανισμος αυτός είναι ορμονικης φυσεως στον οποιο εμπλεκονται οι 4 γνώστες ομαδες φυτορυθμιστικων ουσιων (γιββερελλινες, αυξινες, κυτοκινινες, αμπσισικο οξυ).

Οι κυτοκινινες

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ: Από την εναρξη της βλαστησης à Μέχρι την εναρξη ωριμανσης του φορτιου , οι κυτοκινινες μετακινουνται από τα ακρορριζα προς την κορυφη του βλαστου.

ΤΙ ΚΑΝΕΙ: Υποκινουν μηχανισμους πρωτεινοσυνθεσης και παραγωγης των αυξινων.

Οι αυξινες

ΤΙ ΚΑΝΕΙ: Είναι υπευθυνες για την κινητοποιηση των μεταβολιτων για την περαιτερω αναπτυξη του αρχεφυτρου και το σχηματισμο νεων φυλλων.

Οι γιββερελλινες

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ: Συντιθεται στην αυξανομενη κορυφη και στους χλωροπλαστες των νεαρων φυλλων

ΤΙ ΚΑΝΕΙ: Προωθουν την επιμηκυνση των κυτταρων των μεσογονατιων και παραλληλα συμβαλλουν στην συνθεση νεων αυξινων.

Η αυξηση των διαστασεων των κυτταρων οφειλεται στις γιββερελλινες που ενεργοποιουν ειδικες πρωτεινες που χαλαρωνουν τα κυτταρικα τοιχωματα.

Αμπισικο οξυ

ΤΙ ΚΑΝΕΙ: Η ανασχεση του ρυθμου αυξησης του μηκους των βλαστων μέχρι την οριστικη παυση μπορει να αποδοθει στην αυξηση κυρίως του αμπισικου οξεος. (και άλλων παρεμποδιστικων ουσιων)


3) Ανάλυση αμπελοκομικής αρχής ότι το χειμερινό κλάδεμα δρα αρνητικά στην ευρωστία του πρέμνου. Αξιοποιηση στην αμπελοκομικη πραξη. σ.524 (φεβρ 17,σεπτ 15,ιουν 14)

Το πρεμνο σαν πολυετης θαμνος, αποθηκευει τις θρεπτικες ουσιες του στα ξυλωδη μερη του, οπού με το χειμερινο κλαδεμα καρποφοριας εμεις τα αφαιρουμε (αφαιρουμε λανθανοντες οφθαλμους δηλαδη εν δυναμει βλαστηση) περιοριζοντας την βλαστητικη ικανοτητα των πρεμνων την περίοδο που ακολουθει.



Η ευρωστια του πρεμνου εξαρταται:

1) από την ύπαρξη μεγαλης και υγιης φυλλικης επιφανειας

2) η οποια ομως θα φωτοσυνθετει ενεργα την περίοδο βλαστησης.

Επομενως, με το χειμερινο κλαδεμα αφαιρειται μεγάλος αριθμος λανθανοντων οφθαλμων και επομενως μειωνεται ποση φυλλικη επιφανεια θα έχει την επομενη περίοδο βλαστησης αλλά και μειωνεται η χρονικη διάρκεια που θα είναι φωτοσυνθετικα ενεργα.

Αποτελεσματα:

1)Λιγοτερα φυλλα = Λιγοτερη παραγωγη υδατανθρακων για την θρεψη σταφυλων

2) Λιγοτερα φυλλα = Λιγοτερη παραγωγη υδατανθρακων = Όχι καλη διαφοροποιηση λ.ο.

3)Δινει ζωηροτητα= εκπτυξη ταχυφυων = αναπτυξη μεσοκαρδιων τα θρεπτικα πανε όλα στην ζωηροτητα με αποτελεσμα ανθορροια και χαμηλη γονιμοτητα των λ.ο.

Αξιποιηση στην αμπελοκομικη πραξη à Γενικα, θελουμε όχι αυστηρο κλαδεμα ώστε να αναπτυχθουν κανονικης ζωηροτητας βλαστοι που σε συνδυασμο με χλωρα κλαδεματα να ισορροπησουμε βλαστηση και καρποφορια.

4) Εκβλάστηση ταχυφυών και λανθανόντων οφθαλμών βλαστού. σ.141 (φεβρ 17,ιαν 15)

Ολες οι μορφογενεσεις των οργανων, εξαρτωνται από την δραστηριοτητα του κορυφαιου μεριστωματος ( επακριος οφθαλμος) σε συνδυασμο με την δραστηριοτητα των πλευρικων μεριστωματων. Η αρχιτεκτονικη δομη όμως του φυτου αποτελει γενετικο χαρακτηρα και επηρεαζεται εντονα από το περιβαλλον και από την καλλιεργητικη τεχνικη.

Η εκβλαστηση των πλευρικων μεριστωματων (ταχυφυων και λανθανοντων οφθαλμων) και ο βαθμος διακλαδωσης των βλαστων αποτελει μια διαδικασια που ολοκληρωνεται σε δυο διαδοχικα σταδια.

Στο πρωτο σταδιο, σχηματιζονται τα πλευρικα μεριστωματα στην μασχαλη των φυλλων του κυριου βλαστου και

Στο δευτερο σταδιο πραγματοποιειται η εκβλαστηση ,υπο προυποθεσεις, μερικων πλευρικων οφθαλμων.

Οι προυποθεσεις αυτές, καθοριζονται από το κορυφαιο μεριστωμα (επακριος οφθαλμος) το οποιο ασκει περιοριστικο ελεγχο στην εκβλαστηση των πλευρικων οφθαλμων (κυριαρχια της κορυφης).

Η επιδραση του επακριου οφθαλμου καθοριζεται από την εκβλαστηση των πλευρικων οφθαλμων (ταχυφυων και λανθανοντων) οσο και την αναπτυξη μεσοκαρδιων,βλαστων,φυλλων και ταξιανθιων.

Η ενταση της κυριαρχιας της κορυφης είναι απολυτη κατά τα πρωτα σταδια της βλαστησης και μειωνεται αισθητα όταν ο βλαστος έχει αποκτησει 18-20 φυλλα οπού μειωνεται και η ταχυτητα αναπτυξης τους βλαστου.

Σε μη κορυφολογημενο βλαστο, η δραστηριοτητα των πλευρικων μεριστωματων εκδηλωνεται σε αποσταση 40-50 cm από την αυξανομενη κορυφη και εντοπιζεται μονο στους ταχυφυεις οφθαλμους. (Εκφυονται μονο οι ταχυφυεις σε αποσταση 40-50 cm από τον επακριο).Σε μικρης ευρωστιας πρεμνα, παρατηρειται η εκβλαστηση των ταχυφυων οφθαλμων ενώ το συνολο των λ.ο. μενουν σε αδρανεια.

Η εκβλαστηση των ταχυφυων μετα το κορυφολογημα δειχνει ότι οντως η αυξανομενη κορυφη παραμποδιζει τους ταχυφυεις και η αδυναμια εκβλαστησης των ταχυφυων οφθαλμων μετα την επαλειψη της τομης του κορυφολογηματος με ορμονουχο σκευασμα υποδεικνυει την ορμονικη φύση της παρεμποδισης.

5) Κριτήρια επιλογής συστημάτων μόρφωσης. Σ.506 (φεβρ 17,φεβρ 12)

1) Ποικιλια

Α) Οι ιδιοτητες της ποικιλιας( ευρωστια,ζωηροτητα )

Β) οι ειδικοι χαρακτηρες των σταφυλων (μεγεθος, χρωμα)

 Γ) ο προορισμος χρησης της παραγωγης επηρεαζουν το συστημα μορφωσης.

Ποικιλιες επιτραπεζιας καταναλωσης = μεγαλη ευρωστια παραγωγικοτητα = κατά προτιμηση μεγαλα σχηματα = γραμμικα

Ποικιλιες οινοποιιας = μικρο η μετριο υψος των κατακορυφων κορμων = μικροτερα κυπελλα η γραμμικα

Χρονος ωριμανσης των σταφυλων για επιτραπεζια χρήση

Πρωιμη ωριμανση = γραμμικα

2)Κλιμα

Α) Ηλιοθερμικες δυνατοτητες

Β) Υψος και κατανομη βροχοπτωσεων

Γ) Η κατευθυνση και ενταση του ανεμου

Χωραφια χωρίς αρδευση, μειωση του κορμου και σκελετικων χαρακτηριστικων να μην χανουμε πολύ νερο.

Χωραφια με παγετο πρέπει να έχουν μεγαλυτερο κορμο με σκοπο να προστατευονται η βλαστηση και σταφυλια.

 

3)Εδαφος

Α) Θερμοκρασια

Β) Γονιμοτητα

Γ) Υδατοικανοτητα

Οσο πιο καλης ποιότητας τα εδαφη με ικανοποιητικη υδατοικανοτητα μπορούμε να κανουμε μεγαλυτερα σχηματα.

4)Καλλιεργητικη τεχνικη

Καταλληλο σχημα για εκμηχανοποιηση της παραγωγης.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017


6. Θετικες και αρνητικες επιδρασεις χκκ (φεβρ 17,ιουν 14)

Θετικα:

·       Οικονομικοτερη μεθοδο για 

·       Επιτευξη επιθυμητης ισορροπιας μεταξυ βλαστησης και καρποφοριας

·       Ελεγχος του μεγεθους την παραγωγης σταφυλων σε μια συγκεκριμένη καλλιεργεια

Αρνητικα:

·       Επιδρα αρνητικα στην ευρωστια του πρεμνου

·       Μειωνει τη φυλλικη επιφανεια

·       Αυξανει την ζωηροτητα των βλαστων που διατηρουνται

7. Ακρότονη τάση, τί είναι ,πως επιδρά στους οφθαλμούς και πως αντιμετωπίζεται. (φεβρ 13,ιουν 13,φεβρ 11)

Ορισμος:

Η γενετικη ιδιοτητα που χαρακτηριζει την αγρια αμπελο και αναφέρεται στην προτεραιοτητα εκβλαστησης των λανθανοντων οφθαλμων του ακραιου τμηματος των κληματιδων με σκοπο την ταχυτερη αυξηση και εκθεση του φυλλωματος στην ηλιακη ακτινοβολια.

Επιδραση:

Η ακροτονη ταση μαζι με την κυριαρχια της κορυφης είναι από τους ενδογενεις παραγοντες που επηρεαζουν το φαινομενο της εκβλαστησης των λ.ο. Η συνδυασμενη δραση τους καθοριζουν:

1)    τον τυπο και τον βαθμο διακλαδωσης των κληματιδων

2)    το μηκος των βλαστων αλλά

3)    και τον αριθμο των λ.ο. που τελικα θα βλαστησουν.

Αντιμετωπιση:

Η ακροτονη ταση ευνοειται από:

1)    μειωμενη ευρωστια και ζωηροτητα των πρεμνων

2)    τις καταπονησεις που προερχονται από ασθενειες η αβιοτικους παραγοντες

( υπερβολικη ξηρασια και θερμοκρασια)

3)    Ελλειπη κάλυψη των αναγκών των πρεμνων σε ψυχος για την διακοπη ληθαργου των λ.ο.

Ετσι για την μειωση της ακροτονης τασης και την κανονικη εκβλαστηση των λ.ο. των παραγωγικών μοναδων σε αμπελωνες που βρισκονται περιοχες θερμες και ξηρες, με ηπιο χειμωνα , χωρίς δυνατοτητα αρδευσης, εφαρμοζεται ανάλογα με την ποικιλια βραχυ κλαδεμα καρποφοριας, κατά το οποιο η εκβλαστηση των οφθαλμων της κεφαλης δεν επηρεαζεται από την ακροτονη ταση.

Στην περίπτωση δε που η ποικιλια απαιτει μακρο κλαδεμα καρποφοριας για την αντιμετωπιση της ακροτονης τασης, εφαρμοζεται η τεχνικη της κυρτωσης της παραγωγικης μοναδας (αμολυτη). Σε ορισμενες ποικιλιες, η εφαρμογή του μεικτου κλαδεματος καρποφοριας (κατά το οποιο στο πρεμνο διατηρουνται κεφαλες και αμολυτες) αποτελει ενδιαμεση λυση, αφού, όπως διαπιστωνεται η εκβλαστηση των οφθαλμων της κεφαλης γινεται σχεδον ταυτοχρονα με εκεινους της κορυφης της αμολυτης.

8. Αναλυστε την αμπελοκομικη αρχη η παραγωγικοτητα ειναι περαν οριων αντιστροφως αναλογη της ζωηροτητας των βλαστων. σελ.527

 η στο ζηταει ετσι «Αυξηση της ζωηροτητας περαν οριων αντιστροφως αναλογη της γονιμοτητα των Λ.Ο.» (ιαν 15,φεβρ 17,φεβρ 14, φεβρ 10 )

Η παραγωγικοτητα αποτελει γενετικο χαρακτηρα της ποικιλιας που επηρεαζεται από τις συνθήκες θρεψης των πρεμνων, την καλλιεργητικη τεχνικη και τις περιβαλλοντικες συνθήκες κατά το κρισιμο σταδιο της ανθισης και διαφοροποιησης των λανθανοντων οφθαλμων.

Οι συνθήκες θρεψης του πρεμνου την περίοδο που σχηματιζονται οι καταβολες των ταξιανθιων στους λ.ο. προσδιοριζουν σε σημαντικο βαθμο την παραγωγη της επομενης βλαστητικης περιοδου. Ο σχηματισμος των ανθικων καταβολων εξαρταται ποιοτικα και ποσοτικα από το βαθμο αποθησαυρισμου,αφού μέχρι και τη εναρξη της ανθισης οι θρεπτικες αναγκες των διαφορων οργανων του φυτου καλυπτονται από τις αποθησαυριστικες ουσιες.

Υπερβολικοι ζωηροι βλαστοι κατά την περίοδο ανθισης και διαφοροποιησης των λ.ο. εξαιτιας της αυξανομενης κορυφης αποτελουν ισχυρο δεκτη απορροφησης των θρεπτικων στοιχειων. Το γεγονος αυτό οδηγει σε κακη θρεψη των ταξιανθιων (ανθορροια) και των λ.ο. με αποτελεσμα την μειωση των ανθικων καταβολων δηλαδη μειωση της παραγωγης την επομενη περίοδο.

Αντιθετα, μετριας η κανονικης ζωηροτητας βλαστοι ευνουν την γονιμοτητα των λ.ο. καθώς και το σχηματισμο και την αναπτυξη των ανθικων σπονδυλωματων. Η αυξηση της ζωηροτητας των βλαστων μεχρις οριου ( για πρδ στο επιπεδο της κανονικης ζωηροτητας) ευνοει την παραγωγικοτητα των πρεμνων. Περά από τα ορια αυτά, τα οποια διαφερουν ανάλογα με την ποικιλια και την καλλιεργητικη τεχνικη , διαταρασσεται η ισορροπια μεταξυ βλαστησης και καρποφοριας, με συνεπεια την μειωση της γονιμοτητας των λ.ο. και την αναπτυξη ανθικων σπονδυλωματων.

Η θετικη συσχετιση μεταξυ της εντος οριου ζωηροτητας και της καρποφοριας κατά το σταδιο σχηματισμου των ανθικων καταβολων αποδεινκυεται παλι με το ότι οι μετριας διαμετρου κληματιδες φερουν γονιμοτερους οφθαλμους.

Αρνητικη επιδραση στην γονιμοτητα των λ.ο. έχει και η χαμηλη ζωηροτητα ασθενικων η καταπονημενων πρεμνων.

Φεβρουαριος 2017

10) Βλαστολόγημα (σεπτ 16,φεβρ 13,ιουν 13,φεβρ 11,σεπτ 10)

Αναφέρεται στην εξαιρεση των βλαστων κατά τα πρωτα σταδια της περιοδου βλαστησης η ακομα και οφθαλμων εν αυξησει (Οφθαλμολογημα).Αναλογα με τη θέση των βλαστων επι του πρεμνου το βλαστολογημα διακρινεται περαιτερω σε βλαστων κορμου και βλαστων κομης.

Σκοπός του βλαστολογηματος είναι:

1) να εξαιρεθουν βλαστοι που δεν είναι αναγκαιοι στην μορφωση του σχηματος του πρεμνου ουτε στην ανανεωση του.

2) Βλαστοι αδυνατοι, αγονοι η σε θέση που εμποδιζουν τον καλο φωτισμο και αερισμο των σταφυλων.

Στοχοι του βλαστολογηματος είναι:

1)Η καλυερη θρεψη των βλαστων που παραμενουν

2)η εξασφαλιση επαρκους ζωηροτητας

3)η συμπληρωση του προηγουμενου χειμωνιατικου κλαδεματος καρποφοριας με την εξαιρεση οφθαλμων και βλαστων που δεν ειχαν προβλεφθει καθώς

4)και η προπαρασκευη του επομενου κλαδεματος καρποφοριας.

Συμπληρωματικα το βλαστολογημα

5) δημιουργει δυσμενεις συνθήκες για την αναπτυξη των κρυπτογραμμικων ασθενειων

6) Και την προσβολη από ζωικους εχθρους

Την μεγιστη ευνοικη επιδραση του βλαστολογηματος καθοριζει ο χρονος εφαρμογης του. Γενικη είναι η διαπιστωση ότι οσο νωριτερα γινεται, τοσο πιο ευνοικη είναι η επιδραση στην θρεψη του και στην ευρωστια του.

Ειδικα , το βλαστολογημα που εφαρμοζεται κατά το πρωτο σταδιο μορφωσης του πρεμνου εκτελειται στο σταδιο εξοιδησης των οφθαλμων. Στις λοιπες περιπτωσεις , συνισταται να διενεγειται το βλαστολογημα μετα την εμφανιση των ταξιανθιων. Οψιμο βλαστολογημα επιδρα αρνητικα στην ευρωστια των πρεμνων, ενώ από οικονομικης πλευρας κρινομενο είναι ασυμφορο. Ιδιαιτερη προσοχη πρέπει να διδεται κατά το βλαστολογημα των πρεμων που έχουν πληγει από παγετο η χαλαζι και πρεμων μη ζωηρων και εξασθενημενων.Σε πτωχα και ξηρα εδαφη γινεται γενικης εφαρμογης βλαστολογημα. Συνηθως βλαστολογουνται οι λαιμαργοι βλαστοι καθολικα και μερικα οι μη καρποφοροι βλαστοι του παραγωγικου ξυλου. Στην Ελληνικη αμπελοκομικη πραξη το βλαστολογημα εφαρμοζεται στην Σουλτανινα, τη Κορινθιακη σταφιδα και τις ποικιλιες επιτραπεζιας χρήση, κατά κανονα μετα την εμφανιση των ταξιανθιων και πριν την ανθηση. Σε πολύ ζωηρες ποικιλιες εφαρμοζεται και δευτερο βλαστολογημα.

11) Τι γνωρίζετε για την εκβλάστηση λ.ο κληματίδας

σ.144 (σεπτ 16,ιαν 16)

Στην διαδικασια εκπτυξης λ.ο. επι βλαστου παρατηρειται η συνδυασμενη παρεμποδιστικη δραση τοσο της αυξανομενης κορυφης οσο και των ταχυφυων.Πειραματικα δεδομενα αποκαλυπτουν ότι η εξαιρεση μονο του επακριου δεν προκαλει εκπτυξη του λ.ο. επι του βλαστου αλλά υποκινει τους ταχυφυεις σε βλαστηση.Ομοιως, η αφαιρεση μονο των ταχυφυων δεν προκαλει εκπτυξη λ.ο. Αντιθετα, η αφαιρεση και του επακριου και των ταχυφυων είναι δυνατον να προκαλεσει εκπτυξη λ.ο. κατω από συγκεκριμενες συνθήκες (1-2 λ.ο.). Κορυφολογημα που γινεται 40-50 ημερες μετα από την εκπτυξη λ.ο. η με ταυτοχρονη εξαιρεση των ταχυφυων προκαλει εκπτυξη των λ.ο. Η ιδια ενεργεια αν γίνει 2-3 μηνες μετα την εκπτυξη δεν επιφερει κανενα αποτελεσμα.

Συμπερασματικα, η αδυναμια εκβλαστησης των λ.ο. κατα τα πρωτα σταδια σχηματισμου και μετα την αποκτηση δομης και οργανωσης προς εκπτυξη οφειλεται στην συνδιασμενη παρεμποδιστικη δραση του επακριου και των ταχυφυων.Η οποια εχει τετοια ενταση ωστε η οποια ζωηροτητα του βλαστου δεν ειναι ικανη να την εξουδετερωσει. Σε αντιθεση με το θετικο ρολο στην περιπτωση της παρεμποδισης που ασκειται απο τον επακριο στους ταχυγυεις η ζωηροτητα των βλαστων δν εχει πειδρασηστην εκπτυξη των λ.ο. Το φαινομενο είναι ανεξαρτητο από την ζωηροτητα των πρεμνων,αποτελει τον προληθαργο των λ.ο. και διαρκει ως την εναρξη ξυλοποιησης των βλαστων. Στη συνεχεια καθώς ο επακριος νεκρωνεται και η κυριαρχια της κορυφης ελαχιστοποιειται, οι λ.ο. δεν εκβλαστανουν διότι εισερχονται στο ληθαργο. Το χρονικο διαστημα που ο επακριος και ο ταχυφυεις ακουν την συνδυασμενη επιδραση τους στους λ.ο. ανερχεται σε 5-6 εβδ. Μετα την παροδο αυτου, η παρεμποδιση σχεδον μηδενιζεται ομως τοτε οι λ.ο. αδυνατουν να εκπτυχθουν διοτι εχουν εισελθει στην φαση του προληθαργου.

 

13) Θεωρητικό υπόβαθρο, μεθοδολογία, στόχοι κορυφολογήματος στον ελληνικό αμπελώνα (ιουν 16,ιουν 11)

Με το κορυφολογημα αφαιρειται η αυξανομενη κορυφη των βλαστων των πρεμων.

Στοχοι του κορυφολογηματος είναι:

1)Η αποφυγη και ελαττωση της ανθορροιας

2)Η αυξηση της παραγωγης

3) η ομοιομορφη αναπτυξη των βλαστων

4)η προστασία της βλαστησης από μηχανικες βλαβες

5)η διευκολυνση διευλεσεων των μηχανημάτων και τελος για ορισμενες ποικιλιες η

6) η αποληψη συμπληρωματικου φορτιου με την εκπτυξη των μεσοκαρδιων βλαστων.

Η ευνοικη επιδραση του κορυφολογηματος στα παραπάνω οφειλεται αφενος με στην αμβλυνση του ανταγωνισμου στη θρεψη μεταξυ βλαστησης και ανθοταξιων και αφετερου δε στον περιορισμο της κυριαρχιας της κορυφης. Η κρισιμη περιοδος στην αμπελο είναι αυτή της ανθησης, κατά την οποια υπάρχει οξυς ανταγωνισμος μεταξυ της αυξησης των βλαστων και της θρεψης των ταξιανθιων με κυριαρχο όργανο την αυξανομενη κορυφη που αποτελεί ισχυροτατο πολο ελξης των θρεπτικων ουσιων σε βαρος των ταξιανθιων. Η αφαιρεση της αυξανομενης κορυφης στρεφει το ρεύμα χυμων στα λοιπα οργανα με αποτελεσμα την καταπολεμηση της ανθορροιας και την αναπτυξη των μεσοκαρδιων βλαστων.

Προυποθεσεις για την επιτευξη των ευνοικων αποτελεσματων είναι:

1) ο χρονος

2) ο τροπος εκτελεσης

Για την καταπολεμηση της ανθορροιας εκτελειται λιγο πριν η κατά την ανθηση, ενώ για την αυξηση του μεγεθους των ραγων κατά την εναρξη της ωριμανσης.

Η αυστηροτητα του κορυφολογηματος εξαρταται:

1)    από τη ζωηροτητα των πρεμων

2)    την ευαισθησια της ποικιλιας στην ανθορροια

3)    Και τις λοιπες ιδιοτητες των πρεμνων

Το κορυφολογημα στην ελληνικη αμπελουργικη πραξη διενεργειται χειρωνακτικα, άλλα και μηχανικα στα γραμμικα συστηματα. Απο τις ελληνικες ποικιλιες συστηματικα κορυφολογουνται η Σουλτανινα, η κορινθιακη σταφιδα, Ραζακι, Φραουλα και σε μερικες ποικιλιες οινοποιας. Στην κρητη η σουλτανινα κορυφολογειται κατά την ανθηση 0-2 φυλλα πάνω από το ανωτερο σταφυλι. Στην Κορινθια κορυφολογειται με την εμφανιση των ταξιανθιων πάνω στον κομβο που φερει το ανωτερο σταφυλι για την παραγωγη συμπληρωματικου φορτιου. Συνηθισμενη τεχνικη 2-4 κομβους πάνω από το ανωτερο σταφυλι κατά την διάρκεια της ανθησης.

14) Ποικιλία ως κριτήριο επιλογής συστημάτων μόρφωσης

(ιουν 16,ιαν 16)

Α) Οι ιδιοτητες της ποικιλιας( ευρωστια,ζωηροτητα )

Β) οι ειδικοι χαρακτηρες των σταφυλων (μεγεθος, χρωμα)

 Γ) ο προορισμος χρησης της παραγωγης

επηρεαζουν το συστημα μορφωσης.

Σε γενικες γραμμες, το μικρο η μετριο υψος καρμου και η περιορισμενη αναπτυξη των σκελετικων χαρακτηριστικων, ανεξαρτητως σχηματος μορφωσης, κατευθυνουν περισσοτερο στην ποιοτητα παρα στην ποσοτητα των προιοντων.

Αντιθετα μεγαλυτερα σκαλατικα χαρακτηριστικα οδηγουν στην αυξημενη παραγωγη χωρίς να μειωνεται απαραιτητα η ποιοτητα.

Π.Χ.

Ποικιλιες επιτραπεζιας καταναλωσης = μεγαλη ευρωστια παραγωγικοτητα = κατά προτιμηση μεγαλα σχηματα = γραμμικα

Ποικιλιες οινοποιιας = μικρο η μετριο υψος των κατακορυφων κορμων = μικροτερα κυπελλα η γραμμικα

Χρονος ωριμανσης των σταφυλων για επιτραπεζια χρήση

Πρωιμη ωριμανση = γραμμικα

15) Αναλυστε την αρχη συμφωνα με την οποια η ζωηροτητα των βλαστων ειναι αντιστροφως αναλογη με τον αριθμο τους και το ύψος φορτίου σ.527 (ιουν 16)

Ο μικρος αριθμος των βλαστων εντεινει τον μεταξυ τους ανταγωνισμο για την εξασφαλιση θρεπτικων στοιχειων.Διαπιστωνεται αμπελοκομικα ότι οσο λιγοτεροι είναι οι βλαστοι και σχετικα μεκροτερο το φορτιο του πρεμνου, τοσο μεγαλυτεεροι είναι η ταχυτητα αυξησης τους, επομενως τοσο πιο ζωηροι είναι οι βλαστοι. Η μεγαλη όμως ζωηροτητα των βλαστων αποβαινει σε βαρος της θρεψης των ταξιανθιων (εμφανιση φαινομενου ανθορροιας) και των σταφυλων με αποτελεσμα τη μειωση του φορτιου και την αναπτροπη ισορροπιας μεταξυ βλαστησης και καρποφοριας, εις βαρος της καρποφοριας. Επισης η περαν οριους ζωηροτητα δρα αρνητικα στη διαφοροποιηση των λ.ο., γεγονος που συνεπαγεται τη μειωση της παραγωγης και την επομενη περίοδο βλαστησης.

Κατ επεκταση η αρχη ισχυει όταν μιλαμε για βραχιονες και σταφυλες. Οσο λιγοτεροι τοσο πιο ζωηροι είναι οι βραχιονες. Οσο λιγοτερες οι σταφυλες τοσο μεγαλυτερο μεγεθος αποκτουν. Η αρχη αυτή βρισκει εφαρμογή κατά τη μορφωση των πρεμνων. Για την αποκτηση ζωηρου βλαστου που θα αποτελεσει τον μελλοντικο κορμο, διατηρειται επι του νεαρου φυτου ένας μονο βλαστος και εξαιρουνται οι υπολοιποι. Με την ενεργεια αυτή ο βλαστος αυξανεται ταχυτατα, αφού δεν υπάρχει ανταγωνισμος και το συνολο των χυμων κατευθυνεται σε αυτόν.

16) Γονιμότητα λ.ο. και ταχυφυων. Τρόπος σχηματισμού και παράγοντες που τους επηρεάζουν (ιαν 16 ,ιουν 14,ιουν 11) (sel 51 pdf)

Λ.Ο.

·       Η ύπαρξη ανθικων καταβολων καθώς και ο

·       αριθμος τους προσδιοριζει την γονιμοτητα των λ.ο.

Η διαδικασια σχηματισμου των ανθικων καταβολων περιλαμβανει 3 σταδια:

·       τον σχηματισμο των αρχικων μεριστωματων

·       τη διαφοροποιηση των αρχικων μεριστωματων σε πρωταρχικα ανθικα μεριστωματα

·       την αναπτυξη και διαφοροποιηση των ανθεων.

Η γονιμοτητα των λ.ο. για συγκεκριμένη ποικιλια,εδαφοκλιματικες συνθήκες και καλλιεργητικες φροντιδες εξαρταται:

1)από την θέση του στην κληματιδα

2) την θέση του στο πρεμνο

Α) Οι οφθαλμοι παλαιου ξυλου κατά κανονα δεν είναι γονιμοι. Η εκπτυξη τους δινει βλαστους που ονομαζονται λαιμαργοι, λογω της εξαιρετικης ζωηροτητας που παρουσιαζουν. Οι οφθαλμοι παλαιου ξυλου ορισμενων ποικιλιων (κορινθιακη σταφιδα) είναι καρποφοροι. Και αυτό γιατι οι ανθικες καταβολες σχηματιζονται στην κορυφη της καταβολης του βλαστου.

Β) Οι φυλλιτες δεν είναι καρποφοροι σε αντιθεση με τον τυφλο που ανάλογα με την ποικιλια είναι καρποφοροι ( Σαββατιανο,Κορινθ.Σταφιδα)

Γ) Η γονιμοτητα των λ.ο. του καρποφορου ξυλου εξαρταται από τη θέση του στην κληματιδα.Οι προς την βαση και την κορυφη της κληματιδας είναι λιγοτερο γονιμοι από αυτούς του μεσαιου τμηματος που παρουσιαζουν και την τελειοτερη οργανωση.

 

 

 

Τ.Ο.

Η γονιμοτητα των τ.ο. επηρεαζεται:

·       Χαρακτηρα της ποικιλιας

·       την ζωηροτητα του πρεμνου.

 Οι ανθικες καταβολες στους τ.ο. είναι μικροτερες από εκεινες των λ.ο. και κατ επεκταση τα σταφυλια στους μεσοκαρδιους βλαστους είναι μικροτεροι.Λογω της οψιμοτητας των μεσοκαρδιων βλαστων συχνα το φορτιο που φερουν δεν προλαβαινει να ωριμασει.

Ιανουαριος 15

17)Επιδραση ΧΚΚ στην υδροστατικη ισορροπια του πρεμνου και στην εκβλαστηση των Λ.Ο. (ιαν 15,φεβρ 13,ιουν 11,φεβρ 11,σεπτ 10)

Επιδραση χ.κ.κ. στην υδροστατικη ισορροπια του πρεμνου

Το χκ.κ έχει και θετικη και αρνητικη επιδραση στην υδροστατικη ισορροπια του πρεμνου και επομενως στην εκβλαστηση των λ.ο. Οι θετικες επιδρασεις του χκκ αναφερονται στην οικονομικοτερη διαχειριση του θρεπτικου δυναμικου των πρεμων και στην ορθολογικοτερη κατανομη του, που επιτυγχανεται με την αυξηση της διαμετρου των αγγειων μεσω της:

1) μειωσης μηκους διαδρομης του ανιοντος χυμου

2) τη μειωση των απωλειων λογω τριβης και λοιπων παραγοντων

3) τη συγκεντρωση της βλαστητικης ομάδας του πρεμνου σε συγκεκριμενους λανθανοντες οφθαλμους.

Ως αρνητικες επιδρασεις του χκκ αναφερονται:

1)οι πληγες από το κλαδευτικα ψαλιδια και

2) η δημιουργια, στις τομες , νεκρωτικων κωνων που εισερχονται τα αγγεια, με αποτελεσμα τη μειωση της παροχης χυμου στους οφθαλμους, εξαιτιας της μειωσης του αριθμου των αγγειων αλλά και της ελαφρας αυξησης των προκαλουμενων παραπλευρων διαδρομων.

Στην πραγματικότητα το χκκ υπηρξε ο πιο αποτελεσματικος τροπος μετατροπης της αγριας αμπελου στην καλλιεργουμενη μορφή. Ετσι ,ανάλογα με την ποικιλιας το συστημα μορφωσης τις εδαφοκλιματικες και καλλιεργητικες συνθήκες ο αμπελουργος με το χκκ τροποποιει όπως θελει τη θέση των λανθανοντων οφθαλμων επι της κληματιδας και επομενων την προτεραιοτητα εκβλαστησης τους. Με αλλά λόγια καθοριζει ποσοι και ποιοι οφθαλμοι θα βλαστησουν.

 

 

 

Επιδραση χ.κ.κ. στην εκβλαστηση των λ.ο.

Η ικανοτητα εκβλαστησης των λ.ο. εξαρταται:

·       από την θέση τους στην κληματιδα

·       Την διάρκεια διακοπης του ληθαργου

·       Την ενταση διακοπης του ληθαργου

·       Τις συνθήκες διακοπης του ληθαργου

·       Βαθμος τελειοτητας της αγγειακης οργανωσης και συνδεσης τους με το κεντρικο αγωγο

·       Βαθμος ωριμοτητας της κλιματιδας

Επηρεαζεται δε η ικανοτητα εκβλαστησης από ορμονικους παραγοντες και την ενδογενη ακροτονη ταση. Οι λ.ο. δεν έχουν την ιδια ευχερεια εκβλαστησης.

18)Παραγοντες που επηρεαζουν το υψος κορμου (εκτος συστηματος μορφωσης) (ιαν 15,φεβρ 13,φεβρ 12,φεβρ 11) η αλλιώς  

Ποια είναι τα σκελετικά χαρακτηριστικά των συστημάτων μόρφωσης και ποιοι παράγοντες καθορίζουν το ύψος κορμού των πρέμνων, ανεξάρτητα από το σύστημα μόρφωσης? Σ.497 σ.507

Σκελετικα χαρακτηριστικα είναι: κορμος και βραχιονες 

Φυλλωμα είναι: βλαστοι, φυλλα και σταφυλες.

Παραγοντες υψος κορμου:

·       Οι συνθήκες κλιματος

·       Οι συνθήκες εδαφους

·       Καλλιεργητικη τεχνικη

·       Ποικιλια (συστημα μορφωσης)

Ουσιαστικα είναι το μικροκλιμα που θελουμε να πετυχουμε (φυλλα που βρισκονται πιο κοντα στο εδαφος φωτοσυνθετουν εντονοτερα όμως σε άλλες περιπτωσεις η μειωση του υψους του κορμου μπορει να φερει ολικη καταστροφη της βλαστησης από χαμηλες θερμοκρασιες)


 

 

 

Φεβρουάριος 2014

19. Θεωρητικό υπόβαθρο-στόχοι-μεθοδολογία, προϋποθέσεις εφαρμογής χαραγής στην Κορινθιακή σταφίδα. (φεβρ 14,φεβρ 13,φεβρ 12,σεπτ 10)

Συνιστα ιδιοτυπη εφαρμογή επι του πρεμνου κατά την περίοδο βλαστησης και μαλιστα στο χρονικο διάστημα μεταξυ της ανθησης και εναρξη της ωριμανσης του φορτιου. Η επεμβαση αυτή αφορα όχι μονο τα πρασινα μερη του πρεμνου αλλά και τον κορμο και τους βραχιονες. Κατα τη χαραγη αφαιρειται δακτυλιος από το αντιστοιχο όργανο του πρεμνου πλατος 3-8 χιλιοστων που περιλαμβανει φλοιο και βιβλο.

Στοχος της χαραγης είναι:

1)    η βελτίωση της καρποδεσης

2)    η αυξηση του μεγεθους των ραγων

3)    η βελτιστοποιηση των χαρακτηρων των σταφυλων, ιδιαιτέρα του χρωματος και η επιταχυνση της ωριμανσης.


Η επιτευξη των στοχων αυτων βασιζεται στη συγκεντρωση των υδαταναθρακων στα οργανα του πρεμνου υπερανω της πληγης του δακτυλιου και επηρεαζεται από τον χρόνο και την ακριβεια εφαρμογης της χαραγης. Η χαραγη γινεται με τη βοηθεια διαφορων ειδων μαχαιριδιων και ψαλιδιων. Απαιτει δεξιοτεχνια και εμπειρο προσωπικό η δε εξαιρεση του δακτυλιου πρέπει να είναι καθολικη. Στις σημερινες συνθήκες της αμπελοκομικης πραξης, πρέπει ιδιαιτέρα να επισημανθουν τοσο το υψηλο κοστος εφαρμογης της χαραγη, οσο και η σπανιοτητα ειδικων «χαρακτων» . Στην κορινθιακη σταφιδα, η χαραγη εφαρμοζεται κατά κανονα στον κορμο, κατά την διάρκεια της ανθησης με στοχο την αυξηση τοσο της καρποδεσης οσο και του μεγεθους των ραγων. Η αυξηση του μεγεθους των ραγων λογω χαραγης είναι εντυπωσιακη, συχνα όμως με αρνητικες συνεπειες επι της εμπορικης αξιας των παραγομενων σταφιδων.

Επειδη με τη χαραγη προκαλουνται «πληγες» με πιθανες δυσμενεις επιδρασεις στην ευρωστια του «χαραγμενου» πρεμνου εφισταται η προσοχη κατά την εφαρμογή του χλωρου αυτου κλαδεματος. Η ταχυτητα επουλωσης εξαρταται από το πλατος του εξαιρεθεντος δακτυλιου, του χρόνου εκτελεσης και του οργανου του πρεμνου που δεχεται την χαραγη. Για την επολυωση της πληγης από χαραγη πλατους 6 χιλιοστων χρειαζεται διάστημα 3-4 εβδομαδων. Συνισταται , η εφαρμογή της χαραγης σε πρεμνα ζωηρα,ευρωστα, χωρίς υπερβολικο φορτιο για την αποφυγη ανεπιθυμητων αποτελεσματων των πρεμνων, ως εξασθενηση, χλωρωση του φυλλωματος.


 

20. Κριτήρια ωρίμανσης οινοποιίας και τι προϋποθέσεις χρειάζονται για την εφαρμογή μηχανικού τρυγητού. (φεβρ 13)

Τρυγητος σταφυλιων οινοποιιας

Γινεται με τον συνηθη τρόπο η με μηχανικο τρυγητο.

Ο χρονος κοπης προσδιοριζεται από:

1)    τον βαθμο ωριμοτητας

2)    τον επιθυμητο τυπο κρασιου

Ετσι, για παραγωγη ξηρων κρασιων, τα σταφυλια τρυγουνται όταν έχουν σχετικα

υψηλη οξυτητα και μετρια περιεκτικοτητα σε σακχαρα.

Στην περίπτωση αυτή ο βαθμος ωριμοτητας εκφραζομενος σε Brix, κυμαινεται από 20-24 Brix.

Αντιθετα τα σταφυλια που το γλευκος τους προοριζεται για παραγωγη επιδορπιων κρασιων, διακρινονται από βαθμο ωριμοτητας 24 Brix και ανω.

Οταν ο αμπελωνας είναι μεγάλος και επιδιωκεται παραγωγη κρασιων ανωτερης ποιότητας , ο τρυγητος γινεται σε διαδοχικα χερια ώστε παντα να κοβονται τα σταφυλια με τον αριστο βαθμο ωριμοτητας. Στην περίπτωση που ο τρυγητος γινεται με την μια επιβαλλεται ο προσεκτικος καθαρισμος των σταφυλιων από τις αγουρες και σαπιες ραγες, η παρουσια των οποιων υποβιβαζει την ποιοτητα των παραγωμενων οινων. Στην χωρα μας ο τρυγητος των σταφυλιων γινεται με χρησιμοποιηση εργατων. Ειδικα για τον τρυγητο των σταφυλιων και ποικιλιων οινοποιιας, χρησιμοποιηθηκαν τα τελευταία 30 χρονιά αρκετοι τυποι μηχανικων τρυγητων για την αντιμετωπιση τοσο τους κοστους της εργασίας αυτης.

Προυποθεσεις Μηχανικου Τρυγητου: ΕΡΩΤΗΣΗ 21

21. Κριτήρια ωριμότητας ποικιλιών για σταφιδοποίηση. Προϋποθέσεις εφαρμογής μηχανικού τρυγητού σε ποικιλίες οινοποιίας και επιτραπέζιες. (φεβρ 13,ιουν 13)

Τρυγητος ποικιλιων σταφιδοποιιας:

Ο βαθμος ωριμοτητας των σταφυλων επηρεαζει εντονα πσοστικα και ποιοτικα την παραγωγη σταφιδων.Για τις εδαφοκλιματικες συνθήκες των περιοχων της χωρας μας,τα σταφυλια της ποικιλιας Σουλτανινας που προοριζονται για σταφιδα, πρέπει να κοβονται όταν ο βαθμος ωριμοτητας κυμαινεται μεταξυ 20-23 Brix, ενώ για την κορινθιακη σταφιδα, η εναρξη του τρυγητου καθοριζεται όταν ο βαθμος ωριμοτητας κυμαινεται από 25-26 Brix. Και στην περίπτωση αυτή ο τρυγητος επιβαλλεται να γινεται κατά τμηματα, ώστε να κοβονται μονο τα ωριμα σταφυλια.

Κατά τον τρυγητο, η κοπη των σταφυλιων πρέπει να γινεται με μαχαιρι η ψαλλιδι ώστε να αποφευγονται:

1)    οι βιαιες αναταραξεις των σταφυλιων

2)    οι τραυματισμοι των ραγων και παραλληλα πρέπει να απομακρυνονται οι σαπιες οι αγουρες ραγες που μειωνουν την ποιοτητα.

Προυποθεσεις Μηχανικου Τρυγητου:

1.     Αμπελωνας πάνω από 40 στρεμματα (οικονομικοτητα εφαρμογης)

2.     Καταλληλα σχεδιασμενη δομη του αμπελωνα (αποστασεις φυτευσεις 3μ, πλατος διαδρομων, τα σταφυλια να βρισκονται σε καθορισμένο υψος 40-60cm κτλ)

3.     Κατάλληλη ποικιλια (ραγες με ανθεκτικο φλοιο και σαρκα,ποδισκος να αποχωριζεται από την κολυρα χωρίς τον χρωστηρα)

4.     Βαθμος ωριμοτητας των σταφυλων ( οι ραγες όταν συγκρατουνται δυνατα στον ποδισκο η όταν είναι υπερωριμες υπάρχουν τραυματισμοι από τα συστηματα δονησης)

5.     Να μην εχουμε ασθενειες και ειδικοτερα βοτρυτη (ραγες πεφτουν πολύ γρηγορα πριν τις μοναδες συλλογης)

6.     Υγιες φυλλωμα για να περιοριζεται η αποφυλλωση που δυσχαιραινει τα μηχανηματα.

Σήμερα για τον καθολικο μηχανικο τρυγητο χρησιμοποιουνται 2 μηχανηματα. Τα ένα λειτουργει με την μεθοδο της αναρροφησης και το δευτερο με την μεθοδο της μηχανικης απορραγισης με δονηση των συρματων υποστυλωσης.


Ιούνιος 2014

22. Αναλύστε την αμπελοκομική αρχή σύμφωνα με την οποία το φορτίο επιδρά αρνητικά στην ευρωστία του πρέμνου. (ιουν 14)

Η αρνητικη επιδραση του υπερβολικου φορτιου στην βλαστηση των πρεμνων είναι γνωστη από πολύ παλια. Είχε διαπιστωθει ότι πρεμνα με μεγαλο φορτιο ειχαν την επομενη περίοδο ασθενεστερη βλαστηση σε σχεση με πρεμνα που εφεραν μικρο φορτιο. Επίσης, η αμπελοκομικη εμπειρια έχει δειξει ότι πρεμνα με υπερβολικο φορτιο κατά την τρεχουσα περίοδο βλαστησης φερουν μικρο φορτιο το επομενο ετος, ενώ σε περιπτωσεις εντονης προσβολης, πχ. Από περονοσπορο μου μειωνει το φορτιο, την επομενη περίοδο τα πρεμνα ειχαν αυξημενη ποσοτητα σταφυλων. Είναι γνωστό ότι ο ανταγωνισμος για την εξασφαλιση των θρεπτικων στοιχειων μεταξυ των διαφορων οργανων του βλαστου, τοσο αυτων που προερχονται από τα αποθησαυριστικα οργανα του πρεμνου οσο και εκεινων που παραγονται από τη φωτοσυνθετικη δραστηριοτητα της νεας φυλλικης επιφανειας, εντεινεται κατά την περίοδο της διαφοροποιησης των λανθανοντων οφθαλμων και το σχηματισμο των ανθικων καταβολων. Εξαιτιας της ασθενεστερης βλαστησης, της μικροτερης φυλλικης επιφανειας, της μειωμενης φωτοσυνθετικης δραστηριοτητας και του εντονου ανταγωνισμου, παρατηρειται συχνα ελλιπης θρεψη των λανθανοντων οφθαλμων (αρα μειωση του αριθμου των ανθικων καταβολων) αλλά και των ταξιανθιων κατά την επομενη περίοδο βλαστησης (προβληματα στην καρποδεση και την αναπτυξη των σταφυλων) δηλαδη μειωση της συνολικης παραγωγικης ικανοτητας των πρεμνων.

23.Αναλύστε τους όρους θεωρητικό, κανονικό και πραγματικό φορτίο και διερευνήστε τη μεταξύ τους σχέση. Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τη σχέση αυτή?(φεβρ 13,φεβρ 11)

Θεωρητικο φορτιο = Ο αριθμος των λ.ο. που παραμενουν στις παραγωγικες μοναδες κατά το χειμερινο κλαδεμα καρποφοριας.

Κανονικο φορτιο = Το μεγιστο δυνατο φορτιο που μπορει να θρεψει το πρεμνο χωρίς να καθηστερησει η ωριμανση του.

Πραγματικό φορτίο = Ο αριθμος των σταφυλων που φερει το πρεμνο

Κατά την εκτέλεση του χειμερινου κλαδεματος καρποφοριας του συγκεκριμένου συστηματος, είναι απαραιτητο να προσδιοριστει το μεγεθος του φορτιου σε σχεση με:

1)    Την ζωηροτητα

2)    την ευρωστια

3)    την ηλικία του πρεμνου

Για τον υπολογισμο του αριθμου των λ.ο. των παραγωγικών μοναδων.

Η συνεκτιμηση των στοιχειων αυτων οδηγει στην επιλογη αυστηροτερου η γεναιοδωρου κλαδεματος καρποφοριας ώστε να μην διαταραχθει η σχεση «φορτιου προς βλαστησης».

Ο αριθμος των λ.ο. που παραμενουν στις παραγωγικες μοναδες κατά το χειμερινο κλαδεμα καρποφοριας συνιστα «θεωρητικο φορτιο» ενώ ο αριθμος των σταφυλιων που φερει το πρεμνο συνιστα το «πραγματικο φορτιο». Η σχεση του θεωρητικου προς το πραγματικο φορτιο εκφραζει και τη δυναμικοτητα του πρεμνου προς παραγωγη χωρίς διαταραχη της παραγωγικοτητας του πρεμνου.

Η σχεση αυτή διαφερει, εντος της ποικιλιας από πρεμνο σε πρεμνο για κάθε περίοδο βλαστησης και αυξανει μεχρις οριου ζωηροτητας του πρεμνου. Αναλογα με το εφαρμοζομενο συστημα κλαδεματος καρποφοριας τα πραγματικο φορτιο μπορει να υπερεχει η να υπολειπεται του θεωρητικου. Στο βραχυ χκκ το πραγματικο υπερεχει του θεωρητικου ενώ στο μακρο χκκ υπολλειπεται.

Το τελικο πραγματικο φορτιο επηρεαζεται όχι μονο από τον αριθμο αλλά και από τις ιδιοτητες των σταφυλιων. Με την εννοια αυτή, μικρος αριθμος εκπτυχθεντων καρποφορων οφθαλμων συχνα οδηγει στην καλυτερη θρεψη των λιγων σταφυλιων σε βαθμο που επιφερει σοβαρη αντισταθμιση στην παραγωγη.



Ετσι, για την εκτιμηση της παραγωγης δεν αρκει η καταμετρηση των ταξιανθιων γιατι:

1)    οι συνθήκες θρεψεις

2)    οι καιρικες συνθήκες

3)    οι καλλιεργητικες επεμβασεις επηρεαζουν το τελικο μεγεθος του φορτιου και προδικαζουν την μελλοντικη παραγωγη.

24. Ρολος,ιδιοτητες ριζικου συστηματος κατα τη μεταφυλλοξηρικη περίοδο. η αλλιώς Ποια είναι τα 2 κυριοτερα χαρακτηριστικα του ριζικου συστηματος κατά την μεταφυλλοξηρικη περιοδο

 (φεβρ 17,φεβρ 13,φεβρ 12,ιουν 11)

η αλλιώς Μορφολογία - ανατομία ρίζας. Ρόλος της στη μεταφυλλοξηρική αμπελουργία. Σ.68

Μορφολογια- Ανατομια ριζας:

Με κριτηριο την λειτουργικοτητα, το ριζικο συστημα διακρινεται σε ριζα αγωγο και ριζα απορροφησης. Οι ριζες αγωγοι αποτελουν το σκελετο του ριζικου συστηματος, βρισκονται συνηθως σε βαθος 50-90 cm από την επιφανεια του εδαφους και ο αριθμος τους σταθεροποιειται μέχρι τον τριτο η εκτο χρόνο από την εμφανιση τους. Αναλογα με το ειδος και την ποικιλιας της αμπελου και την ηλικία των πρεμνων έχουν δαιμετρο 0,6 – 6 cm . Πάνω στις ριζες αυτές βρισκονται οι μονιμες ριζες οι οποιες έχουν διαμετρο 0,2 – 0,6 cm και επεκτεινουν το ριζικο συστημα οριζοντια σε αποσταση 1,5 – 3 m ακομη και 10m από το κορμο του πρεμνου.

Στις μονιμες ριζες κάθε χρόνο εμφανιζονται οι μονιμες πλαγιες ριζες που φερουν πολυπληθη ριζικα τριχιδια και μαζει με τις μονιμες ριζες αποτελουν τη ριζα απορροφησης. Η αμπελος επομενως παρουσιαζει την ιδιαιτεροτητα να αναπτυσσει πλουσιο ριζικο συστημα τοσο σε πλατος οσο και σε βαθος.

Ρολος στη μεταφυλλοξηρικη αμπελουργια/Ιδιοτητες ανθεκτικοτητα των ριζων στην ριζοβια μορφή:

1.     Επιπολαια φυματια με την αναπτυξη 4-5 στρωματος φελλου με πολύ παχια τοιχωματα.

2.     Οι ριζες αναπτυσσουν ιστους που παρεμποδιζουν την διεισδυση των μικροοργανισμων σηψης

3.     Αναπτυξη ισχυρης καλυπτρας για την προστασία του μεριστωματικου ιστου του ακρορριζου

4.     Η μεγαλη ταχυτητα αναπτυξης της ριζας

5.     Η πρωιμη διαφοροποιηση της ενδοδερμιδας

6.     Η πρωιμη αποκολληση του περιδερματος

7.     Ο πρωιμος σχηματισμος των δευτερογενων αγγειακων ιστων

8.     Η σχεση των πρωτογενων εντεριωνων ακτινων προς τη διαμετρο του κεντρικου κυλινδρου της ριζας

9.     το μεγαλο παχος του φλοιου

10.  Το μικρο μεγεθος των κυτταρων

25.Ανατομια και μορφολογια απορροφιτικου ριζιδιου.Διακριση και ρολος του ριζικου συστηματος. (σεπτ 10,σεπτ 09)

Ανατομια και Μορφολογια απορροφιτικου ριζιδιου:

1.     Καλυπτρα (προστατευει βοηθα στην διεισδυση στο εδαφος)

2.     Ζωνη αυξησης (μεριστωματικη περιοχη)

3.     Ζωνη επιμηκυνσης

4.     Ζωνη απορροφησης με ριζικα τριχιδια

5.     Ζωνη διαφοροποιησης και εμφανισης πλαγιων ριζων

Το απορροφητικο ριζιδιο έχει σχημα κυλινδρικο,χρωμα υπολευκο, μηκος περιπου 8 – 10 cm και διαμετρο 0,5 – 1,5 mm και αποτελείται από την καλυπτρα, τη ζωνη αυξησης,τη ζωνη επιμηκυνσης,ζωνη απορροφησης με ριζικα τριχιδια και την ζωνη διαφοροποιησης και εμφανισης πλαγιων ριζων.

Στην εναρξη της περιοδου βλαστησης, τα απορροφητικα ριζιδια εμφανιζονται σε πολύ μεγαλο αριθμο στις μονιμες ριζες μικρης διαμετρου. Κατα τη διάρκεια της περιοδου βλαστησης η πλειονοτητα των ριζιδιων ξηραινεται μερικες εβδομαδες από την εμφανιση τους και ο αναλογος αριθμος δημιουργειται στις πλαγιες ριζες, εκει οπού οι εδαφικες συνθήκες είναι περισσοτερο ευνοικες. Η νεκρωση και ενσωματωση των ριζιδιων στο εδαφος καθώς και η συνεχης αποπτωση των ριζικων ιστων του φλοιου των ζωντων ριζων αποτελουν σημαντικη πηγη αυξησης της οργανικης ουσιας του εδαφους, με ευνοικη επιρροη στη δραση του μικροβιακου πληθυσμου, ιδιαιτέρα στα βαθυτερα στρωματα του εδαφους. Οσα από τα απορροφητικα ριζιδια επιβιωσουν, αυξανονται σε μηκος και παχος μέχρι το τελος της περιοδου βλαστησης, μετατρεπονται σε μονιμες ριζες και συμμετεχουν στον κεντρικο σκελετο του ριζικου συστηματος. Δεν είναι ακομη επαρκως γνωστοι οι παραγοντες που επιδρουν και επιτρεπουν σε ορισμενα ριζιδια να επιβιωσουν και να αποτελεσουν κυριες ριζες ενώ τα τα περισσοτερα ξηραινονται. Θεωρειται πιθανη η ορμονικη φύση των παραγοντων αυτων.

Ρολος του ριζικου συστηματος:

1)    Απορροφηση νερου και θρεπτικων από το εδαφος (τροφοδοσια λ.ο.)

2)    Στηριξη και στερεωση των πρεμνων

3)    Στον αποθησαυρισμο των ουσιων (αποθηκευει υδατανθρακες που το πρεμνο θα τους χρησιμοποιησει στην επομενη βλαστητικη περίοδο για να φταιξει ριζιδια και γενικα για αναπτυξη)

4)    Συνθεση των ρυθμιστων αναπτυξης

5)    Αναπτυξη συμβιωτικων σχεσεων

6)    εμπλουτισμος αμπελωνα με οργανικη υλη

Φτωχος αποθησαυρισμος έχει αποτελεσμα:

·       την αναπτυξη μικροτερου βαθμου απορροφητικων ριζιδιων,

·       την οψιμοτερη βλαστηση των λ.ο.

·       και τη μειωμενη ζωηροτητα των βλαστων

 

 

26.Φυσικα και φυσιολογικα χαρακτηριστικα του φυλλωματος του πρεμνου.(φεβρ 10)

Φυσικα:

·       υψος φυλλωματος

·       διαταξη στο χώρο

·       επιφανεια

Φυσιολογικα:

·       Παραγωγικοτητα

·       Ικανοτητα απορροφησης ενεργεια

·       Ενταση φωτοσυνθεσης και διαπνοης

·       Εκφρασης παραγωγικοτητας

Τα φυλλα αποκτουν κατω από φυσιολογικες συνθήκες, στους κομβους του βλαστου, ένα φυλλο σε κάθε κομβο. Σε σχεση με τα λοιπα οπωροφορα, τα φυλλα για την αμπελο έχουν ιδιαιτερη σημασια διότι σε αυτά σχηματιζονται οι περισσοτερες ουσιες και συστατικα του γλευκους. Ειναι δε από του κυριους αμπελογραφικους χαρακτηρες για την διακριση των ειδων και ποικιλιων της αμπελου. Το φυλλο αποτελείται από το μισχο και το ελασμα. Με το μισχο προσφυεται στον κομβο. Στη βαση του μισχου, στο σημειο προσφυσης στο βλαστο, παρατηρουνται , στα νεαρα φυλλα, τα παραφυλλα, τα οποια στην συνεχεια ξηραινονται και πεφτουν, αφηνοντας δυο επιμηκεις ουλες.Το ελασμα παραλλασει εντονα σε μεγεθος και σχημα, τοσο από την ποικιλια σε ποικιλια οσο και μέσα στην ιδια την ποικιλια. Η ανω επιφανεια του ελασματος είναι λεια , ενώ η κατω καλυπτεται από χνουδι. Στο βλαστο τα φυλλα απαντουν ετεροστοιχα και είναι εναλασσομενα. Απο τη στιγμη εμφανισης των φυλλων μέχρι την πληρη αναπτυξη τους απαιτουνται 30-40 μερες. Μεχρι τη φυλλοπτωση περνα χρονικο διάστημα 4-5 ημερες.Τα φυλλα καλυπτονται από το επιδερμικο κηρο, οποιος αποτελείται από αλλεπαλληλα και επικαλυπτομενα κερινα λεπια μαλακου κηρου. Διαφερει από τον κηρο που καλυπτει την επιδερμιδα των ραγων,διότι περιεχει μικρη ποσοστητα ολεανικου οξεος. Κατα την εποχη της φυσιολογικης φυλλοπτωσης τα φυλλα μεταχρωματιζονται από βαθυ πρασινο σε κιτρινο η ερυθρο χρωμα. Η αποκολληση των φυλλων γινεται στο σημειο προσφυσης του μισχου του βλαστου, μερικες όμως φορες παρατηρειται αποκολλησης στο σημειο προσφυσης του ελασματος του μισχου.


Φεβρουάριος 2008

ηδη απαντημενα

27.Προσδιορισμός χρόνου χειμερινού κλαδέματος κ επιπτώσεις στη παραγωγη.(ιουν 09)

Προκειμενου να προσδιορισθει ο καταλληλος χρονος εκτελεσης του χ.κ.κ. λαμβανονται υποψην αρκετοι παραγοντες:

·       Οι ιδιοτητες της ποικιλιας

·       Οι κλιματικες συνθήκες

·       Η εφαρμοζομενη καλλιεργητικη τεχνικη.

Κατά κανονα όμως το κλαδεμα γινεται στη διαρκεια της χειμερινης αναπαυσης των δενδρων, από την ολοκληρωση της φυλλοπτωσης μέχρι και λιγο πριν την εκβλαστηση των λ.ο.

Την περίοδο αυτή, το κλαδεμα δεν έχει δυσμενεις επιπτωσεις στην ποσοστητα των αποθησαυρισμενων υδατανθρακων, διότι ηδη έχει ολοκληρωθει η διακινηση τους στα μεγαλυτερης ηλικιας οργανα των πρεμνων, οι ηθμωδεις πλακες των αγγειων έχουν καλυφθει με καλο, μην επιτρεποντας την μεταφορα χυμου. Όταν το κλαδεμα γινεται νωριτερα η αργότερα από τον παραπάνω χρόνο λεγεται πρωιμο η οψιμο.

Πρωιμο κλαδεμα πριν την φυλλοπτωση επιδρα αρνητικα στη διαδικασια αποθησαυρισμου και αρα στην ευρωστια των δενδρων.

Οσο πιο αργα γινεται το κλαδεμα τοσο πιο οψιμη είναι η εκβλαστηση των λ.ο., ενώ η ζωηροτητα και η ευρωστια είναι μεγαλυτερη όταν το κλαδεμα γίνει μετα την φυλλοπτωση παρα πριν.

Πρωιμο κλαδεμα προκαλει πρωιμη εκβλαστηση των λ.ο. αλλά από την άλλη βλέπουμε ανομοιομορφη αναπτυξη των βλαστων και μειωση εως 30% της παραγωγης.

Το οψιμο κλαδεμα προκαλει οψιμη εκβλαστηση των λ.ο. και ετσι μερικες περιοχες το αξιοποιουν για να γλυτωσουν από τους ανοιξιατικους παγετους.

Μεγαλυτερη προσοχη πρέπει να δωθει όχι τοσο στο χρόνο του χ.κ.κ. αλλά στις καιρικες συνθήκες που επικρατουν κατά την εκτέλεση του κλαδεματος. Υψηλη υγρασια και κλαδεμα διευκολυνη την μεταδοση των μυκητολογικων ασθενειων, ενώ πολύ χαμηλες θερμοκρασιες θρυμματιζουν την κληματιδα.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΒΡΗΚΑ

9) Ιδιότητες (ή καπως έτσι) ταχυφυών και λανθανόντων οφθαλμών (φεβρ 17)???????????????????????????

12) Ερώτηση για τον ετήσιο κύκλο δεν την ξέρω γιατί είναι στην καινούρια ύλη... (σεπτ 16)

Σ.137 - σ.125 Κάτι σαλτσες έχει στην σελιδα 125 αλλά χωρίς την ερωτηση δεν ξερουμε τι να απαντησουμε

June 25, 2023 5:38 PM
F

Administrator

Γενικη Αμπελουργια θεωρία – Ιανουαριος 2016



1) Να αναλυσετε την αμπελοκομικη αρχη «η παραγωγικοτητα του πρεμνου ειναι αντιστροφως αναλογη προς τη ζωηροτητα των βλαστων.

Φάση αναπαραγωγής è Δημιουργία ανθικών καταβολών

Άνθηση è φυσιολογική καρπόδεση / Κανονική ζωηρότητα

Υπερβολική ζωηρότητα è ανθόρροιαμ

Οι υπερβολικά ζωηροί βλαστοί κατά την περίοδο της άνθισης και διαφοροποίησης των λ.ο., εξαιτίας της αυξανόμενης κορυφής (κυριαρχία κορυφής), αποτελούν εξαιρετικά ισχυρό δέκτη απορρόφησης θρεπτικών στοιχείων. Το γεγονός αυτό οδηγεί σε πλημμελή θρέψη τόσο των ταξιανθιών (με αποτέλεσμα την εμφάνιση της παθολογικής ανθόρροιας και την μείωση έτσι της σοδειάς), όσο και των λ.ο. (με αποτέλεσμα την μείωση ποσοτικά και ποιοτικά των ανθικών καταβολών, επομένως τη μείωση της παραγωγής την επόμενη περίοδο).



2) Ρολος, ιδιοτητες του ριζικου συστηματος στην μεταφυλλοξηρικη αμπελουργια

·       ΑΝΤΟΧΗ ΣΤΗ ΦΥΛΛΟΞΗΡΑ

·       ΑΝΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΞΗΡΑΣΙΑ

·       ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΣΥΜΒΙΩΣΗ ΕΜΒΟΛΙΟΥ-ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟΥ

·       ΑΝΤΟΧΗ ΣΤΟ ΑΝΘΡΑΚΙΚΟ ΑΣΒΕΣΤΙΟ

·       ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΜΠΕΛΩΣΗ

Στην αμπελοκομική πράξη ο εμβολιασμός αποτέλεσε τον μοναδικό και οικονομικά λυσιτελή τρόπο εγκατάστασης παραγωγικών αμπελώνων μετά την εισβολή της φυλλοξήρας στην Ευρώπη και την υποχρεωτική χρησιμοποίηση των ανθεκτικών στην ριζόβια μορφή της αμερικάνικων ειδών, κλώνων, και υβριδίων ως υποκειμένων επί των οποίων εμβολιάζονται οι επιθυμητές ποικιλίες της ευρωπαϊκής αμπέλου.

Η μέθοδος βασίζεται στην ανθεκτικότητα του ριζικού συστήματος των αμερικάνικων ειδών στην ριζόβια μορφή της φυλλοξήρας και του υπέργειου τμήματος των ποικιλιών της ευρωπαϊκής αμπέλου στην φυλλόβια μορφή της.

Έτσι, για την αντιμετώπιση της ριζόβιας φυλλοξήρας χρησιμοποιούνται μοσχεύματα των αμερικανικών ειδών και ποικιλιών που, μετά τη ριζοβόληση, αποτελούν το υπόγειο τμήμα του νέου φυτού και ονομάζονται υποκείμενα (αγενής πολλαπλασιασμός με μόσχευμα). Επ’ αυτών εμβολιάζονται οι επιθυμητές ποικιλίες της ευρωπαϊκής αμπέλου για τη δημιουργία των παραγωγικών αμπελώνων (αγενής πολλαπλασιασμός με εμβολιασμό). Πρόκειται στην κυριολεξία, για αναγκαστική και πλήρως εξαρτημένη συμβίωση μεταξύ υποκειμένου και εμβολίου. Το φυτό που προκύπτει από τον εμβολιασμό αποτελείται από τρία επιμέρους τμήματα: το εμβόλιο (Ε), το υποκείμενο (Υ) και την ζώνη ένωσης Ε-Υ.



3) Τι γνωρίζετε για την αύξηση των βλαστών και τις ζώνες αύξησης από τον χρόνο εκβλάστησης εως την ξυλοποίησή τους

Στον αναπτυσσόμενο βλαστό της αμπέλου, από τον χρόνο εκβλάστησης έως την ξυλοποίησή του, διακρίνονται τρεις επιμέρους ζώνες αύξησης.

Η πρώτη περιλαμβάνει την αυξανόμενη κορυφή του βλαστού με τον επάκριο οφθαλμό και τα νεαρά φυλλάρια (τα 6 πρώτα από την κορυφή και

αποτελεί την περιοχή έντονης αύξησης που εκφράζεται με την εμφάνιση νέων φύλλων κάθε 3-5 μέρες.

Η επόμενη ζώνη (μέχρι περίπου τον 4ο - 5ο κόμβο από την βάση του βλαστού), αποτελείται από τα ανεπτυγμένα φύλλα που έχουν αποκτήσει περισσότερο από το μισό του τελικού μεγέθους τους. Αυτά παρουσιάζουν υψηλή ένταση φωτοσύνθεσης και εξάγουν τους μεταβολίτες τους στα άλλα όργανα του πρέμνου. Αρχικά στην αυξανόμενη κορυφή, στα νεαρά φύλλα, στα άνθη και στις ράγες ενώ όσο πλησιάζει το τέλος της περιόδου αύξησης, το ρεύμα των υδατανθράκων κατευθύνεται προς τα όργανα αποθησαυρισμού.

Τέλος, το βασικό τμήμα του βλαστού αποτελεί την τρίτη ζώνη, που περιλαμβάνει τα παλαιά και μεγαλύτερης ηλικίας φύλλα, των οποίων η φωτοσυνθετική ικανότητα μειώνεται μεν αισθητά, αλλά εξακολουθούν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην θρέψη των πρέμνων, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις αυστηρού κορυφολογήματος.

Κατά την διάρκεια της περιόδου βλάστησης, η αύξηση του μήκους του βλαστού ακολουθεί σε γενικές γραμμές σιγμοειδή καμπύλη. Αμέσως μετά την έναρξη βλάστησης, ο ρυθμός αύξησης του βλαστού επιταχύνεται σε συνδυασμό με την αύξηση της θερμοκρασίας του αέρα και λαμβάνει μέγιστη τιμή μετά από 6-8 βδομάδες, λίγο πριν την έναρξη άνθισης. Ακολούθως, παραμένει για μικρό χρονικό διάστημα στην μέγιστη τιμή, ενώ κατά την περίοδο της άνθισης μειώνεται, εξαιτίας του ανταγωνισμού ταξιανθιών. Τέλος, η επιμήκυνση του βλαστού συνεχίζεται με φθίνοντα – σε σχέση με τον αρχικό – ρυθμό έως την τελική επίσχεση, περίπου κατά την έναρξη ωρίμανσης των σταφυλών.



Ορισμοι:

ακροτονη ταση: αναφέρεται στην προτεραιότητα εκβλάστησης των λ.ο. του ακραίου τμήματος των κληματίδων με σκοπό την ταχύτερη αύξηση, επιμήκυνση, αναρρίχηση (επί δέντρων ή άλλων υποστηριγμάτων) και έκθεση του φυλλώματος στην ηλιακή ακτινοβολία

κυριαρχια κορυφης: μετά την εκβλάστηση των λ.ο. η μορφογένεση και ανάπτυξη των βλαστών ελέγχεται από το κορυφαίο μερίστωμα (επάκριο οφθαλμό), φαινόμενο γνωστό ως κυριαρχία κορυφής.

λανθανων οφθαλμος: βρίσκεται επί των κόμβων στην μασχάλη των φύλλων. Είναι κατά κανόνα φυλλοφόροι. Βλαστάνουν την επόμενη από την εμφάνισή τους περίοδο βλάστησης, δίνοντας τους κύριους βλαστούς.

φυλλιτες: μικροί, νεκροί οφθαλμοί που βρίσκονται πάνω στη στεφάνη (=επίμηκυνση στη βάση του πρέμνου).

θεωρητικο φορτιο: αριθμός των λ.ο. που παραμένουν στις παραγωγικές μονάδες κατά το χ.κ.κ.

κανονικό φορτιο: αριθμός των σταφυλιών που φέρει το πρέμνο

φυλλικος δεικτης: Ποσοστό φυλλ.επιφ. που δέχεται άμεση ηλιακή ακτινοβολία /ποσοστό ολικής φυλλ.επιφάνειας

μηδέν βλαστησης: η συμβατική θερμοκρασία που αφαιρείται από την μέση ημερήσια θερμοκρασία για τον υπολογισμό του ΕΘΑ είναι 10℃

κρεββατίνα: σχήμα μόρφωσης των πρέμνων, χαρακτηρίζεται και ως υψίκορμο κύπελο και τα σκελετικά του στοιχεία έχουν μεγάλο μήκος. Έχει κατακόρυφη και οριζόντια υποστύλωση.

sylvoz: σχήμα κλαδέματος μόρφωσης, κατά κανόνα γραμμικό, είναι μονόπλευρο, με ψηλό κορμό και ενδείκνυται για περιοχές με ανοιξιάτικους παγετούς. Το χειμερινό κλάδεμα καρποφορίας είναι μακρό.

casenave: σχήμα κλαδέματος μόρφωσης, ενδείκνυται για επιτραπέζιες ποικιλίες και δέχεται μεικτό κλάδεμα καρποφορίας το χειμώνα.                                               

βραχιονας: είναι ουσιαστικά η διακλάδωση του κορμού στα κυπελοειηδή σχήματα μόρφωσης ή ο οριζόντιος κορμός στα γραμμικά. Βρίσκεται στο υπέργειο τμήμα του φυτού και αποτελεί σκελετικό στοιχείο.

κληματίδα:ξυλοποιημένος βλαστός ηλικίας ενός έτους

παραγωγικη μοναδα: το τμήμα της κληματίδας που αφήνεται στους βραχίονες κατά το χ.κ.κ.

ελικας: αποτελεί όργανο αναρρήχισης και υποστήριξης των βλαστών των πρέμνων και στην πλειονότητα των περιπτώσεων εμφανίζεται στους κόμβους των βλαστών απέναντι από φύλλα


επακριος οφθαλμος: αποτελεί το ακραίο (κορυφαίο) μερίστωμα, βρίσκεται στο άκρο της αυξανόμενης κορυφής και εξασφαλίζει την επιμήκυνση του βλαστού

ζωηροτητα: η φυσιολογική κατάσταση τμήματος ή και ολόκληρου του πρέμνου, που εκφράζεται με την ταχύτητα ή τον ρυθμό αύξησης της βλάστησης  

ευρωστια: η ικανότητα των πρέμνων μιας ποικιλίας αμπέλου για συνολική βλάστηση και παραγωγή σε συγκεκριμένες εδαφοκλιματικές συνθήκες και αμπελοκομικές επεμβάσεις

γίγαρτο: μετά την φυσιολογική γονιμοποίηση, οι σπερματικές βλάστες μετατρέπονται σε γίγαρτα. Συνήθως υπάρχουν 2-3 γίγαρτα, σπανιότερα 1 ή 4

ενεργό θερμικό άθροισμα: το άθροισμα της διαφοράς τηw μέσης ημερίσιας θερμοκασίας με μία συμβατική θερμοκρασία για συγκεγκριμένη περίοδο (για την άμπελοè10οC).

δακρύρροια: είναι το φαινόμενο της εκροής του ανιόντος χυμού λόγω πρόσφατων τομών που κατά κύριο λόγο προκαλούνται από το χ.κ.κ.

αναμπέλωση: η εκρίζωση των πρέμνων, ο καθαρισμός του εδάφους από τα υλικά υποστύλωσης, η απομάκρυνση των ριζών, η απολύμανση τους εδάφους ή η αμειψισπορά, κατά περίπτωση και η φύτευση

 

4) Πως επιδραει το χ.κ.κ. στην υδροστατικη ισσοροπια του πρεμνου;

Για να βλαστήσουν οι λ.ο. πρέπει να δεχτούν ερέθισμα. Το ερέθισμα δίνεται από διακίνηση χυμών και νερού κλπ.Η τροφοδοσία των λ.ο. από ανόργανα στοιχεία και νερό, δηλαδή η ποσότητα που θα φτάσει εξαρτάται και από τους λ.ο., δηλαδή αν θα είναι σε θέση να τα αξιοποιήσουν . Όσο καλύτερα οργανωμένοι αγγειακά είναι οι λ.ο. τόσο θα προηγούνται σε ικανότητα εκβλάστησης (πχ. πιο χαμηλά στη θέση è χαμηλότερος βαθμός οργάνωσης è μικρότερη δύναμη απορρόφησης χυμού)

Το χ.κ.κ. επιδρά θετικά και αρνητικά στην υδροστατική ισορροπία του πρέμνου και επομένως στην εκβλάστηση των λ.ο. Οι θετικές επιδράσεις του χ.κ.κ. αναφέρονται στην οικονομικότερη διαχείριση του θρεπτικού δυναμικού των πρέμνων και στην ορθολογικότερη κατανομή του, που επιτυγχάνεται με

την αύξηση της διαμέτρου των αγγείων μέσω της μείωσης μήκους διαδρομής του ανιόντος χυμού, την μείωση των απωλειών λόγω τριβής και λοιπών παραγόντων (κόμβοι κληματίδας) και την συγκέντρωση – με τον τρόπο αυτό – της βλαστητικής ικμάδας του πρέμνου (μεγαλύτερη παροχή, λόγω αύξησης διαμέτρου των αγωγών) σε συγκεκριμένους λ.ο.

Ως αρνητικές επιδράσεις του χ.κ.κ. αναφέρονται οι πληγές από τα κλαδευτικά ψαλίδια και η δημιουργία στις τομές, νεκρωτικών κώνων που εισέρχονται στα αγγεία με αποτέλεσμα την μείωση της παροχής χυμού στους οφθαλμούς, εξαιτίας της μείωσης του αριθμού των αγγείων αλλά και της ελαφράς αύξησης των προκαλούμενων παράπλευρων διαδρομών.

Φεβρουάριος 2017 Αμπελουργία Θεωρία

2.Τι γνωρίζετε για την εκβλάστηση των ταχυφυών οφθαλμών

Η εκβλάστηση των ταχυφυών οφθαλμών κατά την περίοδο εμφάνισής τους στον βλαστό εξαρτάται από την παρουσία της αυξανόμενης κορυφής, την θέση τους στο βλαστό, το στάδιο βλάστησης, τη ζωηρότητα και την ευρωστία των πρέμνων.

Κατά τα πρώτα στάδια βλάστησης, μετά την εφαρμογή του κορυφολογήματος και την εξάλειψη της κυριαρχίας της κορυφής, παρατηρείται αύξηση της σύνθεσης των κυτοκινών στις ρίζες, που ακολούθως μεταφέρονται με τον ανιόντα χυμό στους ταχυφυείς οφθαλμούς. Η αύξηση της συγκέντρωσης των κυτοκινών προκαλεί την εκβλάστηση των ταχυφυών βλαστών και την αύξηση του μήκους των μεσοκαρδίων. Σε καταπονημένα ή

μικρής ζωηρότητας πρέμνα, η συσχετισμένη παρεμπόδιση που ασκεί η αυξανόμενη κορυφή είναι απόλυτη, με συνέπεια να μην εκβλαστάνουν οι ταχυφυείς οφθαλμοί. Αντίθετα σε ζωηρά πρέμνα παρατηρείται εκβλάστηση ταχυφυών οφθαλμών συνήθως σε απόσταση 3-4 μεσογονατίων (20-30 cm) από την κορυφή του βλαστού, ενώ σε πολύ ζωηρά πρέμνα συχνά βλαστάνουν οι ταχυφυείς που βρίσκονται στο πρώτο μετά την αυξανόμενη κορυφή μεσογονάτιο, εξαιτίας πιθανόν της πολύ μεγάλης ταχύτητας του καθοδικού ρεύματος των αυξινών που παρατηρείται στα πρέμνα αυτά.

Σε περιπτώσεις προσβολής των πρέμνων από ιούς, παρατηρείται έντονη εκβλάστηση των ταχυφυών κοντά στην κορυφή του βλαστού, παρά την παρουσία του επάκριου οφθαλμού. Το φαινόμενο οφείλεται στην σημαντική μείωση της συγκέντρωσης των αυξινών στην αυξανόμενη κορυφή των βλαστών των προσβεβλημένων από τον ιό του μολυσματικού εκφυλισμού.

ΘΕΜΑΤΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019


1) να αναλυσετε την αμπελοκομικη αρχη κατα την οποια το φορτιο επιδρα αρνητικα στην ευρωστια του πρεμνου

Ανταγωνισμός κατανάλωσης γλυκιδίων μεταξύ φορτίου και βλάστησης è αρνητική επίδραση στη βλάστηση και στη καρποφορία των λανθανόντων οφθαλμών το επόμενο έτος

Υπερβολικό φορτίο το ένα έτος-è πολύ μικρό το επόμενο

Είναι γνωστό ότι ο ανταγωνισμός για την εξασφάλιση θρεπτικών στοιχείων μεταξύ των διάφορων οργάνων του βλαστού, τόσο αυτών που προέρχονται από τα αποθησαυριστικά όργανα, όσο και εκείνων που παράγονται από την φωτοσυνθετική δραστηριότητα της νέας φυλλικής επιφάνειας, εντείνεται κατά την περίοδο της διαφοροποίησης των λ.ο. και το σχηματισμό ανθικών καταβολών. Εξαιτίας της ασθενέστερης βλάστησης, της μικρότερης επιφάνειας, της μειωμένης φωτοσυνθετικής δραστηριότητας και του έντονου ανταγωνισμού, παρατηρείται συχνά πλημμελής θρέψη των λ.ο. (άρα μείωση των ανθικών καταβολών) αλλά και των ταξιανθιών κατά την επόμενη περίοδο βλάστησης (προβλήματα στην καρπόδεση και την ανάπτυξη των σταφυλών), δηλαδή μείωση της συνολικής παραγωγικότητας των πρέμνων.

2) πως επηρεαζουν οι εδαφοκλιματικες συνθηκες το σχημα μορφωσης και ιδιαιτερα το υψος κορμου.

Γόνιμα με μεγάλη υδατοχωρητικότητα: γραμμικά ή κρεββατίνα δλδ μεγάλου μήκους σκελετικά, γιατί ευνοούν τη βλάστηση και αύξηση παραγωγηκότητας

Όχι τόσο γόνιμα με καλή στράγγιση: μικρό ύψος κορμού και μικρού μήκους διαστάσεις è αύξηση ποιότητας

Στις μεσημβρινές, ξηρές και θερμές περιοχές της χώρας, περιοριστικός παράγοντας είναι συνήθως η έλλειψη υγρασίας. Επομένως στις περιπτώσεις αυτές, ειδικά αν δεν υπάρχει δυνατότητα άρδευσης, ανεξαρτήτως σχήματος μόρφωσης συνιστάται η περιορισμένη ανάπτυξη του κορμού και των λοιπών σκελετικών στοιχείων. Με αυτόν τον τρόπο το φύλλωμα διατάσσεται κοντά στο έδαφος συμβάλλοντας στην μείωση των απωλειών της εδαφικής υγρασίας, ενώ η ανάπτυξη των βλαστών, των φύλλων και των σταφυλών σε περιορισμένο χώρο αυξάνει τις συνθήκες σκίασης, μειώνει την ένταση του ανέμου, οπότε περιορίζονται οι απώλειες ύδατος από την διαπνοή. Αντίθετα, στις περιοχές με ανοιξιάτικους παγετούς, το ύψος του κορμού ανεξαρτήτως σχήματος πρέπει να είναι μεγαλύτερο, με σκοπό την προστασία της βλάστησης και των σταφυλών. ο συνδυασμός υψηλού σχετικά κορμού με όψιμο χ.κ.κ. μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση των ζημιών από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και ιδιαίτερα από ανοιξιάτικους παγετούς.

Στις βορειότερες περιοχές ή στους αμπελώνες με μεγάλο υψόμετρο συνιστάται η μόρφωση των πρέμνων σε γραμμικά σχήματα με την αναγκαία τροποποίηση και προσαρμογή του σχήματος μόρφωσης στις τοπικές συνθήκες. Τα ανοιχτά σχήματα μόρφωσης που επιτρέπουν καλύτερο αερισμό και φωτισμό, συμβάλλουν σημαντικά στον περιορισμό της έντασης και της συχνότητας εκδήλωσης των μυκητολογικών ασθενειών, αφού μειώνουν δραστικά την υγρασία στο εσωτερικό του φυλλώματος αλλά και το χρόνο που τα φύλλα παραμένουν υγρά.

Οι υψηλές ηλιοθερμικές δυνατότητες των περιοχών καλλιέργειας επέβαλαν την μείωση του ανοίγματος της βλάστησης, ώστε να αποτραπεί η υπερβολική έκθεση των σταφυλών στην ηλιακή ακτινοβολία, η οποία προκαλεί υπερθέρμανση των ραγών με αποτέλεσμα την υποβάθμιση των ποιοτικών χαρακτήρων των σταφυλών (χρώμα, άρωμα, γεύση).

Γενικά, τα γόνιμα, πεδινά, βαθιά εδάφη με μεγάλη υδατοϊκανότητα ευνοούν την βλάστηση και κατευθύνουν σε υψηλή παραγωγή, επομένως και σε συνδυασμό με την καλλιεργούμενη ποικιλία, ενδείκνυται σχήματα μεγάλων διαστάσεων. Αντίθετα, σε μέτριας ή χαμηλής γονιμότητας, ελαφρά, χαλικώδη εδάφη, με ικανοποιητική υδατοχωρητικότητα και καλή στράγγιση, που κατευθύνουν περισσότερο στην [ποιότητα παρά στην ποσότητα, συνιστώνται χαμηλά και περιορισμένης ανάπτυξης σχήματα μόρφωσης.

3) Θεωρητικό υπόβαθρο, στόχοι και μεθοδολογία του κορυφολογήματος στον ελληνικό αμπελώνα.

Το κορυφολόγημα αφορά την αφαίρεση της αυξανόμενης κορυφής του βλαστού και, ανάλογα με τον αριθμό των νεαρών φύλλων που απομακρύνονται διακρίνεται σε ελαφρό, κατά το οποίο αφαιρείται ο επάκριος οφθαλμός και η νεαρή κορυφή σε μήκος έως 8 εκ. (2-4 φύλλα) και σε αυστηρό κατά το οποίο αφαιρείται τμήμα του άκρου του βλαστού μεγαλύτερο από 15 εκ. Το ελαφρύ κορυφολόγημα γίνεται κατά κανόνα χειρωνακτικά, χωρίς την χρήση κοπτικών εργαλείων. Αντίθετα, το αυστηρό κορυφολόγημα απαιτεί την χρήση

μαχαιριδίου ή κλαδευτικής ψαλίδας και βέβαια, όπου υπάρχει δυνατότητα, μηχανικού κορυφολογητή.

Με το κορυφολόγημα επιδιώκεται η αύξηση της παραγωγής με την βελτίωση του ποσοστού καρπόδεσης, η καλύτερη θρέψη των σταφυλών στις ανθορροϊκές ποικιλίες αμπέλου, η απόληψη συμπληρωματικού φορτίου στις ποικιλίες που έχουν καρποφόρους τους μεσοκάρδιους βλαστούς, η ομοιόμορφη ανάπτυξη των βλαστών με τον περιορισμό της κυριαρχίας της κορυφής και η προστασία της βλάστησης από φυσικά αίτια (άνεμος) ή μηχανικά.

Με την αφαίρεση της αυξανόμενης κορυφής, η οποία καθορίζει την μορφογένεση του βλαστού και τις συνθήκες θρέψης των οργάνων, που περιλαμβάνει αριθμό φύλλων τα οποία δεν είναι φωτοσυνθετικά ενεργά, αμβλύνεται ο ανταγωνισμός και υπάρχει ισόρροπη κατανομή των θρεπτικών στοιχείων μεταξύ των λοιπών οργάνων, που μέχρι τότε ήταν ασθενείς πόλοι άντλησης τροφών. Γενικά μετά την εκτέλεση του κορυφολογήματος, η επιμήκυνση του βλαστού αναστέλλεται για χρονικό διάστημα περίπου 10 ημερών, μέχρις ότου δηλαδή εκδηλώσουν βλαστητική δραστηριότητα οι ταχυφυείς οφθαλμοι. Επομένως, ανάλογα με την πορεία των κλιματικών συνθηκών, το κορυφολόγημα θα πρέπει να γίνει λίγες μέρες πριν την άνθιση ή στην διάρκειά της ώστε να μην έχουν εκβλαστήσει οι ταχυφυείς οφθαλμοί.

Ανάλογα με την ποικιλία και την αμπελουργική περιοχή, κατάλληλος χρόνος εκτέλεσης του κορυφολογήματος, είναι από την έναρξη έως και την πλήρη άνθιση και την καρπόδεση. Η αύξηση του μεγέθους των ραγών απαιτεί κορυφολόγημα κατά το στάδιο της ταχείας ανάπτυξης των ραγών, το οποίο έχει θετική επίδραση και στην καλύτερη ανάπτυξη καταβολών ταξιανθιών στους λ.ο. Στις αμπελουργικές περιοχές που πλήττονται από ισχυρούς ανέμους κατά την περίοδο της ταχείας αύξησης των βλαστών και άρα υφίστανται σημαντικές φθορές, ιδιαίτερα όταν τα πρέμνα μορφώνονται σε κυπελλοειδή σχήματα, το πρώιμο εντός ορίου κορυφολόγημα δρα προστατευτικά και παράλληλα εξασφαλίζει την ομοιομορφία βλάστησης με την εξουδετέρωση της κυριαρχίας της κορυφής.

 

4) Κριτηρια ωριμοτητας σταφυλων για την χρηση τους στην οινοποιια και προυποθεσεις μηχανικου τρυγητου.

Για την εκτίμηση του βαθμού ωριμότητας χρησιμοποιούνται οργανοληπτικά και χημικά κριτήρια. Στις ποικιλίες οινοποιίας ο βαθμός ωριμότητας των σταφυλιών προσδιορίζεται με την μέτρηση των σακχάρων του γλεύκους, την οξύτητα και το pH καθώς και την αναλογία σακχάρων προς οξέα.

Η περιεκτικότητα του γλεύκους σε σάκχαρα εκφράζεται σε Brix ή Baume. Για κάθε ποικιλία αμπέλου και τύπο οίνου που μπορεί να παραχθεί, η ωριμότητα των ραγών με κριτήριο την περιεκτικότητα σε σάκχαρα διαφέρει.

Η οξύτητα και το pH παίζουν σημαντικό ρόλο στην αλκοολική ζύμωση και συμμετέχουν στην διαμόρφωση της ισορροπίας των οίνων. Η εκτίμηση της πορείας της οξύτητας και του pH συμβάλλουν στον προσδιορισμό του άριστου χρόνου έναρξης του τρυγητού, γιατί επιδρούν σημαντικά στην ποιότητα των οίνων που θα παραχθούν. Η ογκομετρούμενη οξύτητα

εκφράζεται σε g τρυγικού οξέος ανά L και κυμαίνεται από 5,5-9 ανάλογα με την περιοχή, την ποικιλία και το βαθμό ωριμότητας των σταφυλιών.

Ο δείκτης ωριμότητας (ΔΩ) είναι ο λόγος των σακχάρων προς την ογκομετρούμενη οξύτητα. Οι τιμές που λαμβάνει ο δείκτης συνήθως κυμαίνονται από 20-40 για τις συνθήκες του ελληνικού αμπελώνα. Απαιτούνται συνεχείς μετρήσεις κατά την διάρκεια της ωρίμανσης, ώστε ο τρυγητός να γίνεται στην επιθυμητή τιμή του δείκτη.

Οι χαρακτήρες της ποικιλίας επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την λειτουργία και την απόδοση του μηχανικού τρυγητή. Επομένως, δεν είναι όλες οι ποικιλίες αμπέλου δεκτικές μηχανικού τρυγητού. Ιδανικές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι ποικιλίες που έχουν ράγες με ανθεκτικό φλοιό και σάρκα, χαμηλή ως μέτρια δύναμη πρόσφυσης του ποδίσκου στην ράγα, και έχουν την τάση ο ποδίσκος της ράγας να αποχωρίζεται από την κολύρα και όχι μαζί με τον χρωστήρα, δημιουργείται οπή στην ράγα και εκροή χυμού, που προκαλεί σημαντικά προβλήματα στην λειτουργία του τρυγητή και κυρίως στην ποιότητα των οίνων. Συχνά ο χυμός συσσωρεύεται στην επιφάνεια των φύλλων, που προσκολλώνται στις πλαστικές λωρίδες και τους ιμάντες και απαιτείται αύξηση της ισχύος των απορροφητήρων για την απομάκρυνσή τους. Όταν οι ράγες έχουν μαλακό φλοιό και υδαρή σάρκα κατά τον απορραγισμό δημιουργούνται σχισμές και τραυματισμοί, που συνεπάγονται απώλεια χυμού και ανάπτυξη οξειδωτικών φαινομένων.

Την απόδοση του μηχανικού τρυγητή επηρεάζει και ο βαθμός ωριμότητας των σταφυλών. Όταν οι σταφυλές τρυγηθούν νωρίς για να χρησιμοποιηθεί το γλεύκος στην παραγωγή αφρώδους οίνου, οι ράγες συγκρατούνται ισχυρά στον ποδίσκο, οπότε ο απορραγισμός απαιτεί μεγαλύτερη δύναμη, που συχνά προκαλεί ζημιές στους οφθαλμούς και προβλήματα στην εκβλάστησή τους την επόμενη άνοιξη. Αντίθετα, όταν οι σταφυλές είναι υπερώριμες, ζημιές προκαλούνται από τραυματισμούς λόγω της μαλακής υφής του φλοιού και της σάρκας, αυξάνει δε σημαντικά και ο πρόωρος απορραγισμός με σημαντικές απώλειες και ποιοτική υποβάθμιση. Σε ποικιλίες που έχουν την τάση να σταφιδοποιούνται, απαιτείται μεγαλύτερη δύναμη του συστήματος δόνησης για την συλλογή των ραγών.

Από τις καλλιεργητικές φροντίδες, η φυτοπροστασία επιδρά σημαντικά στην εφαρμογή του μηχανικού τρυγητού. Η προσβολή κυρίως από τον βοτρύτη μειώνει την δύναμη συγκράτησης των ραγών και των βοτρυδίων, με αποτέλεσμα να απορραγίζονται οι σταφυλές με την πρώτη δόνηση του μηχανικού τρυγητή, πριν οι μονάδες συλλογής περιβάλλουν το πρέμνο. Στην ίδια λογική προστασίας το φύλλωμα πρέπει να είναι υγιές, καθαρό και

πράσινο, ώστε να περιορίζεται κατά το δυνατό η αποφύλλωση, που δυσχεραίνει την λειτουργία των τρυγητικών μηχανών.

Τέλος, για πιο οικονομική και αποτελεσματική λειτουργία του μηχανικού τρυγητή, η ελάχιστη έκταση αμπελώνα προσδιορίζεται σε 40 και πλέον στρέμματα με την επισήμανση ότι όσο μεγαλύτερη η έκταση του αμπελώνα και κατάλληλα σχεδιασμένη η δομή του (αποστάσεις φύτευσης, πλάτος διαδρόμων, ευχέρεια πρόσβασης, κατάλληλη ποικιλία και κατάλληλο σχήμα μόρφωσης και κλαδέματος καρποφορίας, καλύτερη διάταξη του φυλλώματος, πλήρης φυτοπροστασία) τόσο μειώνεται το κόστος του τρυγητού.

5) Εφαρμογη φυτορυθμιστικων ουσιων. Θεωρητικο υποβαθρο, καλλιεργητικες τεχνικες, μεθοδολογια

Στην αμπελοκομική πράξη, οι φυτορυθμιστικές ουσίες (αυξίνες, κυτοκυνίνες, γιββερελλικό οξύ, επιβραδυντές αύξησης, αιθυλένιο, ΑΒΑ)χρησιμοποιούνται σε όλα τα στάδια της βλάστησης των πρέμνων για συγκεκριμένους σε κάθε περίπτωση στόχους, όπως για την βελτίωση των ποσοστών καρπόδεσης, της επιτάχυνση της ωρίμανσης, την διακοπή του ληθάργου κ.α.

Στην αμπελοκομική πράξη της χώρας, ανάλογα με την ποικιλία (Σουλτανίνα και Κορινθιακή Σταφίδα) το γιββερελλικό οξύ χρησιμοποιείται για την επιμήκυνση του βοστρύχου της ταξιανθίας, την μείωση της καρπόδεσης και το αραίωμα της ταξιανθίας, την αύξηση της καρπόδεσης, την αύξηση του μεγέθους της σταφυλής και των ραγών κ.α. ανάλογα με τον επιδιωκόμενο στόχο, την αμπελουργική περιοχή, την ποικιλία, τον χρόνο και την συχνότητα εφαρμογής, καθορίζεται η συγκέντρωση του γιββερελλικού οξέος στο διάλυμα.

Ο ψεκασμός των ταξιανθιών με διάλυμα αυξίνης γίνεται κατά την πλήρη άνθιση ή 3-4 μέρες μετά, αυξάνει σημαντικά το ποσοστό καρπόδεσης, ενώ παράλληλα συμβάλλει και στην αύξηση του μεγέθους των ραγών. Συχνά η αύξηση του ποσοστού καρπόδεσης είναι πολύ μεγάλη και οι σταφυλές είναι πυκνόρραγες, αποβαίνοντας σε βάρος της ποιότητας των σταφίδων. Παράλληλα αν ο ψεκασμός εκτελεστεί νωρίτερα, αυξάνει το ποσοστό των εγγίγαρτων ραγών, ενώ αυξιμένη δόση προκαλεί φυτοτοξικότητα στους βλαστούς.

Η εφαρμογή του Ethephon στην αμπελοκομική πράξη αποσκοπεί στην βελτίωση του χρώματος των σταφυλών των έγχρωμων ποικιλιών αμπέλου, στην πρωίμιση της ωρίμανσης και του τρυγητού, στις πρώιμες επιτραπέζιες ποικιλίες, και σε ορισμένες περιπτώσεις στην αύξηση της παραγωγής που συλλέγεται στο «πρώτο χέρι», καθώς και στη μείωση των διαδοχικών τρυγητών. Ο μηχανισμός δράσης του Ethephon θεωρείται ότι σχετίζεται με την έκλυση του αιθυλενίου. Καταλληλότερος χρόνος επέμβασης θεωρείται λίγο πριν ή κατά την έναρξη της ωρίμανσης, ενώ στις όψιμες ποικιλίες η επέμβαση συνίσταται λίγο αργότερα. Όσο αργότερα γίνει η επέμβαση τόσο οψιμότερα θα γίνει ο τρυγητός.

Από τις συνθετικές κυτοκυνίνες με φυσιολογική δράση, η CPPU χρησιμοποιείται για την αύξηση της καρπόδεσης σε εγγίγαρτες και αγγίγαρτες ποικιλίες αμπέλου, με ψεκασμό του φυλλώματος πριν από την άνθιση, ενώ εφαρμογή αμέσως μετά την καρπόδεση ενισχύει την διαίρεση και την επιμήκυνση των κυττάρων, αυξάνοντας σημαντικά το μέγεθος των ραγών. Συγχρόνως όμως, καθυστερεί την ωρίμανση και μειώνει τον αριθμό συσσώρευσης των σακχάρων και την βιοσύνθεση των ανθοκυανών.

Τέλος, το CCC είναι επιβραδυντής της αύξησης που χρησιμοποιείται για την βελτίωση της καρπόδεσης, είτε με ψεκασμό στο φύλλωμα, είτε με καλή διαβροχή των ταξιανθιών και μπορεί να προκαλέσει σε μεγάλο αριθμό ποικιλιών αύξηση του αριθμού των ραγών μέχρι και 100%.

Θέματα Σεπτεμβρίου 2019

1. Θεωρητικό υπόβαθρο, στόχοι και μεθοδολογία του ξεφυλλίσματος στον ελληνικό αμπελώνα.

Το ξεφύλισμα συνίσταται στην αφαίρεση ενός μεταβλητού αριθμού φύλλων, από την βάση των βλαστών κάτω από το πρώτο σταφύλι. Στόχοι του είναι οι ευνοϊκότερες συνθήκες φωτισμού και αερισμού στην σταφυλλική ζώνη που έχουν ως συνέπεια την αύξηση της περιεκτικότητας των ραγών σε σάκχαρα και την μείωση της οξύτητας. Επίσης το ξεφύλλισμα αποσκοπεί στη βελτίωση των χαρακτηριστικών ποιότητας των σταφυλών (κυρίως του χρώματος) και στην προστασία του φορτίου από προσβολές μυκήτων, εντόμων κλπ.

Η θερμαντική ενέργεια του ήλιου ενισχύει το χρώμα, προκαλεί αύξηση των σακχάρων και μείωση της οξύτητας. Η μερική αφαίρεση του φυλλώματος προκαλέι μείωση της φωτοσυνθετικής φυλλικής επιφάνειας και μείωση των προϊόντων της φωτοσύνθεσης αλλά η μείωση αυτή είναι περιορισμένη γιατί τα φύλλα αυτά είναι γηρασμένα και με μειωμένη δραστηριότητα. 

Χρόνος εφαρμογής του ξεφυλλίσματος ορίζεται από την άνοιξη έως το φθινόπωρο και συνήθως κατά την ωρίμανση (με ξεφύλλισμα λίγο πριν από την ωρίμανση έχουμε τελειοποίηση του χρώματος). Το πρώιμο ξεφύλλισμα (γίνεται πριν το τέλος της περιόδου αύξησης των βλαστών) έχει αρνητική επίδραση στην ποιότητα και ποσότητα του φορτίου. Τα αφαιρούμενα φύλλα λείπουν από την γενική οικονομία του φυτού. Τα προϊόντα της χλωροφυλλικής αφομοίωσης ελαττώνονται κατ’αναλογία του ξεφυλλίσματος και οι ανθοταξίες διατρέφονται κακώς και ανθορρέουν.

Στην ελληνική πράξη εφαρμόζεται σε ποικιλίες σταφιδοποιίας (Σουλτανίνα, Κορινθιακή σταφίδα) και σε ποικιλίες επιτραπέζιας χρήσης.

3. Πως επιδρά η ποικιλία αμπέλου στην επιλογή κλαδέματος καρποφορίας;

Σε γενικές γραμμές, το μικρό ή μέτριο ύψος κορμού και η περιορισμένη ανάπτυξη των σκελετικών στοιχείων, ανεξαρτήτως σχήματος μόρφωσης, κατευθύνουν περισσότερο στην ποιότητα παρά στην ποσότητα των αμπελουργικών προϊόντων. Αντίθετα, πρέμνα μεγαλύτερων διαστάσεων (ψηλότερος κορμός, μεγαλύτερου μήκους τμήματα οριζόντιου κορμού, περισσότεροι βραχίονες, μεγάλη ανάπτυξη φυλλικής επιφάνειας) οδηγούν στην αυξημένη παραγωγή (χωρίς αυτό να σημαίνει αναγκαστικά και υποβάθμιση της ποιότητας).

Για τις ποικιλίες επιτραπέζιας κατανάλωσης που χαρακτηρίζονται από μεγάλη ευρωστία και παραγωγικότητα ενδείκνυται μεγάλων διαστάσεων σχήματα μόρφωσης, κατά προτίμηση τα γραμμικά, τα οποία εξασφαλίζουν ευνοϊκότερες συνθήκες για την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων και υψηλής ποιότητας σταφυλών. Τα επί μέρους σκελετικά στοιχεία (ύψος κορμού, αριθμός βραχιόνων και παραγωγικών μονάδων) θα καθοριστούν και από τους ειδικούς χαρακτήρες των σταφυλών της ποικιλίας.

Αντίθετα, στις ποικιλίες οινοποιίας, τα σχήματα μόρφωσης (κύπελλα και γραμμικά) χαρακτηρίζονται από το μάλλον μικρό ή μέτριο ύψος κατακόρυφου κορμού (30-60 cm), και γενικά από την σχετικά περιορισμένη ανάπτυξη των πρέμνων. Οι συνθήκες αυτές οδηγούν περισσότερο στην βελτίωση της ποιότητας των σταφυλών παρά στην αύξηση της παραγωγής. Ο χρόνος ωρίμανσης των σταφυλών, ιδιαίτερα των επιτραπέζιων ποικιλιών αμπέλου, επηρεάζει καθοριστικά την επιλογή σχήματος μόρφωσης αλλά και των επί μέρους σκελετικών στοιχείων. Για τις πρώιμες ποικιλίες συνιστώνται τα γραμμικά (διαιρούμενα και μη) σχήματα μόρφωσης. Οι εδαφοκλιματικές συνθήκες και η καλλιεργητική τεχνική θα συνεκτιμηθούν ώστε να καθοριστεί το ύψος του κορμού και η συνολική ανάπτυξη αυτών των ποικιλιών.

Θεματα Ιανουαριου 2020 (θεωρια)



1.Τι γνωριζετε για την εκβλαστηση των λ.ο. της κληματιδας;

Η εκβλάστηση των λ.ο. που διατηρήθηκαν στις κληματίδες κατά το χ.κ.κ. (παραγωγικές μονάδες) αποτελεί το πρώτο βλαστητικό φαινόμενο της φάσης της αύξησης του ετήσιου κύκλου των πρέμνων.

Από την κατάσταση του ληθάργου μέχρι και την πλήρη εκβλάστησή του, ο λ.ο. διέρχεται από φυσιολογικά και φαινολογικά στάδια. Αρχικά παρατηρείται διόγκωση των λ.ο., ακολουθεί η απόπτωση των προστατευτικών λεπίων και η εμφάνιση του βλαστητικού κώνου (πράσινης κορυφής), που περιβάλλεται από πυκνό βαμβακώδες χνούδι. Σε μερικές ποικιλίες, οι οφθαλμοί παρότι φυσιολογικά βρίσκονται στο αναπτυξιακό στάδιο της εκβλάστησης, δεν εμφανίζουν την πράσινη κορυφή αλλά μετά την απόπτωση των λεπίων εξακολουθούν να καλύπτονται από πυκνό χνούδι.

Η εκβλάστηση των οφθαλμών δεν γίνεται ταυτόχρονα ούτε σε ολόκληρο το πρέμνο, ούτε και στην κληματίδα. Έναρξη της εκβλάστησης θεωρείται το σημείο όπου 10-20% των λ.ο. έχουν εμφανίσει πράσινη κορυφή. Πλήρη εκβλάστηση έχουμε όταν το 50% των λ.ο. εμφανίσει πράσινη κορυφή. Το ποσοστό εκβλάστησης των λ.ο. που διατηρήθηκαν κατά το χ.κ.κ. παίζει σημαντικό ρόλο στην ετήσια παραγωγή των πρέμνων και ταυτόχρονα αποτελεί χρήσιμο δείκτη αξιολόγησης του χ.κ.κ.

Ο χρόνος που απαιτείται για την εκβλάστηση των λ.ο. σε όλο το πρέμνο εξαρτάται από την ποικιλία, επηρεάζεται όμως έντονα από την θερμοκρασία κατά την χειμερινή ανάπαυση του πρέμνου, την κάλυψη δηλαδή των αναγκών σε ψύχος για την φυσική διακοπή του ληθάργου. Σε θερμές περιοχές, για την ταχύτερη και ομοιόμορφη εκβλάστηση των λ.ο. και την έγκαιρη και φυσιολογική αύξηση των βλαστών, απαιτείται η χρησιμοποίηση χημικών μέσων για την διακοπή του ληθάργου.

Τέλος, στην κλιμάκωση της εκβλάστησης των λ.ο. σε μεμονωμένη κληματίδα πρέμνου, καθοριστικό ρόλο παίζει η ενδογενής ιδιότητα της αμπέλου που ονομάζεται ακρότονη τάση.

2.Θετικες και αρνητικες επιδρασεις του χ.κ.κ. στην εβλαστηση των λ.ο.

Οι θετικές Μειώνεται η ακρότονη τάση è Κατανομή λανθανόντων οφθαλμών, Προτεραιότητα βλάστησης, Ισορροπία βλάστησης και καρποφορίας-ζωηρότητας

Οι αρνητικές è στις τομές που κάνουμε:

Ανοιχτές πληγές στο ξύλο è ασθένειες

Δημιουργία κίνησης ζιγκ-ζαγκ è απώλειες

Είσης: Καλύτερες συνθήκες ζωηρότητας σε βάρος ευρωστίας

Τα πρέμνα κατά το μεγαλύτερο ποσοστό αποθηκεύουν τις θρεπτικές ουσίες στα ξυλώδη τμήματά τους, στον κορμό, στους βραχίονες και στις ρίζες. Συνήθως κατά το χ.κ.κ. αφαιρείται μεγάλος αριθμός λ.ο. και επομένως μειώνεται δραστικά ο εν δυνάμει αριθμός των βλαστών και των φύλλων της επόμενης περιόδου βλάστησης. Η συνολική ικανότητα του πρέμνου προς βλάστηση και παραγωγή καλής ποιότητας αμπελουργικών προϊόντων (ευρωστία) προϋποθέτει την ύπαρξη μεγάλης και υγιούς φυλλικής επιφάνειας,

η οποία θα φωτοσυνθέτει ενεργά για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κατά την διάρκεια της ευνοϊκής περιόδου βλάστησης. Το μέγεθος της φυλλικής επιφάνειας αλλά και ο χρόνος κατά τον οποίο αυτή θα είναι φωτοσυνθετικά ενεργός καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από το χ.κ.κ. σε συνδιασμό με το σύστημα μόρφωσης και υποστύλωσης των πρέμνων, και συμπληρωματικά από τα χλωρά κλαδέματα.

3.Χρονος εκτελεσης χ.κ.κ. και επιπτωσεις στην παραγωγη και την εβλαστηση των λ.ο.

Το κλάδεμα καρποφορίας διενεργείται κατά κανόνα στην διάρκεια της χειμερινής ανάπαυσης των πρέμνων, και μάλιστα στο χρονικό διάστημα από την ολοκλήρωση της φυλλόπτωσης μέχρι και λίγο πριν από την έναρξη της εκβλάστησης των λ.ο. Όταν το κλάδεμα γίνεται νωρίτερα ή αργότερα ονομάζεται πρώιμο ή όψιμο. Το πρώιμο κλάδεμα δρα αρνητικά στην διαδικασία αποθησαυρισμού και άρα στην ευρωστία των πρέμνων.

Ο χρόνος εκτέλεσης του κλαδέματος μιας ποικιλίας που καλλιεργείται σε συγκεκριμένο περιβάλλον επηρεάζει τον χρόνο εκβλάστησης των λ.ο. της παραγωγικής μονάδας, την πορεία και το ρυθμό ανάπτυξης των βλαστών, επομένως και τις συνθήκες κλίματος που θα επικρατούν κατά το κρίσιμο στάδιο άνθισης και γονιμοποίησης. Το γεγονός αυτό καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το ύψος του φορτίου.

Όσο πιο αργά εκτελείται το κλάδεμα, τόσο πιο όψιμη είναι η εκβλάστηση των λ.ο., ενώ η ζωηρότητα και η ευρωστία των πρέμνων είναι μεγαλύτερη όταν γίνεται μετά την πλήρη φυλλόπτωση συγκριτικά με το κλάδεμα που γίνεται πριν την φυλλόπτωση. Επίσης, το πρώιμο κλάδεμα προκαλεί πρώιμη εκβλάστηση των λ.ο. αλλά μάλλον ανομοιόμορφη ανάπτυξη των βλαστών, και σε συγκεκριμένες συνθήκες, μείωση της ηρτήμενης παραγωγής κατά 30% περίπου. Με όψιμο κλάδεμα συχνά επιτυγχάνεται βελτίωση της καρπόδεσης και επομένως αύξηση της παραγωγής, ειδικά σε αμπελουργικές περιοχές με ήπιες κλιματικές συνθήκες. Αντίθετα σε βορειότερες περιοχές, το όψιμο κλάδεμα είναι δυνατόν να καθυστερήσει την ωρίμανση με σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα των σταφυλιών.

Σε γενικές γραμμές, ο ακριβής χρόνος εκτέλεσης του χ.κ.κ., δεν είναι καθοριστικής σημασίας στην αμπελουργική παραγωγή. Μεγαλύτερη προσοχή πρεπει να δοθεί στις καιρικές συνθήκες που επικρατούν κατά την εκτέλεση του κλαδέματος. Υψηλή υγρασία ή βροχή είναι αποτρεπτικές για το κλάδεμα, ιδιαίτερα το μηχανικό, εξαιτίας των προβλημάτων που παρουσιάζονται στην λειτουργία των κλαδευτικών μηχανών αλλά και του αυξημένου κινδύνου μετάδοσης μυκητολογικών ασθενειών. Επίσης θα πρέπει να αποφεύγονται και οι χαμηλές θερμοκρασίες, διότι κατά την εκτέλεση των τομών, η κληματίδα θρυμματίζεται. Τέλος, η γνώση της πορείας των μετεωρολογικών μεταβλητών σε βάθος χρόνου, βοηθά στον καθορισμό της εποχής εκτέλεσης του χ.κ.κ., εφόσον παρέχεται η δυνατότητα αποφυγής δυσμενών συνθηκών κατά την περίοδο της άνθισης και της καρπόδεσης.

4.Τι γνωρίζετε για την αζωτουχα λιπανση.

1.Ρόλος-ιδιότητες και σημασία του ριζικού συστήματος 

2. Τι γνωρίζετε για την διαφοροποίηση των βλαστών; (πότε γίνεται,πως γίνεται και πως επιδρούν οι ορμόνες)


June 25, 2023 5:39 PM