γενική αμπελουργία παλιά θέματα εργαστηρίου

B

Member

Εργαστήριο:

1)Μόρφωση κυπελλοειδούς επιτραπέζιων ποικιλιών κατά τον 2ο και 3ο χρόνο

2) Σχηματική απεικόνιση των κλαδεμάτων καρποφορίας 1/7 και 2/2+5 πριν και μετά το κλάδεμα

3) Σχηματική απεικόνιση βλαστού κατά τον μήνα Αύγουστο (στον οποίο έχει εφαρμοστεί κορυφολόγημα) και της κληματίδας που προκύπτει κατά τον μήνα Νοέμβριο, με όλα τα όργανα που φέρει.

4) Μόρφωση μονόπλευρου γραμμικού κατά τον 2ο και 3ο χρόνο.

2ος χρόνος

Βλαστική περίοδος: Αφαίρεση όλων των βλαστών που αναπτύχθηκαν στο κατακόρυφο τμήμα του κορμού και όλων των βλαστών που αναπτύχθηκαν στην κάτω πλευρά του οριζόντιου τμήματος, της ή των κληματίδων όσο νωρίτερα γίνεται

Χειμερινό κλάδεμα: Από τις κληματίδες που προέκυψαν κατά τη 2η βλαστική περίοδο διατηρούμε αυτές που μας εξυπηρετούν (ανά 10- 15εκ. απόσταση) και τις κλαδεύουμε ανάλογα με τη ζωηρότητα τους στους 1-3 οφθαλμούς. Τα εναπομείναντα τμήματα κληματίδων θα αποτελέσουν τις κεφαλές. Ενώ οι υπόλοιπες κληματίδες εξαιρούνται από τη βάση.

3ος χρόνος

Βλαστική περίοδος: Αφαιρούνται όλοι οι βλαστοί εκτός εκείνων που εκπτύχθηκαν στις κεφαλές. Προοδευτικά δένονται οι βλαστοί στα οριζόντια σύρματα και κορυφολογούνται ανάλογα με τη ζωηρότητά τους.

 

5) Ιδιότητες των ταχυφυών οφθαλμών, των λανθανόντων οφθαλμών και του επάκριου οφθαλμού και αξιοποίησή τους στην αμπελοκομική πράξη.

Ο επάκριος οφθαλμός αποτελεί το ακραίο μερίστωμα, βρίσκεται στο άκρο της αυξανόμενης κορυφής και εξασφαλίζει την επιμήκυνση του βλαστού με συνεχείς κυτταροδιαιρέσεις και αύξηση των διαστάσεων των νέων κυττάρων. Μετά την έναρξη της διαφοροποίησης του βλαστού , ο επάκριος οφθαλμός νεκρώνεται. Την επόμενη περίοδο , η νέα βλάστηση θα προέλθει από τους λανθάνοντες οφθαλμούς που βρίσκονται στους κόμβους της κληματίδας.

Οι ταχυφυείς οφθαλμοί , στην πλειονότητα των περιπτώσεων εκβλαστάνουν την περίοδο της εμφάνισής τους και δίνουν τους μεσοκάρδιους βλαστούς (μόνιμους ή προσωρινούς ) . Οι μόνιμοι μεσοκάρδιοι αναπτύσσονται κανονικά, ξυλοποιούνται και δίνουν τις μεσοκάρδιες κληματίδες , που συχνά χρησιμοποιούνται στο χειμερινό κλάδεμα μόρφωσης και καρποφορίας. Οι μόνιμοι μεσοκάρδιοι φέρουν μικρές σταφύλες (συμπληρωματικό φορτίο = δευτέρια ή κουδούνια) . Είναι απλοί οφθαλμοί . Οι συβολή τους στη φωτοσύνθεση είναι σημαντική, γιατί η ανάπτυξή τους μετά το κορυφολόγημα θα δώσει μεγάλο αριθμό νέων αλλά πλήρως αναπτυγμένων φύλλων κατά την περίοδο ανάπτυξης των σταφυλιών.

Οι λανθάνοντες οφθαλμοί εξασφαλίζουν κάθε χρόνο την αύξηση και την παραγωγή των πρέμνων. Είναι απολύτως εξειδικευμένα όργανα, εμφανίζονται σε καθορισμένη θέση και έχουν καθορισμένη οντογέννεση και μορφογέννεση (σύνθετοι). Κατά την περίοδο βλάστησης εμφανίζονται πάντα στην κοιλιακή πλευρά του βλαστού (μασχάλη των φύλλων) . Εκβλαστάνουν την επόμενη από την εμφανισή τους περίοδο βλάστησης και δίνουν τους κύριους βλαστούς.

·      Παλαιού ξύλου à λαίμαργος βλαστός (άγονος) αλλά φέρει γόνιμους λανθάνοντες

·      Οφθαλμοί στη βάση της κληματίδας (στεφάνη) àφυλλίτες ή στεφανίτες , τυφλός ή τσίμπλα

Σεπτέμβρης 2017

1)Μόρφωση Guyot κατά τον 2ο και 3ο χρόνο

4) Μόρφωση μονόπλευρου γραμμικού Royat κατά τον 2ο και 3ο χρόνο

5) Ορισμοί:

Sylvoz

οφθαλμός επέκτασης: μάλλον ο επάκριος

σταφυλή: Σταφυλή (ταξικαρπία, βότρυς) είναι η εξέλιξη της ταξιανθίας μετά την καρπόδεση και αποτελείται από:

o Ποδίσκο

o Βόστρυχο

o Ράγες

μονιμος μεσοκάρδιος: βλαστός που προκύπτει από την εκβλάστηση ταχυφυούς οφθαλμού και έχει ξυλοποιηθεί, φέρουν μικρές σταφύλες (δευτέρια ή κουδούνια) και αυτές αποτελούν την συμπληρωματικό φορτίο.

 Τακούνι: Η φυσιολογική αντίδραση του αμπελιού στην κλαδοτομή είναι ο σχηματισμός κώνου ξήρανσης, ο οποίος ανάλογα με το μέγεθος της τομής και το σημείο που γίνεται, μπορεί να καταστρέψει τα αγγεία μεταφοράς νερού – θρεπτικών και να συμβάλλει στην εκδήλωση της ίσκας. Συνιστάται να μην γίνονται σύρριζα οι κοπές αλλά να αφήνεται ¨τακούνι¨ (δηλαδή 2-3 εκ. από τη βάση του ξύλου που κλαδεύεται), το οποίο αφαιρείται τον επόμενο χειμώνα.

 τυφλός οφθαλμός: είναι ένας λανθάνων οφθαλμός στην βάση της κλιματίδας , πάνω από τους φυλλίτες ή στεφανίτες που σε πολλές ελληνικές ποικιλίες είναι γόνιμος και συνεκτιμάται στο χ.κ.κ .

 

θεματα Ιανουαριου 2018

2. σχεδιασμος 1/8 και 2/2+6 πριν και μετα

3. βλαστος μαιο και κληματιδα ιανουαριο

4. Casenave χαρακτηριστικα και μονοπλευρο γραμμικο 2+3 χρονος

5. διακριση λ.ο. και κατηγοριες τους

·      Οφθαλμοί παλαιού ξύλου: είναι στα όργανα του πρέμνου (κορμός, βραχίονες) που έχουν ηλικία μεγαλύτερη των 2 ετών. Είναι λανθάνοντες που δεν εκβλάστησαν την επόμενη από το σχηματισμό τους περίοδο. Οι λανθάνοντες παλαιού ξύλου μένουν σε αδράνεια, χωρίς να χάνουν τη βλαστικότητά τους και όταν εφαρμόζεαι αυστηρό κλάδεμα καρποφορίας και οι συνθήκες θρέψης είναι ευνοϊκές εκβλαστάνουν και δίνουν βλαστό πολύ μεγάλης ζωηρότητας (λαίμαργος) ο οποίος συνήθως δεν είναι γόνιμος αλλά φέρει λανθάνοντες που είναι.

·      Οφθαλμοί της βάσης της κλιματίδας: η βάση της κληματίδας παρουσιάζει μία διεύρυνση (στεφάνη) σε αυτή βρίσκονται 2-3 οφθαλμοί στοιχειώδους οργάνωσης οι φυλλίτες ή στεφανήτες και αν εκβλαστήσουν δίνουν φυλλοβόλο βλαστό. Πάνω από αυτούς βρίσκεται ο τυφλός οφθαλμός ή τσίμπλα που σε αρκετές ελληνικές ποικιλίες είναι γόνιμος και συνεκτιμάται κατά το χειμερινό κλάδεμα καρποφορίας.

·      Οφθαλμοί του καρποφόρου ξύλου: είναι αυτοί που βρίσκονται στο καρποφόρο τμήμα της κληματίδας (παραγωγική μονάδα) . Από την εκβλάστηση των λανθανόντων οφθαλμών της παραγωγικής μονάδας θα προέλθουν οι κύριοι βλαστοί, οι οποίοι θα φέρουν την ετήσια παραγωγή.

ΘΕΜΑΤΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

1)Ορισμοί:

Κλαδοκάθαρος

Βότρυς: είναι η σταφυλή δηλ η εξέλιξη της ταξιανθίας μετά την καρπόδεση και αποτελείται από την ποδίσκο , το βόστρυχο και τις ράγες

παραγωγική μονάδα: το τμήμα της κληματίδας που παραμένει στους βραχίονες του πρέμνου μετά την εκτέλεση του χ.κ.κ. και φέρει τους γόνιμους λανθάνοντες οφθαλμούς του καρποφόρου ξύλου

3) Μόρφωση αμφίπλευρου μ 2 μεσοκάρδιου; 2+3 χρόνο

4) Σχεδιάστε πριν κ μετά (1/6) + (2/2+7)

5) Σχεδιάστε τον βλαστό τον μήνα Ιανουάριο και την κληματίδα τον μήνα Ιουνίο

 

Θέματα εργαστηριου γενικησ αμπελουργιας Ιανουαρίου 2020:

1. Σχεδιαστε κλιματιδα πριν απο το χκκ και μετα για κλαδεμα 1/3 και 2/2+2.

2.Σχηματικη απεικόνιση βλαστου που δεν εχει κορυφολογηθει τον μηνα Ιουνιο με ολα τα δυνατά οργανα που μπορει να φέρει και αντίστοιχα την κλιματιδα που προκύπτει τον μηνα Δεκεμβριο.

3. Ποια τα χαρακτηριστικά του sylvoz και να περιγραψετε τον 2ο και 3ο χρονο μορφωσησ του.

4. Να δωσετε τους ορισμους:

μακρο κλαδεμα:

guyot:

κύπελλο: σχήμα διαμόρφωσης πρέμνων που πραγματοποιείται κατά το κλάδεμα μόρφωσης  

σταύρωμα: είναι το άνω άκρο του κατακόρυφου κορμού ενός πρέμνου εκεί που αρχίζουν οι βραχίονες

πλευρικοί οφθαλμοί:

October 18, 2023 2:07 PM